COA met handen in het haar vanwege sluiting tijdelijke noodopvang vluchtelingen

COA en gemeenten kampen met een overvloed aan instroom van vluchtelingen; tegelijk worden tijdelijke opvanglocaties gesloten. Uitzicht op structurele oplossingen is er niet.

Een half jaar terug werd in Oisterwijk een tijdelijke noodopvang gerealiseerd voor asielzoekers, direct naast het daar aanwezige AZC. Over een half jaar moet het sluiten. Van andere tijdelijke opvanglocaties is nog geen uitsluitsel. Het COA is dagelijks op zoek naar noodopvanglocaties.

Het aantal asielzoekers dat in ons land wordt opgevangen is afgelopen jaar flink gestegen. De meest recente cijfers laten daarbij zien dat er ook dit voorjaar een flinke toestroom verwacht wordt. De doorstroom van AZC naar woningen is beperkt, waardoor er te weinig opvangplekken vrij komen. Van terugkeer is nauwelijks sprake, en de instroom blijft. Daarbij komt de noodzaak tot opvang van Oekraïense vluchtelingen, waarvan staatssecretaris Eric van der Burg verwacht dat de helft graag in Nederland wil blijven, nog los van het feit dat terugkeer momenteel niet kan vanwege het voortduren van de oorlog.

Nood is hoog

Onder andere in de gemeente Oisterwijk zijn meerdere (nood)opvanglocaties ingericht. Op camping Klein Oisterwijk en in het voormalige klooster in Moergestel verblijven Oekraïense vluchtelingen. Beide locaties worden beheerd onder verantwoordelijkheid van de gemeente en zijn van tijdelijke aard. De gemeente kan nog niet aangeven of ze verlengd worden. Streekpark Klein Oisterwijk eindigt vooralsnog op 27 juli en Klooster Nieuwenhof op 31 augustus; mogelijk volgt er een verlenging van een half of heel jaar. Waar deze vluchtelingen daarna heen moeten is nog niet bekend.

COA zoekt

Op de voormalige camping De Reebok verblijven sinds 1 oktober 2022 asielzoekers en statushouders ( asielzoekers met een verblijfsvergunning). Deze noodopvang is gelegen direct naast het AZC in Oisterwijk, op een terrein waar tot voor kort recreanten verbleven.  De camping wordt verhuisd, en daarmee kwam er ruimte voor tijdelijke huisvesting. De opvang wordt nu verlengd tot 30 september; daarna moet het terrein leeg worden opgeleverd; eigenaar Natuurmonumenten gaat het teruggeven aan de natuur. Ook hier is nog niet bekend waar deze vluchtelingen naartoe kunnen. Woonruimte voor de statushouders is zeer beperkt; opvanglocaties tekort.

We zitten landelijk nog steeds met hoge instroom van vluchtelingen en te weinig structurele plekken

In veel andere gemeenten in Nederland is het niet veel anders. Als er al locaties worden geopend, is het tijdelijk of met de nodige weerstand. Een woordvoerder van het COA laat – net als een half jaar terug – weten: ‘Daar hebben we nog geen zicht op. We zitten landelijk nog steeds met hoge instroom van vluchtelingen en te weinig structurele plekken. De opvang gebeurt dus nog steeds met hulp van veel tijdelijke noodopvanglocaties met verschillende looptijden.’

Het COA is nog dagelijks op zoek naar nieuwe (nood)opvanglocaties voor de komende maanden en daarna; tegelijk sluiten eerdere noodopvanglocaties volgens afspraak de deuren; uitzicht op structurele oplossingen met vaste opvanglocaties of woningen is er niet.

Lees hier (klik) ook de serie ‘Vluchtelingenopvang in Oisterwijk’; een inzage in de voor- en nadelen van vijf verschillende opvanglocaties voor asielzoekers, statushouders en Oekraïners.

Mijn gekozen waardering € -