Het is de internationale Dag van de Persvrijheid. En dus bent u natuurlijk reusachtig benieuwd naar hoe het gaat met de president van Turkmenistan. Goerbangoelij Berdymoechamedov smakte zondag tijdens ’s lands populairste sportfestijn van zijn favoriete paard Berkarar (de machtige). Wat volgde was een multimediaal anti-schouwspel, waarbij de Centraal-Aziatische propagandamachine overuren maakte.
Koste wat het kost moest voorkomen worden dat de beelden de wereld zouden overgaan. Social media (vooral Russischtalige) werd platgelegd en het internet werd vertraagd. Vliegtuigpassagiers zouden volgens nieuwssite Goendogar op het internationale vliegveld van Asjchabad onderworpen zijn aan een uiterst secure zoektocht, waarbij telefoons, tablets en camera’s werden gecontroleerd op beelden van de val.
Ook werd de president op de staatstelevisie uitgeroepen tot winnaar van de jaarlijkse paardenrace, begeleid door een fantastische montage. Datzelfde gold voor staatskrant Neutraal Turkmenistan, welke liefst vier pagina’s en zes enorme foto’s wijdde aan de zege van de 55-jarige president. De voormalige tandarts zou het prijzengeld van ruim acht miljoen euro hebben gedoneerd aan een fonds voor paarden.
Helaas. Toch bereikten de beelden Rusland en andere landen. Heeft u het gemist? Filmpje.
O ja, hoe het met Berdymoechamedov gaat? Hij zou zeer zware pijnstillers slikken om toch overal zijn opwachting te maken en als een ware sterke leider over te komen.
Dr. Steel hammer
Nog meer ‘sport’: in Mannheim staat morgen de wereldtitel boksen bij de zwaargewichten op het programma, waarbij de 37-jarige Vladimir Klitsjko voor zijn zoveelste titel vecht. Dr. Steel hammer bokst al bijna twintig jaar op topniveau. Sinds hij in 1996 goud won op de Olympische Spelen van Atlanta heeft Klitsjko een indrukwekkend palmares opgebouwd. Van zijn 62 gevechten won hij er liefst 59, waaronder 50 knock-outs. Zijn laatste nederlaag dateert van bijna een decennium geleden. Klitsjko neemt het onder toeziend oog van zijn Amerikaanse acterende vriendin Hayden Panettiere op tegen de Duits-Italiaanse bokser Francesco Pianeta. Ooit waren de twee spanningspartners, nu zullen ze in Duitsland gaan strijden om de riem van de WBA, WBO, IBF en IBO. In Oekraïne duikt men daarom en masse de kroeg in om het gevecht op televisie te aanschouwen.
En nu we toch bezig zijn: bekijk tot slot in dit sportblok ook even de Blunder van Belgrado. De doelman van Rode Ster tekent voor één van de meest apathische keeperacties ooit.
Theatertwist
Terug naar de Dag van de Persvrijheid. Vladimir Poetins Rusland staat volgens onderstaand kaartjes diep in de rode cijfers.
Zelf is president Poetin deze week vooral betrokken bij de opening van het nieuwe Mariinskij-theater in zijn geboortestad Sint-Petersburg.Het is zelfs drie dagen feest in de voormalige Russische hoofdstad. De komst van Mariinskij-theater II kostte overiges een schamele 700 miljoen dollar en leverde ook een ware theatertwist op, omdat het oude Mariinskij ook nog steeds bestaat.
De kritiek van enkele nostalgisten is niet van de lucht, met als pittigste een opmerking van gemeenteraadslid Aleksej Kovaljov: “Ze moeten dit nieuwe theater gelijk weer omver trekken. Het maakt me niet uit hoe het er van binnen uit ziet. And Gergiev (de dirigent, GJH) should be fired", tekent Reuters uit zijn mond op. Laten we bij die vertaling maar even uitgaan van 'ontslaan'.
Held van de Arbeid
Tussendoor had Poetin nog een gaatje gevonden om de herintroductie van de Held van de Arbeid-medaille tot een feit te maken. Eergister, op de Dag van de Arbeid, speldde hij de eerste medailles op. Ook de hierboven genoemde Gergjev kreeg er één.
De medaille wijkt nauwelijks af van de ster uit de tijd van Josif Stalin, toen meer dan twintigduizend mensen deze eer ten deel vielen. Poetin heeft meerdere malen aangegeven dat de herintroductie van de prijs niet moet worden beschouwd als een terugkeer van Rusland naar tijden van repressie en mensonterende maatregelen, maar dat orde, discipline en uitmuntende bijdragen aan de maatschappij wel weer hoog in het vaandel moeten staan.
Dag van de Vlag
Ook Polen vierde de Dag van de Arbeid, maar ook de proclamatie van de grondwet (vandaag) én Dzien Flagi, de Dag van de Vlag (gisteren). Sinds 2004 herdenkt deze dag het hijsen van de Poolse vlag op de Duitse Siegessäule, welke op 2 mei 1945 het einde van de Slag om Berlijn illustreerde.
Tot slot: goed nieuws uit Kazachstan. Daar heeft zich het eerste homohuwelijk 'voltrokken'. Karolina en Kristina hebben elkaar gevonden en hun liefde in een homobar in ‘s lands derde stad Karaganda middels ‘een speciaal certificaat’ laten bezegelen. Er zouden vijftienduizend aanhangers bij zijn geweest. Uiteraard waait inmiddels ook een wind van kritiek door het conservatieve land, dat het huwelijk niet volgens de wet zal erkennen. Vrijheid blijft soms een beperkt goed.