Ook racen ze vaak overal tussendoor, ook op fietspaden, en zorgen zo regelmatig voor dubieuze situaties. Vaak zit er ook nog een jong ding (m/v) in dat waarschijnlijk prima kan fietsen. Een prachtige cocktail om chagrijnig om te worden. Oh ja, ze zijn ook nog eens duur.
Dat waren mobiele telefoons ook ooit lang geleden. Je was een patser als je zo’n ding bij je had, laat staan er ook nog mee belde. Belachelijk. Iedereen herinnert zich het filmpje uit 1999 waar Frans Bromet de ‘normale’ mens vraagt naar zijn mening.
Nu heeft iedereen een smartphone, op een enkele persoon na die door velen voor zonderling uitgemaakt wordt. Vaste lijnen zijn inmiddels praktisch verdwenen en bestaan alleen nog in getal omdat internetaanbieders vaste aansluitingen koppelverkopen met hun diensten.
Wederom naar de Biro. Laten we een stap terug doen en even afstand nemen. Wat zijn de grootste ruimtevreters op de weg in de stad? Juist. De auto (ook de elektrische), het bestelbusje, de vrachtauto en de touringcar. Die laatste drie daar klagen velen regelmatig over, maar die eerste lijkt er steeds goed vanaf te komen.
Auto’s, in hun huidige vorm, zijn duur. Nieuwe bijna altijd veel duurder dan een Biro of een ander ‘gek’ (elektriek) voertuigje. Ze zijn rete gevaarlijk. De reden dat er stoplichten zijn en andere dwingende verkeersregels hebben vooral te maken met die grote jongens (m/v) op de weg. Door strenge regels racen de meeste auto’s niet overal tussendoor, maar je moet ze de kost geven.
Ze worden overal neergezet. Op de stoep, half op de trambaan, op het (niet)-vrijliggende fietspad. Ook nemen ze idioot veel ruimte in en hoe nieuwer de modellen, hoe groter en grover ze zijn en nemen dus nog meer ruimte in. Het zijn werkelijk meer dan achterlijke apparaten voor in de stad, zeker ons type oude binnenstad (de meeste Europese binnensteden wel te verstaan).
En toch. Toch ben ook ik eerder boos op die nieuwe, kleine, handige apparaatjes. Daar zit misschien een stukje jaloezie bij, maar voor het grootste deel zit ik ook hartstikke vastgeroest in een wereldbeeld dat ruim een halve eeuw oud is, namelijk dat de auto in zijn huidige vorm een vervoermiddel is dat recht heeft in de stad.
Met de komst van allerlei ‘slimme’ vervoersmiddelen zou die heilige koe er ook eens aan moeten geloven. Laat haar buiten de stad in de wei staan en jump in iets dat wel bij de stad past. Dit klinkt als een P+R-verhaal (het idee dat je de auto buiten de stad parkeert en met een bus of iets dergelijks de stad in gaat), iets dat met de huidige techniek extreem goed zou kunnen werken.
Paar zaken die dan nodig zijn: alle vervoersmiddelen die door meerdere mensen te gebruiken zijn moeten te allen tijde locaties doorgeven en bereikbaar zijn. Dit hoeft ook geen privacyprobleem te vormen, want alle datastromen hoeven niet gekoppeld te worden. Daar zouden wetten voor moeten zijn. Vervolgens verban je de grootste ruimtevreter de stad uit.
Uiteraard is en blijft het mogelijk met een vergunning (tijdelijk) de stad met een auto binnen te komen, niemand kan of wil een grote kast verhuizen of een huis verbouwen met een bakfiets.
Voor de rest laten we voortaan de auto aan de rand van de stad en gaan met een tram, bus, metro, kabelbaan of fiets de stad in. Of met een WitBiro natuurlijk.