Het is iets waar je liever geen rekening mee houdt als je in het huwelijksbootje bent gestapt: scheiden. Toch komt het de laatste jaren veel voor: gemiddeld scheiden er 32.000 getrouwde partners per jaar. In 2008 is zelfs de eerste 'echtscheidingsbeurs' gehouden in de Jaarbeurs in Utrecht waar men terecht kon voor workshops en advies in verband met de financiële en emotionele kanten van een echtscheiding. Je moet er samen met je ex-partner uit zien te komen: Kun je in het huis blijven wonen? Wie zorgt er voor de kinderen? Heb je recht op alimentatie, en hoeveel?
1 of 2 advocaten?
Om officieel te kunnen scheiden is er een zogenaamd echtscheidingsconvenant nodig dat uiteindelijk door de rechter moet worden goedgekeurd. In dit 'echtscheidingsplan' worden de afspraken vastgelegd die je maakt met je ex-partner over onder andere de kinderen, alimentatie en verdeling van de spullen. Verschillende personen kunnen je hierbij helpen. Dit is afhankelijk van hoe goed jullie nog communiceren met elkaar. Wanneer jullie nog goed met elkaar overweg kunnen, hoeft er niet direct een rechter bij betrokken te worden. De scheiding kan dan sneller en gemakkelijker worden afgerond. Jullie kunnen in zo’n situatie samen een advocaat of mediator benaderen die bemiddelt bij het vastleggen van de afspraken. Een mediator is vaak een goed startpunt; alleen al vanwege de kosten. Let wel op: om de echtscheidingsprocedure uiteindelijk af te ronden is er altijd een advocaat nodig.
Weet je nu al dat jullie er samen niet uit gaan komen dan is het verstandig om beiden een eigen advocaat in te schakelen. Mocht het zover komen, dan kan ook de rechter zich er nog mee bemoeien om knopen door te hakken. In geval van een totaal onwerkbare situatie, bijvoorbeeld wanneer je partner weigert mee te werken, dan kun je om een spoedprocedure verzoeken bij de rechter die een voorlopige beslissing neemt. Dan weet je in ieder geval wie er in het huis mag wonen en wie de kinderen verzorgt. De definitieve beslissing volgt in de echtscheidingsprocedure zelf.
Extra aandacht
Wanneer je als ouders van minderjarige kinderen uit elkaar gaat, moet je ook een zogenaamd ouderschapsplan maken. In dit plan moeten in ieder geval afspraken worden gemaakt over de zorg, de opvoeding en de omgang van de kinderen. Ook moeten jij en je ex-partner elkaar op de hoogte houden van belangrijke onderwerpen binnen het leven van het kind, bijvoorbeeld over het kiezen van een school en behandeling in een ziekenhuis. De kosten van verzorging en opvoeding van het kind kunnen worden geregeld door afspraken te maken over kinderalimentatie.
Voor scheiden is het in ieder geval nooit te laat: een 99-jarige Italiaanse man wilde na 77 jaar huwelijk alsnog scheiden van zijn vrouw. Hij kon het zijn vrouw niet vergeven dat zij hem meer dan 50 jaar geleden had bedrogen. De man ontdekte het bedrog recent toen hij in een la liefdesbrieven van zijn vrouw aantrof
Tekst: Emelie van den Biesen