Mooi, dat Oranje zich enigszins revancheerde met een derde plek tegen Brazilië, want die eerdere halve finale tussen Nederland en Argentinië was niet om aan te zien, schrijven Duitse media. Dat was zelfs een 'onwaardige wedstrijd', vond Spiegel Online. Maar dat betekent nog niet dat Duitsland vanavond in de WK-finale een makkie heeft aan de Argentijnen.
Zerstörer
Het elftal rond Lionel Messi blijkt in Brazilië, het land van de aartsvijand, namelijk een regelrechte Stärken-Zerstörer, een ploeg die de sterke kanten van de tegenstander genadeloos kan lamleggen.
Als de Argentijnen Robben, Van Persie en Sneijder in toom konden houden, waarom zouden ze dan in de finale niet ook Müller, Kroos en Klose kunnen afstoppen?
Euforie
Dit soort angstige vragen zijn in de huidige euforie rond het Duitse voetbal maar kleine kanttekeningen. Duitse fans zijn er, na de eerdere, formidabele afstraffing met 1-7 van Brazilië, van overtuigd dat de Mannschaft dit jaar opnieuw wereldkampioen wordt. Voor de vierde keer, na 1954, 1974 en 1990. Dan krijgt elke naoorlogse generatie Duitsers zijn eigen herinnering aan een wereldkampioen.
Beloning
Met winst in de finale zou een groots Duitse voetbal-project, dat voor het eerst aan een internationaal publiek werd getoond tijdens het WK in eigen land in 2006, een gepaste beloning krijgen. Onder de coaches Jürgen Klinsmann en Joachim Löw voltrok zich een ware revolutie, die niet alleen leidde tot (veel) aantrekkelijker voetbal en een op geheel nieuwe leest geschoeide jeugdopleiding, maar ook tot een nationaal team dat bewust een spiegel wil zijn van de eigentijdse, multiculturele Duitse samenleving.
Verbazing
Leedvermaak was er over de Nederlandse uitschakeling, zoals altijd wanneer Oranje verliest en Duitsland verder komt. En ook was er verbazing over de coaching door Louis van Gaal. ARD-analist Mehmet Scholl, zelf oud-profvoetballer, hekelde Van Gaal, die zichzelf gedurende het toernooi belangrijker zou hebben gemaakt dan het team.
Geweldig
'De spelers waren tactisch veel te zwaar beladen, ze durfden geen bal meer naar voren te geven. Het ging Van Gaal er alleen nog maar om om te laten zien hoe geweldig hij tactisch wel niet is. Dat keerde zich uiteindelijk als een boemerang tegen het team.'
Van Gaal wordt in Duitsland gezien als een grote trainer, maar ook als een man met een reuzen-ego, die bij Bayern München mislukte wegens z'n dwarse koppigheid.