In 2012 haalde Brazilië slechts 0,9 procent economische groei en dit jaar mag de economische reus van Zuid-Amerika blij zijn met een magere twee procent. Het land is een beetje in zichzelf gekeerd met zijn enorme interne markt (195 miljoen inwoners). Slechts een kwart van het bruto nationaal product wordt verdiend met handel met het buitenland. Dat zou weleens kunnen veranderen.
De Braziliaan Roberto Acevêdo is verkozen tot de nieuwe directeur-generaal van de Wereldhandelsorganisatie, die al jaren onderhandelt over een vrijere wereldmarkt. Daarvan worden vooralsnog weinig resultaten verwacht. Als de Brazilianen op kortere termijn willen scoren, moeten ze hun heil elders zoeken. Maar de keuze voor Acevêdo kan daarvoor wel een impuls zijn.
Nerveus
Zoals het er nu uitziet, is de Europese Unie het eerste blok waarmee de Brazilianen over een vrijhandelsverdrag gaan onderhandelen. Volgens de Financial Times willen de Brazilianen deze zomer nog een voorstel doen voor handelsconcessies aan de Europese Unie. Ze vinden dat ze te afhankelijk zijn geworden van China, groot afnemer van grondstoffen en landbouwproducten, en ze zijn nerveus geworden van contacten tussen de EU en de Verenigde Staten om over vrijhandel te praten. De VS zijn voor Brazilië een belangijke concurrent in onder andere soja en rundvlees.
Het persbureau Reuters meldde maandag dat Brazilië niet alleen naar de EU kijkt voor een vrijhandelsverdrag, maar ook naar de Verenigde Staten.
Een ander land waarmee Brazilië de besprekingen opnieuw wil oppakken is Mexico, aldus media in dat land gisteren. Vorig jaar nog werden de gesprekken afgebroken vanwege een te groot wantrouwen aan beide kanten. Angst dat de eigen markt zou worden overspoeld met het product van de ander. Maar volgende week gaat de Mexicaanse minister van buitenlandse zaken José Antonio Meade op bezoek bij zijn collega in Brazilië, Antonio Patriota. Een van de agendapunten is het openen van de grenzen.
De Dure Tomaat
Degene die roet in het eten kan gooien is het zuidelijke vrijhandelsblok Mercosur (Argentinië, Brazilië, Paraguay, Uruguay en Venezuela). Mercosur staat vrijhandel van lidstaten met landen buiten Mercosur niet toe. Maar de zaken binnen Mercosur lopen niet zo soepel. Het in devaluatienood verkerende Argentinië werpt steeds grotere barrières op voor import uit de andere Mercosurlanden. Daarmee geeft het land in feite een argument om een deur verder te kijken.
En daar lonkt ook de kort geleden opgerichte Pacifische Alliantie (Mexico, Colombia, Peru en Chili) , die vrijhandel juist hoog in het vaandel heeft staan.
Voor de Braziliaanse consument en exporteurs naar Brazilië zullen de initiatieven voor meer openheid meer dan welkom zijn. De importtarieven waren de laatste jaren behoorlijk omhoog gegaan om de eigen producenten te beschermen. De kosten van levensonderhoud zijn enorm gestegen in Brazilië vanwege inflatie, maar ook hoge belastingdruk, arbeidskosten en brandstofkosten op de binnenlandse markt.
Het meest spraakmakende voorbeeld is de tomaat, die in prijs bijna verdriedubbeld is en een luxe-artikel is geworden. Restaurants schrapten hem van hun menu. Er werden zelfs Facebookpagina’s opgericht tegen de Dure Tomaat.