Utrecht is soms een stad van architectonische vernieuwing. Eind jaren zestig was met de bouw van Hoog Catharijne een unicum gemaakt: het eerste overdekte winkelcentrum in Nederland, na dat in Den Haag, wat eigenlijk enkel een paar overdekte straten betrof.Hoog Catharijne was aanvankelijk een succes, maar werd door de centrale locatie ook snel een plek waar de gebruikers en dealers van heel het land, en daarbuiten, bijeen kwamen. Het glanzende koopwaren-paleis werd na een klein decennium een vies, donker grottencomplex waar je liever niet na sluitingstijd kwam. Hele stukken werden letterlijk afgesloten om nachtelijke bewoning door junks te voorkomen. Maar aangezien het centrum tegelijkertijd het drukste station in Nederland is, kan het niet compleet afgesloten worden. Dankzij harde aanpak van de politie zijn de drugs gebruikers grotendeels verdwenen, ofwel overleden, afgekickt of verhuisd.
ECO-FLAT
De visie van Utrecht als spoorweg-knooppunt is één van de groene gedachten die hoogtij vieren bij de opeenvolgende burgemeesters van de stad. Een nieuwe parel in het groene snoer is nu de hoogste eco-flat van Nederland, gebouwd door Stefano Boeri Architetti uit Milaan in opdracht van G&S Vastgoed Condor Wessels Projecten. Boeri is tevens actief in Padua, Italië en Tirana, Albanië (waar het een compleet ‘Masterplan’ voor de binnenstad heeft bedacht, met ‘polycentrisch’ en ‘caleidoscopisch’ buzzwoorden).
De meerwaarde wordt geleverd door de planten die CO2 opvangen en omzetten in zuurstof. Sinds het begin van het project is Van Den Berk Boomkwekerijen bezig de bomen en planten, geïnspireerd op die van de Utrechtse Heuvelrug, op te kweken. In totaal komen er zo’n 4000 plantenbakken en 150 grote boombakken, en alle daken zijn erop gebouwd regenwater vast te houden en dit volautomatisch aan de groenvoorziening te geven. Verwacht wordt dat dit het stadslawaai dempt en extra zuurstof levert. Het dak krijgt een compleet park met restaurant en sportschool. In het gebouw komt ook kantoorruimte (14.000m2), een fietsenstalling en parkeergarage.
VLIEGENDE TUINIERS
Het onderhoud van al het hangende groen wordt gedaan door de koninklijke Ginkel groep, die speciaal voor dit doel ‘vliegende tuiniers’ heeft opgeleid. Zij zullen met touwen gaan abseilen om al het groen te onderhouden.
De woningen in Wonderwoods -167 koop- en 252 huur appartementen- hebben stevige prijskaartjes, tussen de 1.7 en 2.7 miljoen euro. Eerder werden appartementen voor een kleine drie en een halve ton verkocht.
Het is een van de eerste gebouwen ter wereld met dit idee dus zal nog moeten blijken hoe effectief het wordt. Men heeft al gewaarschuwd voor valwinden. Ook is het de vraag hoe duur ‘vliegende tuiniers’ worden, met name wanneer de planten van het balkon en dak waaien. Dan moeten omwonenden wellicht een helm dragen in de buurt van het gebouw. In Milaan is een soortgelijk gebouw in 2014 neergezet; het valt te hopen dat Nederland dezelfde omstandigheden biedt. In Eindhoven staat een vergelijkbare toren, ‘Trudo’, die wel sociale woningbouw bevat. We kunnen ons afvragen of dat eigenlijk geen prioriteit heeft in het land.
https://www.stefanoboeriarchitetti.net/en/project/wonderwoods/#
https://www.facebook.com/StefanoBoeriArchitetti/