De voor- en nadelen van een huis huren

Emelie van den Biesen bespreekt voor DNP juridische kwesties van alledag. De zevende aflevering: Een huis huren

Omdat op dit moment niet veel mensen, en zeker geen starters, in staat zijn om een huis te kopen, is een huis huren een goed alternatief. Er zijn een aantal voordelen van een huis huren. Er is vaak een korte opzegtermijn, het onderhoud van het huis is voor een groot deel de verantwoordelijkheid van de verhuurder en daarnaast heb je recht op huurbescherming en misschien zelfs op huursubsidie. Daartegenover kan de huurprijs jaarlijks stijgen, bouw je geen vermogen op omdat het huis niet jouw eigendom is en heb je maar weinig invloed op de indeling en aanpassingen in en om het huis. Bij het huren van een huis komt best veel kijken en het is van groot belang om goede afspraken te maken met de verhuurder.

Zoeken

Op internet zijn er veel sites te vinden waar huurhuizen worden aangeboden. Vaak zijn hier wel bemiddelingskosten van een makelaar aan verbonden (meestal één maand huur) of inschrijvingskosten om gebruik te maken van de website om huizen te zoeken en om op huizen te kunnen reageren. Het is goedkoper om via via een huis te zoeken. Stel je omgeving ervan op de hoogte wat je zoekt en gebruik daarvoor eventueel social media.

Let bij het zoeken van een geschikt huurhuis op de omgeving: Is het dicht bij winkels? Hoe zien de huizen in de buurt eruit? Is het huis goed bereikbaar met het openbaar vervoer en/of is er parkeergelegenheid? Daarnaast is de afwerking van het huis van belang: Is er dubbele beglazing? Zijn er goede sloten op de deuren en ramen? Is het gebruik van elektriciteit goed en veilig geregeld?

Afspraken

In een huurovereenkomst worden afspraken gemaakt over onder andere de huurprijs, de huurperiode en de voorzieningen voor gas, water, licht en eventueel onderhoud van bijvoorbeeld een aanwezige lift. Meestal zorgt de verhuurder voor een overeenkomst waarbij vaak modellen van de Vereniging Raad voor Onroerende Zaken (ROZ) als raamwerk worden gebruikt. Een huurovereenkomst is vormvrij; deze hoeft niet schriftelijk te worden vastgelegd en kan dus ook mondeling worden aangegaan. In dit laatste geval is het wel lastig om aan te tonen dat er een huurovereenkomst bestaat en welke inhoud deze overeenkomst heeft. In beide gevallen moeten in de overeenkomst tenminste drie zaken geregeld worden: het moment van in gebruik geven van het huis van verhuurder aan huurder, de huurperiode en de huurprijs.

Geld weggooien

Je hoort vaak dat een huis huren gelijk staat aan iedere maand 'geld weggooien'. Het geld dat je maandelijks betaalt aan huur zou je beter kunnen besteden aan het aflossen van een hypotheek omdat je veel geld uitgeeft aan iets dat niet jouw eigendom is. Toch hoeft huren niet altijd het weggooien van geld te betekenen; je hebt plezierig woongenot zonder alle lasten te dragen van het huis. Het kan ook zo zijn dat je maandelijkse huurkosten lager liggen dan de kosten voor de maandelijkse aflossing van een hypotheek. Ook zullen veel mensen in deze tijd geen vaste baan hebben waardoor het gunstig kan zijn om niet aan een huis 'vast te zitten'. Mocht je na een aantal jaar toch in staat zijn om een huis te kopen is het misschien ook een optie om je huurhuis te kopen.

Tekst: Emelie van den Biesen

Mijn gekozen waardering € -

Geef een reactie