“Ik ben er helemaal klaar mee. Het is al jaren een grote puinhoop in het vechtsportwereldje”, schrijft Van der Spek. “In de begin jaren 1980 was het al een zooitje en er is uit eindelijk niet veel veranderd. Sterker nog, het is nog veel erger geworden.”
Oneerlijke concurrentie
Van der Spek irriteert zich onder andere aan het feit dat tegenwoordig iedereen vechtsportleraar kan worden of een vechtsportschool kan openen zonder daarvoor de juiste papieren te hebben. Van der Spek vindt het “oneerlijke concurrentie en als er niks veranderd een onhoudbare zaak.” Hij schrijft: “je zegt dat je een of andere kampioen bent of je schuift wat onder de tafel door en hoppa: diploma en erkenning is nagenoeg verzekerd. De zogenaamde testen van nu is een aanbetaling doen en zorgen dat je precies doet wat de organisatie (bond) wilt en dan is de kans van slagen zeer groot, als je maar wel eerst hebt betaald.”
Geweldsdelicten en zedendelicten
Ook vindt de vechtsportleraar uit Heenvliet het onbegrijpelijk dat leraren in de vechtsportwereld van Rotterdam met veroordeling van meerdere geweldsdelicten of veroordeeld zijn voor diverse zedendelicten zomaar les kunnen geven? “Sommige worden zelf nog gesubsidieerd door de gemeente en kunnen zo les geven in meestal ook nog eens gesubsidieerde buurthuizen,” schrijft hij. “Alles is nagenoeg mogelijk. Dit soort leraren krijgen alle hulp van de gemeentes. Heeft men extra geld nodig: geen probleem, wordt geregeld, hebben ze extra attributen nodig, hoppa: hele ladingen worden zonder pardon neer gezet. Het zal in andere delen van Nederland niets anders zijn.”
Vrij beroep?
De sportschoolhouder uit Heenvliet heeft een mening over niet-officieel geregistreerde promotors en over afgekeurde matchmakers met een uitkering. Als laatste schrijft hij in zijn stuk: “Raar dat ons beroep waar veelvuldig met mensen wordt gewerkt en waar veiligheid een randvoorwaarde is zomaar als vrij beroep kan worden uitgevoerd. Nee, dit kan niet langer zo door gaan. Iedere docent (leraar) moet verplicht een aantal keren per jaar via een ‘Erkende organisatie’ een bijscholing volgen en voldoende accreditatie punten behalen en anders is het gewoon over en uit, oftewel sluiten die handel.”
In zijn tweede stuk op Facebook van vandaag gaat de Heenvlieter dieper in op de volgens hem noodzakelijk weg die een vechtsporter moet bewandelen om vechtsportleraar te worden en te blijven. “zonder de benodigde papieren gewoon geen les geven.” Voor wat betreft de overige problematiek rondom organisaties, bonden en promotors beloofd Van der Spek in de toekomst via zijn Facebookaccount verder op in te gaan. Aldus Sijou John Van der Spek.
Dit bericht verscheen eerder op Vechtsportinfo.nl