Blendle/Cafeyn voor WordPress: de eerste ervaringen

Het werkt!

Reporters Online is ooit, in een andere incarnatie, opgericht om freelance journalisten hun eigen artikelen aan hun lezers te laten verkopen. We maken dat graag zo makkelijk mogelijk. Vandaar dat we onlangs een WordPress plugin hebben gelanceerd waarmee freelancers, of eigenlijk iedereen met een WordPress site, zijn of haar artikelen kan verkopen. Die plugin is vaker gedownload dan we dachten – we gingen uit van vijf, het werden er zeer aanzienlijk veel meer – dus na een paar dagen vrijwel fulltime helpdesken: de eerste ervaringen.

Hij doet het, om te beginnen. Dat hadden we al getest op een stuk of twintig sites, maar bij livegang is zoiets altijd nog maar de vraag. Ging goed dus. Klaar is ‘ie niet, maar de kop is er in ieder geval af. En de reacties zijn hartelijk.

  

Crisis

Freelance journalisten kunnen daarmee zichzelf uitgeven, zonder tussenkomst van een uitgever. Dat mogelijk maken is vanaf het begin de ambitie van Reporters Online geweest. Lezers hebben in toenemende mate vertrouwen in de stem en de deskundigheid van de individuele journalist, en minder dan voorheen in die van de media waar journalisten vroeger voor werkten. Dat is geen absolute stellingname: er zijn nog steeds media die zich een weg banen naar de welverdiende top. Afhankelijk van uw politieke en stilistische voorkeuren en inhoudelijke belangstelling: zie bijvoorbeeld hier, hier en hier. En er zijn bestaande media die zich succesvol weten te vernieuwen. Maar het geluid van de individuele journalist wordt belangrijker. En de mogelijkheden om dat geluid te (laten) horen nemen toe.

Kassa

Reporters Online helpt daarbij. We hebben een publicatiesysteem waarmee freelancers en andere makers van content hun artikelen in kiosken als Blendle/Cafeyn kunnen publiceren. Recent hebben we dus ook het betaalsysteem van Blendle/Cafeyn vertaald naar een plugin die betalingen op andere sites dan Blendle/Cafeyn mogelijk maakt, op een ook voor niet-programmeurs begrijpelijk manier. Dat bevalt (zie boven), en je kunt er als freelancer mee verdienen.

Het gaat dan, uitzonderingen daargelaten, vooralsnog niet om grote bedragen. Op een semi-professionele site, met zo tussen de 50.000 en 150.000 unieke bezoekers per maand: enige duizenden euro’s per jaar extra. Voor zover we na een maand testen kunnen inschatten gaat dat niet ten koste van het bereik, en dus ook niet van de bijbehorende advertentie-inkomsten. Niet iedereen wil betalen voor online journalistiek, maar geld vragen voor artikelen die echt de moeite waard zijn begrijpen de meeste lezers prima. En anders vragen ze hun geld terug.

Journalisten die hun artikelen op een portfolio-website zetten, en sommige van die artikelen dan voorzien van een betaal-button, moeten denken aan tussen de 100 en 500 euro per jaar. Het wordt meer als ze stukken, behalve op hun eigen website, in Blendle/Cafeyn zetten: dat kan ook met de Reporters Online-plugin. En het wordt vooral meer als ze tijd steken in marketing: Twitter, Facebook, nieuwsbrieven etc. De Reporters Online plugin is een kassa: lezers kunnen er mee betalen. Maar zonder marketing heb je ook met een goede kassa geen klanten.

Jezelf uitgeven is daarmee niet hét verdienmodel voor de journalisten van de toekomst, althans niet wanneer ze dat beperken tot ‘hun eigen artikelen verkopen’. Gelukkig is er meer mogelijk. Crowdfunden bijvoorbeeld, hier en niet te vergeten hier. Of betaald Twitteren. En er zijn nog wat plannen, waar ook Reporters Online aan mee gaat doen. De komende weken zal duidelijker worden hoe precies.

PS De kassa zelf is nog lang niet af overigens. We willen voor andere cms-systemen dan WordPress betalingen mogelijk maken, en abonnementen en crowdfund-betalingen. We willen prijzen voor artikelen vrij instelbaar maken en de manier waarop de plugin en het achterliggende betaalsysteem omgaan met wat geavanceerdere multimedia is voor verbetering vatbaar. Dat gaat gaande 2016 allemaal ingebouwd worden.

Mijn gekozen waardering € -

Oprichter en mede-eigenaar van Reporters Online.