De Week van het Wilde Oosten – 15 september

Elke week biedt DNP u een arbitrair overzicht aan van nieuwsfeiten uit het Wilde Oosten.

Laten we dit weekoverzicht positief beginnen. We mogen namelijk weer kalfsvlees exporteren naar Rusland. Oera! Dat is echter niet alleen fijn nieuws voor Nederlandse ondernemers in (vers) kalfsvlees, maar ook voor de Russen zelf. De vleessector is namelijk het Russische zorgenkindje in het streven naar de volledige voedselzelfvoorziening in 2020. Met toename van de welvaart wordt de Rus gemiddeld rijker, consumeert hij luxer en is de vraag naar beter vlees in dusdanig rap tempo gestegen, dat de Russische productie het gewenste aanbod bij lange na niet kunnen leveren. De vraag naar kalfsvlees illustreert deze trend. 

Wel hebben Nederland en Rusland nog steeds geen akkoord gesloten over de aardappelexport; sinds deze zomer is import van pootgoed uit de Europese Unie verboden, omdat de Russische inspecteurs niet tevreden zijn over de kwaliteit / andere standaarden nahouden op het gebied van stoffengebruik. Deze mededelingen (verpakt in een ietwat dwepende speech) deed staatssecretaris Sharon Dijkstra gisteren tijdens de opening van het Russian Regional Food Fair-festijn in Amsterdam. 

Intussen blijft de EU trekken aan Armenië. Het land in de Kaukasus besloot onlangs tot aansluiting bij de Ruslands Euraziatische Economische Zone, ook wel Customs Union genoemd, tot veler verrassing. Net als Oekraïne leek Armenië namelijk een associatieverdrag met de EU te gaan tekenen in november. 

Eurocommissaris Stefan Füle heeft echter tegen Radio Free Europe/RL gezegd dat de EU Armenië niet afschrijft. "Het associatieverdrag is niet meer aan de orde, maar we blijven werken aan onze relatie en de Europese agenda in Armenië promoten."

In Polen voltrok zich van woensdag tot en met zaterdag een massademonstatie tegen de regering. Premier Donald Tusk deelde onlangs mee dat de arbeidsvoorwaarden veranderen; de demonstranten willen echter niet doorwerken tot hun 67ste, eisen een hoger minimumloon en meer baangarantie. De regering van Tusk staat als gevolg van de ontevredenheid lager in de peilingen dan ooit tevoren.

Volgens de organisatoren hebben 120.000 mensen in de hoofdstad Warschau geprotesteerd, de regering houdt het op honderdduizend deelnemers. Een sfeerimpressie is hier te zien.

In Roemenië is men deze maand vooral boos over agressieve zwerfhonden en een conflict rondom een goudmijn in Transsylvanië. Dat laatste geschil, waarbij burgers bang zijn voor milieuonvriendelijke en mensschadelijke winning van het goud, heeft een merkwaardige open brief aan Prins Charles opgeleverd. Een Schotse journalist, woonachtig in Boekarest,doet een appèl op de Prince of Wales omdat deze tijdens eerdere bezoeken gecharmeerd raakte van het Transsylvaanse landschap, er in 2006 een buitenhuis kocht en liet restaureren, en in 2010 in een dorpje investeerde. 

Tot slot nieuws uit Slovenië. Daar komt namelijk de eerste moskee van het land, liefst 44 jaar nadat het eerste verzoek was ingediend. De eerste steen is gisteren gelegd in Ljubljana, waarvoor zelfs een giftgrage minister uit Qatar overkwam.

Supplement

Vergeet je bijna te zeggen dat de Oekraïense minister-president Mikolay Azarov afgelopen donderdag in Nederland was om te praten over handelspotentieel. Azarov sprak met minister Ploumen, premier Rutte en enkele bedrijven die belangrijk zijn voor de onderlinge economische verhoudingen (landbouw, energie, scheepvaart/logistiek).

En: vrijdag was de 105e geboortedag van Sicco Mansholt, onze voormalige minister van landbouw (1945-1958), adje interim op Economische Zaken (1948), Eurocommissaris voor landbouw (1958-1973) en voorzitter van de Europese Commissie (1972-1973). Een aardig CV dus. In Boekarest vond daarom afgelopen donderdag een lezing plaats, opgehangen aan wijlen Mansholt. Interessant detail: Mansholt heeft een standbeeld in Roemenië, als één van de founding fathers van de Europese Unie.

Mijn gekozen waardering € -

Geert Jan Hahn is journalist en slavist. Werkte, woonde en studeerde in Kiev, Sint-Petersburg en Warschau. Voltooide Slavic Literary Studies cum laude aan de UvA. Reist, schrijft en spreekt als Oostblogger voor landelijke media. Is daarnaast bekend van zijn taalvirtuoze zege bij het tv-spel Lingo en zijn columns over de favoriete sterfleeftijd van 27 jaar.

Geef een reactie