Lovepack condooms worden gemaakt met rubber uit een plantage in Zuid-India met het FSC-keurmerk (voor verantwoord bosbeheer). Er werken ongeveer 450 mensen. De Nederlandse distributeur, Jeannine Durwael-Mathy, is er zelf op bezoek geweest. Zij vertelt: ,,Het is daar na 11.00 uur warmer dan 36 graden Celsius waardoor het rubber hard en onhandelbaar wordt. De rubbertappers gaan daarom om 5.00 uur ‘s ochtends al op pad met hun jerrycans. Maar ze krijgen wel eerlijk betaald volgens Max Havelaar standaarden. We hebben deze organisatie ook gevraagd om een keurmerk te verlenen, maar daar is Max Havelaar nog niet op ingegaan.”
Lovepack condooms worden geproduceerd in Duitsland volgens Europese kwaliteitsnormen. Ze zijn volledig afbreekbaar. De CO2 uitstoot van de fabriek wordt volgens Durwael-Mathy gecompenseerd door de aanplant van bomen en, in India, door de introductie van kookfornuisjes op zonne-energie. In Nederland zijn Lovepack condooms te koop sinds 2010 in natuurvoedingswinkels en Waar winkels, maar ook bij diverse webshops.
En dan zijn er nog seksspeeltjes op de markt van Ecorotic en GreenSexToys die claimen duurzaam te zijn omdat ze er geen Ftalaten in verwerken, die in de natuur slecht afbreken. In plaats daarvan gebruiken ze liever siliconen, glas en metaal, waardoor ze extra lang meegaan en ‘minder snel op een vuilnisbelt belanden’. Er zijn grondstoffen die nog makkelijker afbreekbaar zijn, zo vertelt Ecorotic op haar website, maar … ze moeten ook weer niet zo afbreekbaar zijn dat ze in het menselijk lichaam zouden kunnen belanden.
Of de fabrikanten een groot verschil maken, is de vraag. Omdat ftalaten in dildo’s en vibrators schadelijke kunnen zijn voor de seksuele gezondheid (ze zouden kanker verwekken en impotentie kunnen veroorzaken), zou je mogen verwachten dat ze sowieso niet in seksspeeltjes worden verwerkt. Genoemde merken melden verder dat hun apparaten oplaadbaar zijn, waardoor ze geen wegwerpbatterijen verslinden en langer meegaan. Ecorotic is bovendien ‘made in USA’ hetgeen weer scheelt in de transportkosten, voor Amerikaanse consumenten dan.
Publicatie op Oneworld.nl op 12 mei 2012