Het voormalig verzet tegen de Franco-dictatuur is in Spanje terug op het toneel. Met dezelfde idealen, onder een andere naam: yayoflautas, oftewel bejaarde bedelaars. De inmiddels zestig-plussers vechten tegen ´het verlies van sociale rechten´ en voor een betere toekomst voor hun (klein)kinderen.
De acties van de senioren zijn strak voorbereid en komen altijd als een verrassing. Bankkantoren worden bezet, bussen gekaapt en live tv-uitzendingen onderbroken. In uniform, lichtgevende veiligheidshesjes, eisen de actievoerende veteranen aandacht. Voor gebruik van publieke gelden om de banken te redden, de verhoging van tarieven voor openbaar vervoer en het beperken van de vrijheid van meningsuiting.
Indignados
,,Wij hebben de leeftijd bereikt waarop we niet meer bang zijn voor de politie of corrupte politici”, vertelt Paco González, woordvoerder van de bejaarde indignados, de verontwaardigden. ,,De maatschappij hield geen rekening meer met ons. Maar daarin hebben ze zich vergist.”
De Spaanse opa´s en oma´s verzetten zich tegen de draconische bezuinigingsmaatregelen van premier Mariano Rajoy. De kinderen en kleinkinderen van de actievoerders dreigen door de crisis, voor het eerst sinds generaties, het minder goed te krijgen dan hun (groot)ouders. Een gevoelig punt voor de senioren, die jaren lang hard hebben gewerkt voor een betere toekomst voor hun nakomelingen.
Het netwerk, opgezet in Barcelona, groeit gestaag. Met dank aan internet en sociale media als facebook en twitter. ,,We zijn met 15 mensen begonnen, maar inmiddels zijn er vertakkingen in alle grote Spaanse steden”, aldus de 60-jarige pensionado, niet zonder trots. ,,En de aanmeldingen blijven binnen stromen.”
De woordvoerder benadrukt dat de senioren zich niet alleen druk maken om de financiële gevolgen van de crisis. ,,Onze grootste angst is dat de rechten, waarvoor we zo hard hebben gevochten, ons weer worden afgenomen. Ik heb nog meegemaakt dat je leefde in angst. En daar moeten we nooit meer naar terug willen”, aldus Paco, begin twintig toen met de dood van Francisco Franco in 1975 een einde kwam aan de dictatuur in Spanje.
Fascistische denkbeelden
,,De neo-liberale ideologie steekt weer de kop op, nationalistisch en katholiek. Er wordt geknaagd aan het recht op abortus en het homohuwelijk. En na Griekenland zie je nu ook in Spanje de opkomst van bewegingen met fascistische denkbeelden.”
De ludieke, pacifistische acties van de yayoflautas kunnen in Spanje op veel steun rekenen. Waardoor de boodschap van de bejaarde indignados luid en duidelijk over komt, merkt Paco. ,,Dat is heel belangrijk. Wij weten uit ervaring dat de geschiedenis een cyclus is, waarin veel fouten steeds worden herhaald. Dat moet worden voorkomen.”
Verschenen in bij de persdienst GPD aangesloten kranten