Aflevering 4: Scenario Nolten

Wouter en Roy ontdekken dat er iets is geschreven op de achterkant van het schilderij. Die ontdekking brengt hen in een geheel ander deel van Frankrijk. En daarmee komt ook een ander scenario naar boven: het schilderij zou een ode kunnen zijn aan de bijzondere prestaties van de Limburgse Jan Nolten in de Tour de France van 1952.

Lees verder

Aflevering 3: De schilder Jo Voskuil

In deze aflevering duiken Wouter en Roy in het leven en werk van Jo Voskuil, de schilder van het schilderij dat centraal staat in de podcast. Wie was hij? Wat was zijn plek in de Nederlandse kunstwereld. Wie waren zijn voorbeelden? Wouter en Roy nemen het schilderij mee op reis en spreken met verschillende kunstkenners om zijn werk in een breder perspectief te kunnen plaatsen.

Lees verder

Twee records al ruim 80 jaar niet verbeterd

Door de jaren heen heeft Nederland veel prima honkbalwerpers voortgebracht. Maar stuk voor stuk beten toppers als Han Urbanus, Herman Beidschat, John van Westrenen en Rob Cordemans zich stuk op twee records die al meer dan 80 jaar in het bezit zijn van Roel de Mon (1919-1973).

Lees verder

Helden op de werpheuvel

Veel honkbalwerpers kunnen  hun sport tot op gevorderde leeftijd blijven beoefenen.  Daar zijn genoeg voorbeelden van bekend. Ook in Nederland.
Jaap de Koning van Sparta bijvoorbeeld. Hij speelde er maar liefst 16 seizoenen op het hoogste niveau. En wat te denken van  Han Urbanus van OVVO. De absolute toppitcher van Nederland uit de jaren ’60 speelde in 1971 zelfs samen met zijn zoon Charles Urbanus jr. die toen zijn debuut in de hoofdklasse maakte.

Lees verder

Honkbal en het geloof: een bijzondere combinatie

Rond 1903 vormde Benjamin Purcell in Benton Harbor, Michigan een christelijke stroming van adventisten (House of David). Op zich niets bijzonders, er waren er in die tijd wel meer, maar deze groep had iets bijzonders. Behalve de gebruikelijke verboden op het hebben van seks, eten van vlees en roken, was ook alcohol uit den boze en mochten zij niet naar de kapper.

Lees verder

Honkbalveld of slagveld?

Er is een tijd geweest dat er op het honkbalveld – net als bij ijshockey – flink werd gevochten. Niet alle – niet altijd even sportieve – gebruiken uit het Amerikaanse profhonkbal waren hier toen al voldoende doorgedrongen. Berucht is de wedstrijd tussen het Nederlands IX-tal en de Grand Rapids Sullivans uit de Haarlemse Honkbalweek van 1969.

Lees verder