Duitser overlijdt aan MERS

Virussen zijn uiterst flexibel. Hoe blijven virussen toch zo fit?

MERS staat voor Middle East Respiratory Syndrome-Corona Virus. MERS wordt veroorzaakt door een coronavirus. Het doemt in 2012 op in het Arabisch schiereiland bij een kameel en dromedarissen. Dromedarissen blijken een reservoir van MERS te vormen. Maar ook mensen ontwikkelen ziekteverschijnselen. Deze overdracht van ziekte van dier op mens noemen we een zoonose. Patienten worden ziek en er zijn sterfgevallen. In 2014 worden ook twee patienten in Nederland behandeld. Even is het stil, maar dan komt er weer nieuws. Een 65 jarige Duitser wordt besmet en in zijn vaderland opgenomen wegens ernstige ziekteverschijnselen. Naar nu bekend is geworden is deze patient begin juni 2015 overleden. Het programma 1Vandaag (AvroTros) meldt dat er al 1300 mensen besmet zijn.

Verspreiding

Inmiddels is de situatie wezenlijk veranderd omdat -mogelijk via andere dieren- ziektegevallen in Azie opdoemen. Maar nu er vermoedelijk ook besmetting van mens tot mens is opgetreden in Korea, is er duidelijk sprake van een escalatie. Bij deze uitbreiding hebben ziekenhuizen kennelijk een rol gespeeld omdat het ziektebeeld eerst niet is herkend. Te laat is isolatie toegepast.  Naar verhouding zijn er veel sterfgevallen. De luchtwegen zijn vooral aangedaan, maar dat kan het begin zijn van een verslechtering van nierfunctie e.d.  De behandeling kan helaas louter ondersteunend zijn. Een effectieof geneesmiddel of vaccin is er nog niet.

Verdenking op besmetting van mens tot mens

Fitte virussenMoeten we ons zorgen maken? Virussen zijn uiterst flexibel. Dat is ook de enige manier waarop ze zich kunnen blijven verspreiden. Vorige week demonstreerde Professor Nynke Dekker (TU Delft) aan journalisten en onderzoekers in Den Haag hoe de vele fouten die bij replicatie in het genoom (de erfelijke eigenschappen van virussen) optreden meteen ook het virus nieuwe kansen bieden. De Delftse groep manipuleert met 'nepbouwstenen' dit RNA van het virus en kan zo veel te weten komen over de aard en de verspreiding van virussen. Realtime kan de lengte van het RNA worden gemeten. Deze fundamentele kennis zal helpen om virussen beter te kunnen bestrijden. Od dat ook voor MERS geldt, gaan we vragen.  Bronnen http://www.rivm.nl/Onderwerpen/M/MERS_coronavirushttp://www.ad.nl/ad/nl/4560/Gezond/article/detail/4077214/2015/06/15/Zuid-Korea-gestrest-om-MERS-virus.dhtmlhttp://www.rivm.nl/Documenten_en_publicaties/Algemeen_Actueel/Veelgestelde_vragen/Infectieziekten/Veelgestelde_vragen_MERS_coronavirus_MERS_CoVhttp://www.who.int/csr/disease/coronavirus_infections/en/https://www.ntvg.nl/artikelen/dromedaris-en-middle-east-respiratory-syndromehttps://www.ntvg.nl/artikelen/middle-east-respiratory-syndrome

Mijn gekozen waardering € -