Een shirt van 24 miljoen dollar

De ‘aangewezen’ homerun is één van de meest bijzondere legendes uit de Amerikaanse sportgeschiedenis.

Voor iedere Amerikaan is George Herman ‘Babe’ Ruth (1895–1948) de grootste sportheld aller tijden. Een sportman die met zijn unieke talent ieder jaar weer records vestigde. Er doen echter nog allerlei andere verhalen de ronde over zijn bijna onwerkelijke prestaties.
Eén daarvan is het verhaal van de ‘aangewezen’ homerun.

Het shirt dat Ruth die middag zou hebben gedragen is dezer dagen via een veiling verkocht voor het recordbedrag van 24 miljoen dollar.  Wie het nu in zijn bezit heeft is niet bekend. Volgens de veiling wilde de koper anoniem blijven.

We gaan terug naar de derde wedstrijd van de World Series van 1932 tussen de New York Yankees en de Chicago Cubs. De Yankees wonnen de eerste twee wedstrijden, de derde wedstrijd vindt plaats op Wrigley Field, de thuisbasis van de Cubs.
De wedstrijd ging gelijk op; het fanatieke publiek steunde de thuisploeg uit alle macht, alle spelers van de Yankees werden ieder moment dat het kon genadeloos uitgefloten. De wedstrijd is spannend. In de vijfde inning is de stand gelijk: 2–2. Babe Ruth komt aan slag, voor Chicago staat Charlie Root op de heuvel. De eerste bal: SLAG! Ruth kijkt naar de dug-out (spelersbank) van de spelers van Chicago en steekt grijnzend één vinger omhoog. De tweede bal komt: SLAG! Ruth herhaalt het theater richting spelersbank van Chicago. Nu steekt hij twee vingers omhoog. Vervolgens wijst hij heel even in de richting van het midveld. De derde bal van werper Root verdwijnt met één machtige swing van zijn knuppel over het hek voor een homerun. Precies op de plek die hij even daarvoor had aangewezen. De legende van de ‘aangewezen’ homerun was geboren.

De wedstrijd eindigde in een 7–5 overwinning voor de Yankees.

Tegenstrijdige meningen

Omdat het natuurlijk al even geleden plaatsvond, was het niet eenvoudig om getuigen te vinden die het verhaal kunnen bevestigen. David Condon — een sportjournalist van de Chicago Tribune en indertijd bij de wedstrijd aanwezig — is ervan overtuigd dat het verhaal klopt. In het CBS-programma ’60 minutes’ werd zijn verhaal jaren later bevestigd door voormalig opperrechter John Stevens van het Amerikaanse Hooggerechtshof. Hij was als kind met zijn vader in het stadion aanwezig en heeft, naar eigen zeggen, alles zelf kunnen zien.  
 
Of het uiteindelijk ook echt gebeurd is, blijft echter de vraag, want Charlie Root, de werper van Chicago, heeft tot op zijn sterfbed in alle toonaarden ontkend dat Ruth zijn homerun in de bewuste wedstrijd vooraf heeft aangewezen. 

Mijn gekozen waardering € -

Ik ben freelance honkbaljournalist, eindredacteur en online tekstschrijver.