Cannabis extract helpt met bestrijding huidkanker

Uit een nieuwe studie is gebleken dat een extract afkomstig van de Cannabis sativa-plant de groei van melanoomcellen kan remmen en celdood kan veroorzaken. De volgende stap is het ontwikkelen van een gericht toedieningssysteem voordat we overgaan tot preklinische onderzoeken en onderzoeken of het extract kan worden gebruikt om andere soorten kanker te behandelen.

Melanoom is misschien slechts verantwoordelijk voor ongeveer 6% van de gevallen van huidkanker, maar het is de oorzaak van meer dan 80% van de sterfgevallen door huidkanker. Deze kanker is vatbaar voor uitzaaiingen en er is aangetoond dat deze zeer resistent is tegen traditionele behandelingen. In een nieuwe studie hebben onderzoekers van de Charles Darwin University (CDU) en RMIT in Australië een niet-traditionele behandeling ontwikkeld: een cannabisextract dat voorkomt dat melanoomcellen zich delen en het proces van geprogrammeerde celdood op gang brengt.

“De schade aan de melanoomcel verhindert dat deze zich in nieuwe cellen deelt, en in plaats daarvan begint een geprogrammeerde celdood, ook bekend als apoptose”, zegt Nazim Nassar, een co-corresponderende auteur van het onderzoek. “Dit is een groeiend gebied van belangrijk onderzoek, omdat we cannabisextracten zoveel mogelijk moeten begrijpen, vooral hun potentieel om als kankerbestrijdende middelen te functioneren. Als we weten hoe ze reageren op kankercellen, vooral wat betreft de oorzaak van celdood, kunnen we behandelingstechnieken verfijnen om specifieker, responsiever en effectiever te zijn.”

Eerdere studies hebben gesuggereerd dat bepaalde verbindingen in cannabis antitumorale effecten kunnen hebben door in te werken op receptoren in het endogene cannabinoïde – of endocannabinoïde – systeem (ECS). De cannabinoïdereceptoren CB1 en CB2, wijd verspreid in het centrale zenuwstelsel en het perifere immuunsysteem, beïnvloeden verschillende intracellulaire signaalroutes die verschillende processen reguleren, waaronder gentranscriptie, celmotiliteit en apoptose.

Cannabis Sativa
In de huidige studie testten de onderzoekers het effect van PHEC-66, een extract afgeleid van Cannabis sativa, op de groei van primaire en secundaire (metastatische) menselijke melanoomcellen. Ze ontdekten dat PHEC-66 de groei van alle melanoomcellijnen belemmerde door interactie met CB1- en CB2-receptoren. Ze ontdekten ook dat PHEC-66 de voortgang van de celcyclus remde, de reeks gebeurtenissen die plaatsvindt als een cel groeit en zich deelt. Vooral de sub-G1- en G1-fasen werden getroffen; de G1-fase is wanneer de cel zich voorbereidt om te delen door al zijn DNA te kopiëren. Bovendien merkten de onderzoekers op dat PHEC-66 de metabolische routes beïnvloedde door een accumulatie van reactieve zuurstofsoorten (ROS) in de melanoomcellen te veroorzaken, waardoor ze in de richting van pro-apoptotische signaalroutes werden geduwd, terwijl de anti-apoptotische routes afnemen.

“Al deze acties samen starten het proces van apoptose en vertragen de groei van melanoomcellen”, aldus de onderzoekers.

De volgende stap is het ontwikkelen van een gericht toedieningssysteem om het extract aan de melanoomcellen in het lichaam af te leveren, zodat de onderzoekers kunnen doorgaan met preklinische onderzoeken om de veiligheid en werkzaamheid van PHEC-66 te testen.

“Geavanceerde toedieningssystemen moeten nog volledig worden ontwikkeld, wat het belang onderstreept van voortdurende inspanningen om het juiste en effectieve gebruik van deze middelen op doellocaties te garanderen,” zei Nassar.

De bevindingen van het onderzoek hebben het potentieel om behandelingen te bevorderen, niet alleen voor melanoom, maar ook voor andere soorten kanker.

“Klinische toepassingen van cannabisextracten omvatten de behandeling van angst, kankergerelateerde symptomen, epilepsie en chronische pijn”, aldus Nassar. “Intensief onderzoek naar het potentieel ervan om melanoomcellen te doden is nog maar het begin, terwijl we onderzoeken hoe deze kennis kan worden toegepast bij de behandeling van verschillende soorten kanker.”

(bron: https://www.mdpi.com/journal/cells)

Naschrift
Intussen heeft ook Oekraïne besloten medische cannabis toe te staan bij de behandeling van gewonde militairen. Hennep wordt in de bouw gebruikt als ‘hempcrete’, in paardenmaneges als ‘hempflax’ en werd experimenteel gebruikt als plastic vervanger. Het begint er op te lijken dat de enorme bezwaren op niets gebaseerd waren. Intussen is Nederland haar pioniers rol op dit gebied kwijtgeraakt. Helaas kregen opsporing, vervolging en onderdrukking voorrang op samenwerking en constructief denken.
In dit licht is het vreemd dat nu opeens -terwijl het wiet-experiment amper is begonnen, laat staan geëvalueerd- over het legaliseren van dodelijk gevaarlijke hard drugs gedacht wordt. Dan zou het maatschappelijk gezien een stuk moeilijker worden om langdurige straffen op te leggen aan bendeleden. Bovendien zou dan de kennis van deze dealers nodig zijn om de hele handel over te kunnen nemen. Een heel ander verhaal dan wanneer het huis- tuin- en keukenkruid cannabis (naamgever van canvas) uit het strafrecht wordt gehaald. Hiervoor zijn geen gevaarlijke laboratoria en grondstoffen nodig, en er worden geen plastic vaten achtergelaten. Het is een goed idee om de wind uit de zeilen te halen van mafiozen, maar de kans dat die al snel een nieuw bedrijfsmodel uitvinden is groot.

Mijn gekozen waardering € -

Geboren in Nijmegen 1966, studeerde Pabo, Nederlandse Taal- & Letterkunde, Journalistiek, Applicatieprogrammeur, Geluidstechniek, Basgitaar, en Oldtimer Bromfietsen. Af en toe actief in de Freewheelers Cello Band, met een Tollycraft Adventurer of een Miller Marine 29. Heeft vrouw, hond en kat. https://machtsmisbruik.wordpress.com sinds 2012.