De line-up staat vol met Nederlands talent. Van de popgevoeligheid van Froukje tot de elektronische manie van Joost en de indierockcharme van The Vices: er is voor ieder wat wils onder de ruim honderd Nederlandse artiesten.
Op die dag zal de Popprijs, de meest prestigieuze prijs voor Nederlandse popmuziek, worden uitgereikt. Het is altijd een goed bewaard geheim aan wie de eer dit keer te beurt zal vallen. Het is dan ook nog niet bekend wie aan het selecte rijtje rijtje van Popprijswinnaars zal worden toegevoegd. Vorig jaar streek Goldband met de eer.
Voor 2024 staan er weer talloze optredens gepland, verspreid over verschillende podia in de stad. Naast bekende namen krijgen ook veelbelovende artiesten uit heel Europa de kans om zichzelf te presenteren aan een breed publiek en professionals uit de industrie.
Voor de 37ste editie van deze showcase festival zijn driehonderd acts gecontracteerd waar naar schatting veertigduizend bezoekers op af zullen komen. De geschiedenis van het ESNS is vol met bands die Groningen als proeftuin hebben gebruikt om internationaal door te breken. Eerdere line ups bestonden uit artiesten als Arlo Parks, Dua Lipa, Fontaines DC, Sigrid en Wet Leg.
ESNS zet ieder jaar een land op de voorgrond en dit jaar is de beurt aan de Poolse muzieksector. De bekroonde Berry Galazka voegt zich bij een twaalfkoppige line-up van Pools talent, waaronder Artificialice, Ciśnienie, Franek Warzywa & Młody Budda, Klawo, Immortal Onion, Izzy and the Black Trees, LASY, Moonstone, Wacław Zimpel en Zamilska.
Oekraïne zal worden vertegenwoordigd door drie acts met het Kalush Orchestra voorop, naast mede-Portugese inzending Maro. Er is ook een eclectische verzameling hiphopacts, van het Oostenrijkse BEX tot het Griekse Negros Tou Moria. In het soulgenre belooft de Britse Elmiene een hoogtepunt te worden. Het Ierse CMAT brengt haar glossy indiepop samen met de IJslandse Arny Margret voor alle fans die op zoek zijn naar de volgende Phoebe Bridgers.
ESNS gaat niet alleen over de muzikale showcase. Het is ook de thuisbasis van meerdere muziekprijsuitreikingen. De eerste is de Music Moves Europe Awards (MME), een jaarlijkse viering van de meest opwindende opkomende kunsten op het continent.
De Grote Juryprijs bij de MME Awards bedraagt tienduizend euro plus een groene tourvoucher ter waarde van vijfduizend euro. Eerdere winnaars van de MME Grand Jury Prize zijn onder meer Stromae, Rosalía en Christine and the Queens.
De vijftien genomineerden voor de hoofdprijs dit jaar zijn: Bulgarian Cartrader (Bulgarije), Fran Vasilić (Kroatië), Giift (Denemarken), Pearly Drops (Finland), Zaho de Sagazan (Frankrijk), ClockClock (Duitsland), Arny Margret (IJsland). ), yunè pinku (Ierland), Tramhaus (Nederland), Ash Olsen (Noorwegen), Berry Galazka (Polen), Ana Lua Caiano (Portugal), freekind. (Slovenië), Ralphie Choo (Spanje), waterbaby (Zweden).
Na de MME Awards zal Groningen ook gastheer zijn voor de European Festival Awards. Voor de dertiende editie beloont de European Festival Awards de beste muziekfestivals van het hele continent in categorieën die variëren van grootte (Best Small/Medium/Major Festival) tot prijzen die excellentie in het organiseren van festivals erkennen (Green Operations/Event Safety).
Dit jaar zijn de genomineerden voor het Best Major Festival van de European Festival Awards: Beats for Love (Tsjechië), Colors of Ostrava (Tsjechië), Electric Castle (Roemenië), Hurricane Festival (Duitsland), Nature One (Duitsland), Neversea Festival (Roemenië), Open’er Festival (Polen), Primavera Sound (Spanje), Sónar (Spanje) en Ultra Europe (Kroatië).
Strijden om de Line-Up of the Year Award zijn: Glastonbury (VK), Lowlands (Nederland), Mad Cool (Spanje), Open’er Festival (Polen), Øya Festivalen (Noorwegen), Primavera Sound (Spanje), Rock En Seine (Frankrijk), Rock Werchter (België), Roskilde (Denemarken), Sziget Festival (Hongarije).
Naast de festivals en prijsuitreikingen zullen insiders uit de industrie massaal naar ESNS komen voor de jaarlijkse conferentie-evenementen. Meer dan vijfhonderd sprekers zullen deelnemen aan paneldiscussies, waarin belangrijke thema’s binnen de muziekindustrie worden besproken. Hierbij kan gedacht worden aan onderwerpen zoals duurzaamheid, digitalisering en inclusiviteit. Eurosonic Noorderslag wil niet alleen een podium bieden aan talentvolle artiesten, maar ook bijdragen aan positieve verandering binnen de industrie.
Keynote sprekers zijn onder meer Amy Thomson, CEO en oprichter van ATM Artists en voormalig Chief Catalog Officer bij Hipgnosis Songs Fund, een van de IP-bedrijven die de steun van meerdere legendarische artiesten heeft verworven.
Eurosonic Noorderslag vindt zijn oorsprong in 1986, toen het nog bekend stond als het Noorderslag Festival. Het doel was toen om Nederlandse bands een podium te bieden om zichzelf te presenteren aan een breed publiek. Al snel groeide het festival uit tot een internationaal evenement en werd in 1999 samengevoegd met Eurosonic, dat zich richt op opkomend Europees talent.
Eurosonic Noorderslag heeft door de jaren heen vele memorabele momenten gekend. Optredens van grote namen zoals Adele, Ed Sheeran, Dua Lipa en Stromae hebben bijgedragen aan de reputatie van het festival als dé plek om nieuw talent te ontdekken voordat ze wereldwijd doorbreken. Het is een springplank geweest voor veel artiesten die later grote successen behaalden.
Naast de grote namen biedt Eurosonic Noorderslag ook ruimte aan diverse genres, van pop en rock tot elektronische muziek en hiphop. Dit maakt het festival aantrekkelijk voor een breed publiek met uiteenlopende muzieksmaken.
De verwachtingen voor Eurosonic Noorderslag 2024 zijn opnieuw hooggespannen. Met elk jaar nieuwe ontwikkelingen in de muziekindustrie belooft het festival ook dit keer weer een blik te werpen op de toekomst van de Europese muziekscene. Elk jaar bezoeken meer dan 400 internationale muziekjournalisten, omroepen en makers van inhoud ESNS om verslag uit te brengen over de opkomende Europese muziek en innovatieve ontwikkelingen in de muziekindustrie.