Bankiers willen hun bonus redden

Het anti-bonus spook heeft nu ook de Londonse City bereikt. In Zwitserland werd het bonussysteem al verboden, in Nederland en Duitsland zijn de anti-bonus stemmen sterker dan ooit.

Bankiers in de Londonse City overwegen de EU aan te klagen vanwege een voorgenomen ‘bonus cap’. De Europese ministers van Financiën praatten gisteren verder over het plan om bonussen Europees aan banden te leggen. Vooralsnog liggen de Britten dwars.

De Europese Unie kwam vorige week al overeen dat een bonus niet meer dan één keer het jaarsalaris mocht  zijn. Ook toen al zagen de Britten er weinig in.

Referendum

Het anti-bonus sentiment komt vanuit Zwitserland de EU binnen waaien. De Zwitser Thomas Minder organiseerde een referendum waarin de Zwitsers de bonuscultuur konden wegstemmen.

Ruim tweederde van de stemmers was voor een verbod op startpremies, gouden handdrukken en andere vertrekpremies. Ook willen de Zwitsers dat aandeelhouders gaan beslissen over de beloning van bankiers.

De Zwitsers krijgen hiermee een van de strengste wetgevingen ter wereld voor het bedrijfsleven. En dat voor een land met zoveel grote bedrijven. Het Zwitserse bedrijfsleven vreest dan ook dat het land minder aantrekkelijk wordt voor grote bedrijven.

Ook in Duitsland eisen verschillende partijen een einde aan bonussen bij grote bedrijven. De partijen ter linker zijde van het politiek spectrum willen een einde aan de bonuscultuur in Duitsland.

Joachim Poss van de sociaal-democratische SPD eist een einde aan het ‘perverse bonussysteem’. Ook Die Linke en de Groenen willen wettelijke maatregelen tegen bonussen.

Walging

In Nederland is een felle discussie losgebarsten over bonussen. De adjunct-directeur van de Vereniging van Effectenbezitters (VEB) Errol Keyner vraagt om een einde aan bonussen. “Ik kan alleen met walging neerkijken op bestuurders van ondernemingen die zich ondernemer wanen, terwijl ze – als loonslaaf – bovenop een riant basissalaris miljoenenbonussen binnenharken,” aldus een boze Keyner.

Directeur Jan Maarten Slagter van de VEB valt Keyner bij. Hij wil dat aandeelhouders, zoals in het Zwitserse referendum, gaan beslissen over de bonussen. Dat de vereniging voor aandeelhouders meer inspraak voor aandeelhouders wil, kun je ze niet kwalijk nemen natuurlijk.

Jelle Brandt Cortius opende een campagne tegen Sjoerd van Keulen waarna de oud-CEO van SNS Reaal het land over zich heen kreeg. Zijn bonus bleek helaas niets meer waard.

In Nederland gaan de bonussen op den duur helemaal aan banden. PvdA en VVD namen een maximale bonus van twintig procent van een jaarsalaris op in het regeerakkoord. Volgens woordvoerder Ben Feiertag van het ministerie van Financiën komt daar dit jaar nog een brief over naar de Kamer. De PvdA wil dat Dijsselbloem haast maakt.

Saillant, als voorzitter van de eurogroep gaat Dijsselbloem akkoord met een maximale bonus van honderd procent in een poging de Britten over te halen. In Nederland moet dat twintig procent zijn.

Televisiebankier

Maar ook met honderd procent houdt Dijsselbloem de Britten niet tevreden. De Londonse City is bang om zijn bonussen te verliezen en dreigt de EU voor het gerecht te slepen.

De Britse bankiers zijn bang voor de effecten die het afschaffen van bonussen heeft op het financiële centrum van Groot-Brittanië.

Hoe ver voert het om bonussen af te schaffen? Moeten de Britse bankiers hun bonus redden uit de handen van de marxisten?

Televisiebankier Peter Verhaar zei eerder in gesprek met ThePostOnline dat hij het afschaffen van bonussen onverstandig vindt. “Door een bonussysteem kun je de conjunctuur laten mee-ademen met de financiële situatie van een bedrijf”, legt Verhaar uit.

Een bonus die procentueel afhankelijk wordt van het jaarsalaris zal kunnen worden ondervangen door een hoger jaarsalaris. Dit heeft als effect dat het bedrijf hogere vaste kosten krijgt en bij laagconjunctuur niet kan worden teruggeschroefd.

Daarbij is een hoger vast salaris niet echt bevorderlijk voor de productiviteit. Iets waar een bonus toch ooit voor bedacht is.

Door Stan Rombouts

Mijn gekozen waardering € -

Geef een reactie