John vertelt in een telefonisch interview dat Hongarije ruim twee keer zo groot is als Nederland, maar dat er maar ongeveer 10 miljoen mensen wonen. Hun buren wonen zo’n 200 meter verder op en de volgende buren op zeker 500 meter afstand. Een van de coronamaatregelen is dat mensen boven 65 jaar ’s morgens naar de winkel mogen om boodschappen te doen. Na het middaguur mag de jongere generatie. In Kocsér mag maar nu steeds één persoon in bijvoorbeeld het postkantoor naar binnen. “Onder andere scholen, tandartsen en kappers zijn gesloten en mondkapjes zijn tot nu toe alleen in Boedapest verplicht, maar ook op het platteland zie je veel mensen preventief met mondkapjes en zelfs latex handschoenen. Velen houden rekening met elkaar en houden voldoende afstand,” vertelt John.
Geen suiker, geen broodbakmeel en geen desinfectant
John en Martha doen samen boodschappen in Nagykőrös. Martha gaat naar de winkel en John blijft in de auto. Hij behoort tot de risicogroep wat betreft zijn kwakkelende gezondheid en wil geen onnodige risico’s lopen. De oud-Groningers hebben zichzelf in quarantaine geplaatst en gaan alleen van huis weg als er boodschappen moeten worden gedaan. Bij de eerste meldingen van het virus in het land hebben ze wel alvast wat gehamsterd. In tegenstelling tot in Nederland, waar eerst het wc-papier op was in de supermarkten, was er in een paar winkels in Nagykőrös een tekort aan suiker en broodbakmeel.
Waar ze ook tegenaan lopen is dat verse groenten soms minder in voorraad zijn in de winkels dan voorheen. “Het is niet zoals in Nederland dat je sperziebonen in blik hebt als alternatief,” legt hij uit. “Zo werkt dat hier niet. Hier leeft men voornamelijk van verse producten of van het land. Ook desinfectant is nagenoeg niet meer te krijgen in sommige winkels. Waarschijnlijk een distributieprobleem,” vermoedt John.
“Het enige waar de coronacrisis ons op dit moment echt in beperkt, is dat we hoogstwaarschijnlijk niet op vakantie kunnen naar Kroatië,” vertelt John. “Maar dan gaan we in ons eigen, mooie land op vakantie. Ook een afspraak voor mijn hartonderzoek in een privékliniek zullen we moeten opschuiven, want die zijn hier ook dicht.”
Regering Orbán
De maatregelen die de regering Orbán heeft ingevoerd zijn volgens John beter en sneller geweest dan de manier waarop minister-president Mark Rutte het in Nederland heeft aangepakt. “Rutte speelt met de levens van de Nederlanders door te kiezen voor onder andere groepsimmuniteit. Onze achterburen kwamen middels een emigratie vanuit Nederland en moesten twee weken in quarantaine. Ze krijgen dan een bordje bij de ingang van hun huis waarop staat dat er niemand in of uit mag. De politie komt dagelijks langs, soms zelfs twee keer per dag, om te controleren of de opgelegde maatregelen ook worden nageleefd. Ga je één keer in de fout, krijg je bijvoorbeeld een fikse geldboete. Presteer je het dan om nog een tweede keer de fout in te gaan, kun je voor maanden de bak in. Hier is de politie echt streng. De meeste mensen hebben hier dan ook respect voor agenten.”
Complotdenken
John snapt wel dat er gedemonstreerd wordt in Nederland tegen de intelligente lockdown, maar om er nu meteen ook 5G bij te halen? “In het begin vroeg ik mij wel af, toen de verontrustende berichten uit Wuhan via het nieuws tot ons kwamen, of er sprake was van het bewust of onbewust ontsnappen van een biologisch wapen.” Ook het bericht dat het coronavirus wel eens twee jaar over de aarde zou kunnen ronddwalen verontrust hem. “Sommige mensen zijn erg vatbaar voor complotdeken in dit soort situaties,” denkt John. Hij heeft dan ook zo zijn twijfels of 5G en het coronavirus wat met elkaar te maken hebben. Hij wil zich er ook niet te veel in verdiepen en gewoon genieten van het rustige leven in zijn nieuwe thuisland. “Wij willen dit niet beleven als ellende,” legt hij uit. “In Nederland leeft men in vergelijking met Hongarije bovenop elkaar, dan is het ook moeilijker om afstand te bewaren.” Aldus John.