Chase Cary, de nieuwe man in de Formule 1: Dollars in plaats van benzine

Met zijn grijze, opgekrulde snor, het zongebruinde gezicht en een gebeitelde glimlach doet hij eerder denken aan een talkshow-host die grapjes maakt met toekomstige presidenten van de USA dan aan een sportbaas.

Toch bekleedt deze man sinds enkele weken de hoogste functie in de snelste sport ter wereld als opvolger van de markante Bernie Ecclestone.

In Singapore bezocht  Chase Carey (63) de allereerste Grand Prix van zijn leven. De vertrekkende 85-jarige Bernie Ecclestone, in oktober wordt hij 86, bezocht er vele honderden. Ecclestone werd in 1974 eigenaar van de FOCA, de rijdersorganistatie, samen met de nu legendarische namen als Frank Williams, Colin Chapman, Teddy Mayer, Ken Tyrrell, and Max Mosley. Hij reed zelf Grand Prix en was teameigenaar van Brabham. Hij bouwde een imperium op met een geschatte waarde van 3.1 miljard dollar.

Chase Carey groeide op in de schaduw van media-tycoon Rupert Murdoch bij de media gigant Twenty-First Century Fox, eigenaar van de volgende bedrijven: 20th Century Fox, Blue Sky Studios, 20th Century Fox Television, Fox Star Studios, India, Fox FX Networks, Fox News Channel. Zelfs Endemol vaart voor een deel onder deze Amerikaanse vlag. Totaal geschatte waarde rond de 17 miljard dollar. Niet één van deze bedrijven heeft een relatie met autosport.

Carey zelf is een mythe. Hij was president van de 21st Century Fox, maar werkte vooral onder Rupert Murdoch.  In het managementteam van Liberty Media, dat de rechten van de Formule 1 heeft verworven, komt zijn naam niet voor. Zijn cv, te zien op wikipedia, is vrijwel leeg. Hij schuift vooral van de ene naar de andere directiezetel, zonder enige wapenfeiten van belang te scoren.

Bij zijn eerste kennismaking met de Formule 1 zag Carey de nachtrace van Singapore in een decor dat niet zou misstaan in een science fiction blockbuster, Hij meed de internationale pers, maar gaf wel een interview aan aan de eigen Formule 1-site formula1.com. Veel kwam er niet uit, behalve dan dat de Formule 1 nog globaler moest worden, een groter publiek moest aanspreken.

Hoe dat zou moeten, daar liet de opvolger van  de kleurrijke Bernie zich niet over uit, maar hij mag duidelijk zijn dat deze man nog geen bougie van een remschijf kan onderscheiden. De wens van de fans is vooral dat de Formule 1 aantrekkelijker wordt. In Nederland is de autosport ’booming’ dankzij Max Verstappen, maar internationaal neemt het kijkerspubliek af. Het vrijwel absolute overwicht van Mercedes, de onbegrijpelijke reglementen en de saaie races (dit jaar wist alleen Max Verstappen de hegemonie van Mercedes te doorbreken) zijn alleen interessant voor de autopsort-nerds. Het grote publiek dat Carey wil aanboren wil veel meer spektakel zien.

Bernie Ecclestone besefte dat als geen ander, omdat de Brit in de kern een autosportman is, een petrolhead. Bij Carey stromen vooral dollars door de aderen. Of daarmee de sport gediend is, valt zeer te betwijfelen.

Mijn gekozen waardering € -

F 1 columnist, schrijver van 'Max' Het ongeautoriseerde verhaal van de jongste Grand Prix-winnaar ooit; F 1 2016: Van Melbourne tot Abu Dhabi; Spyker langs de Afgrond.