We wachten al tweeduizend jaar op een opvolger van die ene meubelmaker in Nazareth. Misschien is zijn nakomeling wel worstenmaker en fietst hij door Amsterdam om zieltjes te winnen voor zijn Youth Food Movement.
Een doordeweekse avond in Pakhuis de Zwijger. De zaal puilt uit met jong volk, dat van dadendrang bijna niet op de stoelen kan blijven zitten. Op het podium een gespierde jongeman met modieus nonchalante gezichtshaargroei, die probeert zijn publiek nog meer te activeren. ‚We hebben 10 man nodig die opbouwen. Vrijwilligers hand omhoog steken. Mooi. En we hebben chauffeurs nodig om al dat voedsel te vervoeren. Ook tien. Vergeet niet dat we vooral heel veel mensen nodig hebben om groenten te snijden. Honderden kilo’s verwaarloosde groenten, die wij een nieuw leven gaan geven. Je hoeft niet te kunnen koken, als je maar kunt hakken en snijden. Voor minder dan vijftig doe ik het niet. Hiernaast kun je je gegevens opgeven.’
Bruiloft
Nee, hier wordt niet de bruiloft van Kana voorbereid, maar de Damn Food Waste actie op het Amsterdamse Museumplein. Vijfduizend mensen gaan zaterdag 29 juni tussen 12 en 16 uur een lunch opeten, bereid van voedselresten. Ongeveer duizend kilo verse groenten worden verwerkt tot een soep en een curry. Een actie om aandacht te vragen voor de voedselverspilling in ons land bij zowel producenten, winkeliers als bij consumenten.
Slow Food
Worstenmaker Samuel Levie is de spil van deze actie en van de avond in Pakhuis de Zwijger. Hij richtte de Nederlandse tak van de Youth Food Movement op, de jongerenafdeling van Slow Food. Ook het populaire Food Film Festival komt uit zijn koker. Wie Samuel in actie ziet op het podium, weet dat hier een charismatisch spreker is opgestaan. Een profeet? Een messias?
Hij heeft in ieder geval al een boodschap, een pact geformuleerd. Levensregels voor de bewuste consument, die voedselverspilling wil tegengaan. Varianten van dit evangelie zijn er ook voor voedselproducent en winkelier. Zie www.damnfoodwaste.com,
Guerrilla
Met de discipelen zit het ook wel goed. Apostelen worden klaargestoomd in de academie van de Youth Food Movement. Maandelijks een weekend lang ontmoeten ze sprekers uit de voedselwereld, van Unilever tot glastuinders. Dit is de voorhoede, die ook de Foodguerrilla actiegroep bemant en het Food Film Festival organiseert.
Samuel en zijn YFM hebben voedsel weer cool gemaakt bij jongeren. Je telt als hoogopgeleide twintiger niet meer mee als je niet zelf je confiture, je paté en je eigen zuurdesembrood maakt. Het mooiste is het, om een eigen bedrijfje te beginnen dat ambachtelijke producten op ecomarkten slijt.
Aardappelen
De YFM gaat een tap verder. Lekker koken, ok, maar dan wel met verantwoorde ingrediënten, die de natuur niet belasten. In Studio K in Amsterdam Oost heeft de beweging zijn thuisbasis.
Evangelist Levie verspreidt zijn boodschap natuurlijk via social media. De man twittert zich helemaal suf, helmaal in aanloop naar de Damn Food Waste. De man heeft sowieso een neus voor publiciteit. Vorig jaar stortte zijn YFM een half miljoen aardappelen op de Dam om aandacht te vragen voor een enorm overschot naar aanleiding van de lage aardappelprijs. Aandacht verzekerd. Levie leerde het van de besten: hij zat bij de BKB-acadamie, de talentengroep van campagnebureau BKB van Lennart Booij cum suis.
Inteelt
Het tekent direct zijn zwakte: Amsterdamse inteelt. Wereldberoemd in Amsterdam Oost, maar daarbuiten? En in hoeverre zijn zijn discipelen bereid meer moeite te doen dan alleen bioprosecco te dirnken in combinatie met een duurzaam geteelde oester? Een prediker moet zijn gevolg niet te zachtzinnig aanpakken, dan komen de ware aanhangers bovendrijven. Zodra mensen nog maar 50 gram vlees of vis per dag mogen eten, komt de pijngrens al in beeld.
Culinair correct
Voorlopig loopt iedereen op bijeenkomsten als Pakhuis de Zwijger intens tevreden over eigen culturele correctheid rond. Wat zijn we toch goed en veelbelovend bezig met zijn allen. Sowieso een puur blanke universitaire club, dat YFM. De doorbraak naar de massa laat nog even op zich wachten. Ook de worsten van Levie zijn daar veel te duur voor. De profeet is niet bang elitair te zijn.
Samuel Levis is niet bang groot te denken. ‚Voedsel heeft met iedereen te maken, iedereen moet eten. En dat is er nou precies zo cool aan. Als je kijkt naar de wereldvoedselproblematiek… Die is echt huge. Sommige mensen zeggen dan: dat is zo’n enorm probleem, daar kun je toch niks aan doen. Maar wij zeggen juist: dat probleem is zo allesomvattend, iedereen kan wel iets doen.’
Kijk, dat is nog eens evangelisch. We kunnen allemaal iets doen. Sowieso is onze erfzonde dat we bestaan en door te eten elke dag de aarde bezoedelen. Hongerigen der aarde, komt in actie! Ga zaterdagmiddag naar het Museumplein en zie Samuel Levie in actie. Zodat u uw kinderen kunt vertellen: ik ben erbij geweest.
www.damnfoodwaste.com