De SG verkrachtte geen Turkse jongetjes

Het gerechtshof in Arnhem geeft geen toestemming aan het OM voor verdere vervolging van Joris Demmink, de voormalige secretaris-generaal van het ministerie van Justitie, voor verkrachting van minderjarige jongens in Turkije. Ze deed daar onlangs uitspraak over.

Bevel

In 2014 gaf het Hof het bevel om nader onderzoek te doen naar aanleiding van de klacht die twee mannen hadden ingediend naar verkrachting door de topambtenaar op justitie, die inmiddels met pensioen is. Justitie deed daarop onder meer onderzoek naar ‘alle mogelijke bronnen’, meldt ze vandaag in een persbericht naar aanleiding van de uitspraak: ‘Er zijn onder anderen getuigen gehoord, er is huiszoeking gedaan en de telefoon van verdachte is korte tijd afgetapt.’

Een rechter-commissaris heeft ook bezoeken gebracht aan justitie in Turkije. Dat was met de bedoeling om rechtshulp te krijgen bij het horen van aangevers en getuigen in de zaak. Justitie meldt dat die hulp steeds door de Turkse autoriteiten is geweigerd. Uit de uitspraak blijkt dat zelfs een verzoek om de getuigen naar Nederland te halen, om hen hier te horen, niet werd aanvaard.

Daarom heeft de Rijksrecherche met behulp van de agenda’s van Demmink zelf en gegevens van anderen een tijdlijn gemaakt, om te zien of hij in die tijd in Turkije kon zijn geweest. Ook zijn credit card-afschriften, vluchtgegevens, gegevens van dienstreizen en vergaderverslagen bestudeerd.

Geen steun

Het Hof is nu tot de conclusie gekomen dat er ‘geen enkele steun’ is te vinden voor de stelling dat Demmink in Turkije is geweest in de jaren waarover aangifte was gedaan. Het Hof zegt dat er in het onderzoek ‘geen steen op de andere is gelaten’, maar stelt vast dat er ‘ten aanzien van de gerezen verdenkingen slechts sprake is van speculaties en veronderstellingen.’

Vervalst

Eerder liet de raadsvrouw die de klacht indiende voor de twee mannen, Adèle van der Plas, weten dat ze de resultaten uit het onderzoek niet overtuigend vond. Er zouden feiten in de agenda zijn vervalst. Ook zou er Turks geld zijn opgenomen. Van der Plas diende klacht in naar aanleiding van het verhaal van een journalist over destijds rond de 12-jarige jongens, die door politiemensen naar een ‘oude, heel rijke zakenman’ werd gebracht, waar zij gemeenschap mee moesten hebben. Die persoon zou de voormalige secretaris-generaal zijn geweest, tijdens een dienstreis.

Witwas-actie

Het Hof is het nu met justitie eens, dat hier geen sprake van kan zijn geweest. Advocaat Van de Plas meldt eerder in De Volkskrant dat er sprake is geweest van een ‘witwasactie’ van Demmink. ‘Ik heb een zeer onaangenaam gevoel bij dit besluit. Ik wil dat er goed onderzoek wordt gedaan naar mijn cliënten. Maar geen enkele van de getuigen die ik heb aangereikt, is gehoord. Twee zijn inmiddels overleden.’

Eerder deze zomer werd een herzieningsverzoek van Van der Plas afgewezen, in de strafzaak naar de in Nederland tot levenslang veroordeelde Huseyin Baybasin. Die zou de gevangenis in Nederland in zijn gemanipuleerd, na een chantage door de Turkse overheid over de eventuele vervolging voor pedofilie in dat land.

 

 

 

 

 

 

 

 

Mijn gekozen waardering € -

Joost van der Wegen (1970) is (onderzoeks)-journalist op het gebied van criminaliteit, politie en justitie, inlichtingendiensten, slachtofferschap, en drugsbeleid. Hij publiceerde hierover onder meer in Metro, Panorama, Crimelink en Vrij Nederland. Voor Crimesite schreef hij het boek 'Onder spanning’, over politiewerk en PTSS. In 2018 werden zijn verzamelde misdaadreportages gebundeld in ‘Moordboek’ (Just Publishers).