Monica deelt openhartig hoe haar kinderen op tienjarige leeftijd (tweeling Berber en Sebastiaan (29) ) de grote verhuizing van land ervoeren, van nieuw schoolleven tot cultuurshocks. Ze geeft een eerlijk beeld van de uitdagingen en hoe dit avontuur hun kijk op de wereld veranderde. Haar verhaal geeft een persoonlijke kijk op emigreren met kinderen, vol hoogte- en dieptepunten, top tips en is een must-read voor gezinnen die zelf ook zo’n sprong overwegen.
Van watersportcentrum tot B&B
Monica: „We runden een watersportcentrum in Friesland en na tien jaar van toewijding en plezier, voelden we dat het tijd was voor iets nieuws. Geïnspireerd door verhalen en ervaringen van anderen, besloten we met vrienden een zeiltocht te maken op een grote katamaran, waarbij we verschillende landen overwogen voor onze volgende levensfase. Italië, Frankrijk en Griekenland stonden op onze lijst, maar stuk voor stuk schrapten we deze landen; ze voldeden niet aan onze verwachtingen. Uiteindelijk deelde een vriendin, die met ons meezeilde, haar voorliefde voor Andalusië. Ze zei: “Van alle plaatsen die ik heb bezocht, is Andalusië veruit mijn favoriet.” Geïntrigeerd door haar enthousiasme, besloten we in Gibraltar van boord te gaan en onze toekomst in Andalusië te verkennen.
Een nieuwe thuisbasis
De eerste stap was het vinden van een nieuwe thuisbasis. Mijn ex-man R. begon met het verkennen van mogelijke locaties voor onze nieuwe start. Ons plan was een accommodatie te creëren vergelijkbaar met onze voormalige boerderij in Nederland, die we wilden omtoveren tot een Chambre d’Hôte met vier of vijf appartementen, inclusief een gemeenschappelijke eettafel. We zochten ook naar een plek die zelfvoorzienend kon zijn.
Na enig zoeken ontdekte R. een optie in het achterland van Motril, maar een bezoek daar, eerst met een vriendin en later met mijn zus, naar deze plek was te afgelegen — het lag verborgen tussen hoge bergen en te ver verwijderd van de bewoonde wereld. Het voldeed niet aan onze behoeften voor toeristische activiteiten. We zochten een locatie binnen een uur rijden bij een luchthaven. Hierdoor kwam de regio Málaga al snel in beeld als een geschikte optie.
Uiteindelijk bezochten we de Axarquia en ik werd direct verliefd op dit gewest. De pracht van het landschap en het uitgestrekte uitzicht boden een gevoel van vrijheid en mogelijkheden. De energie van de locatie was overweldigend en tijdens een familievakantie besloten we ons daar te vestigen. We startten met het huren van een huis in de buurt van de plek waar we uiteindelijk ons eigen huis kochten.
Ze verloren de plezier in het leren
Eenmaal gesetteld begonnen de echte uitdagingen voor onze kinderen. Ze moesten zich aanpassen aan een totaal ander schoolsysteem. Deze was veel formeler dan wat ze gewend waren. Hun eerste ervaringen op school waren moeilijk. Het schoolsysteem hier is vreselijk strikt en formeel, zonder veel ruimte voor vrije interactie. Dit was een enorm harde overgang voor hen, gewend als ze waren aan de informele en interactieve stijl in Nederland.
Ook de taalbarrière was een grote hindernis. Hoewel ze vrij snel Spaans leerden, was de manier waarop hier vakken werden onderwezen en het formele taalgebruik in de klas, een behoorlijke strijd. Ze verloren het plezier in het leren. Dat vond en vind ik nog steed vreselijk jammer.
Van vrij en open naar gesloten en traditioneel
Wat me het meest trof, was hoe de cultuurverschillen hen beïnvloeden. Ze gingen van een open en vrij gemeenschapsgevoel in Friesland naar een omgeving die veel geslotener en traditioneler was. Dit had een grote impact op hun sociale leven en hoe ze zich voelden over school. In het begin waren er veel momenten waarop ze zich echt ‘anders’ voelden, wat zichtbaar werd in de kleine dingen, zoals nieuwsgierigheid van andere kinderen over hun achtergrond en zelfs hun kleding. Berber kwam op een dag huilend thuis en zei: „ Mamam ze wilden zelfs mijn ondergoed zien“.
Toch, na verloop van tijd, begon ik de voordelen te zien in de ontwikkeling van de kinderen. Ze wenden aan de nauwere gemeenschapszin en de veiligheid van ons kleine dorp. Ze leerden van de natuur en het buitenleven te houden, wat in Málaga rijkelijk voorhanden was. Dit hielp hen om een diepere band met de omgeving en met elkaar te ontwikkelen. Gaandeweg voelden ze zich meer Spaans dan Nederlands.
Nu, terugkijkend, zie ik hoe deze avonturen mijn kinderen hebben omgevormd tot flexibele en veerkrachtige mensen. Ze voelen zich wereldburgers, moeiteloos mengend tussen culturen, met een diepe waardering voor diversiteit die verder gaat dan hun opvoeding. Hun vloeiendheid in meerdere talen zet ze nu al op voorsprong in de arbeidsmarkt. Dit alles heeft hen echt voorbereid op een wereld vol mogelijkheden.
Achteraf bekeken zijn er dingen die ik misschien anders zou hebben gedaan, vooral met betrekking tot hun onderwijs. Maar over het geheel genomen geloof ik dat de verhuizing naar Spanje ons leven heeft verrijkt op manieren die we ons nooit hadden kunnen voorstellen. Het heeft ons gezin sterker gemaakt en ons een breder perspectief gegeven op de wereld.“
Top Tips
Emigreren naar een ander land met kinderen, is zowel enorm uitdagend als verrijkend. Monica deelt tot slot nog enkele cruciale tips voor gezinnen die een soortgelijke stap overwegen:
– Verkenning van scholen: Neem de tijd om scholen grondig te onderzoeken en verzamel zoveel mogelijk informatie. Het onderwijssysteem kan sterk variëren van wat je gewend bent.
– Pas je verwachtingen aan: Besef dat je je Nederlandse verwachtingen niet een-op-een kunt overzetten naar een andere cultuur.
– Laat oude overtuigingen los: Openstaan voor nieuwe culturen betekent soms afstand doen van oude gewoonten en normen.
– Begin opnieuw: Emigreren geeft je de kans om helemaal opnieuw te beginnen, om je leven opnieuw vorm te geven in een nieuwe omgeving.
– Leef tijdelijk: Overweeg om eerst een jaar een huis te huren voordat je een permanente woning koopt. Dit geeft je de tijd om de omgeving echt te ervaren zonder langdurige verplichtingen.
– Vertrouw op je gevoel: Ga niet alleen af op foto’s of verhalen van anderen. Bezoek potentiële nieuwe thuisbasis zelf om de sfeer te proeven en te zien of het de juiste plek voor jou en je gezin is.
Monica’s ervaring benadrukt het belang van geduld, flexibiliteit en een open geest. Het emigreren met kinderen kan complex zijn, maar met de juiste voorbereiding en instelling kan het een enorm verrijkende ervaring zijn voor het hele gezin.