Een sjaal in de lente… en 8 andere profielfoto-flaters (met bingokaart!)

Je hebt een toffe baan, je bent een succesvol ondernemer. De rest van de wereld mag dat natuurlijk weten. Dus tik je met gepaste trots je LinkedIn-profiel vol, deelt je deals op Twitter en toont je leuke leven op Facebook. Maar past je profielfoto wel bij al die vrolijke voorspoed?

Als je een Twitter-account aanmaakt, krijg je een profielafbeelding cadeau: een eitje. Het is natuurlijk de bedoeling dat je die zo snel mogelijk vervangt door iets beters: een portretfoto. Wat houd je tegen? Camera’s zijn overal, spotgoedkoop en goed. Een foto bewerken is een eitje (pun intended).

Hele hordes professionals – zelfs in de (multi)mediabranche – slagen er desondanks in hun profiel vergezeld te laten gaan van een foto van een tranentrekkende kwaliteit. Ik bedoel: doe gerust even met me mee, scroll eens langs je tijdlijn op Twitter, Facebook of LinkedIn en huiver. Geef toe: het is toch wel heel veel huilen met de pet op.

Wat zijn de 9 meest voorkomende profielfoto-flaters? In dit artikel een diagnose. Zoek zelf de voorbeelden erbij in een van je tijdlijnen of op The Faces of Facebook, een webpagina met bijna 1,3 miljard (!) Facebook-profielfoto’s. Voorkom de flaters als je zelf een profielfoto gaat maken, bewerken en plaatsen. Zin in een spelletje? Download dan de bingokaart bij dit artikel en probeer hem vol te krijgen met profielfoto’s van collega’s, relaties en vage bekenden uit jouw tijdlijn.

Flater 1: Jij en Boris

Wat doen kinderen, partners, katten of honden toch op al die profielfoto’s? Die horen daar helemaal niet thuis. En al helemaal niet op een account dat zakelijk gebruikt wordt. Je profielfoto laat zien wie verantwoordelijk is voor de update die ernaast staat. Dat ben jij, niet je hamster. Dat die ander er slechts vaag of heel klein op staat, is geen excuus. Sterker nog, ik zou het kunnen interpreteren als een sterk staaltje narcisme. Jij hebt het kennelijk nodig om te laten zien wie er in jouw schaduw staan.

Flater 2: Harde schaduwen

Over schaduw gesproken. Licht is goed. Maar fel zonlicht en dito lampen zorgen voor lelijke, harde schaduwen in het beeld. Denk aan een hoofd dat twee keer zo groot geprojecteerd staat in de achtergrond. Of een lantaarnpaal. Of delen van een gezicht, die door andere delen van datzelfde gezicht in de schaduw worden gezet. Het is allemaal heel eenvoudig te voorkomen: zoek voor het maken van een foto een plek met voldoende, gespreid en indirect licht. Bij een heldere dag vind je dat… in de schaduw!

Flater 3: Geen oog voor oogcontact

Ach, je had nog ergens een vakantiefoto staan. Lekkere bruine kop, glimlachend van oor tot oor door de pure ontspanning van een weekje niks doen. Die zonnebril op je neus is misschien een eigentijds modelletje, maar ik kan je ogen niet zien. En dat zijn toch dé meest sprekende onderdelen van je gezicht, niet? Ik maak geen grappen. Even scrollen in mijn tijdlijn en ik heb zo twee, drie foto’s gevonden waarop de ogen van de betrokkene niet te zien zijn. Dringend advies: laat je ogen zien.

Flater 4: Afleidende achtergronden

Het valt echt op: veel profielfoto’s hebben afleidende, totaal niet relevante achtergronden: huizen, struiken, reclameborden, ijsvlaktes en stukjes kleding van mensen die toevallig naast de geportretteerde stonden op het moment dat de foto gemaakt werd. Too much information. Je achtergrond beschrijf je maar in je bio.

Zorg voor een neutrale achtergrond die een beetje contrasteert met je eigen hoofd. Zorg voor zo weinig mogelijk ruis in het beeld. Bij een goede camera kun je daarvoor spelen met scherptediepte: het gezicht scherp, de achtergrond onscherp. Vuistregel: een laag getal bij de diafragma-instellingen geeft een sterker effect. Ga niet met je rug tegen de muur, maar zet minimaal twee, drie stappen vooruit. Nog een tip: een zwart-wit-foto is per definitie minder rommelig (en als niet iedereen deze tip opvolgt, ook nog best origineel).

Flater 5: Daar, linksboven, daar sta ik

Profielfoto’s worden klein weergegeven. Erg klein, zeker op een smartphone of bij een reactie op een update op Facebook. Zet je jezelf ten voeten uit op de foto, dan zijn de pixels die je gezicht weergeven bijna op een hand te tellen. Dat wil je niet. Een foto vanaf borsthoogte kan net, maar maak liever een uitsnede waarbij je gezicht zoveel mogelijk de vierkante ruimte vult die je tot je beschikking hebt. Heb je een karakteristieke kop, dan kun je misschien zelfs slechts een deel van je gezicht laten zien: de linkerhelft, alleen je ogen, lekker artistiek! Snijd het beeld zorgvuldig bij, zodat oren, kin of kapsel niet op een vreemde manier uit het beeld vallen.

Flater 6: Ik moest!

Je gaat niet graag op de foto? Als je dat gevoel niet loslaat op het moment van afdrukken, is dat voor iedereen te zien, al je vrienden, al je volgers, meerdere keren per dag. Een glimlach, of op zijn minst een beetje tevreden blik, kijkt wel zo prettig. Ook niet doen: kijken alsof je net ergens op betrapt bent. Dat kan zomaar gebeuren als de foto per verrassing genomen is. Pasfoto’s die aan alle eisen voldoen voor een rijbewijs of paspoort, voldoen per definitie niet aan de eisen voor een profielfoto. Je moet er immers bloedserieus op kijken.

Flater 7: Een ski-jack in de zomer…

… of blote armen in de winter. Ook hier: even surfen langs een tijdlijn en je stuit zomaar op profielfoto’s van mensen die kennelijk steevast weigeren hun sjaal en muts af te doen, ook al tikt de thermometer buiten de twintig graden aan. Goede raad: draag op je profielfoto seizoensonafhankelijke kleding, passend bij de uitstraling die bij jou en je werk past. Voorbeeld van dat laatste: geen stropdas als je nooit een stropdas draagt.

Flater 8: Mijn gloriemoment!

Ja, dat was wat! Met die BN’er op de foto, dat glorieuze moment dat je met een microfoon voor je mond een zaal vol mensen toesprak. Actiefoto’s zijn altijd leuk, maar niet als profielfoto. Ik bedoel, had André Kuipers nou niet even zijn helm af kunnen doen, voordat hij op de foto ging voor zijn Twitter-profiel? Laatst zag ik de profielfoto van een lerares. Rond haar blije hoofd: een bruidssluier. Echt waar! Deel gerust je succesmomenten, maar doe dat in een update, niet in je profielfoto.

Flater 9: Een duister figuur

Beetje verlegen? Nee, waarom sta je dan bijna volledig in het donker op je profielfoto? Nergens voor nodig. Ieder bewerkingsprogramma kan een foto lichter maken en het contrast ervan vergroten. Een donkere foto lichter maken, gaat beter dan een te lichte foto donkerder maken. Maar dat terzijde. Het punt is: zorg ervoor dat je goed te zien bent en herkenbaar bent. Dat is het hele idee achter de profielfoto.

Professioneel

Een handige, gratis webdienst om foto's online te bewerken voor je sociale media-accounts is deze. En voor wie nog de open deuren mist, het volgende: zorg voor een scherpe foto, kies een foto die een beetje actueel is en vraag een (gespecialiseerde) fotograaf als je echt een professioneel resultaat wilt. Tot slot een verzoek: volg vooral niet alle tips op. Mijn tijdlijn zou er erg saai van worden.
Meer sociale media voor professionals op TPO Magazine? Onlangs gaf Petra ter Doest 18 tips voor een sterk profiel op LinkedIn en Erno Mijland riep ‘Help! Hoe ontsnap ik aan mijn smartphone?’

Mijn gekozen waardering € -

Erno Mijland (1966) is publicist. HijŒ schrijft voor verschillende onderwijsbladen, onder andere over toepassing van ict / technologie en didactiek. Daarnaast schreef hij – deels met anderen – meer dan vijftien boeken over onder andere gamen en opvoeden,Œcreatief denken en loopbaan.