Het boek bevat veel juweeltjes. Failure is an option

 Hoe kunnen we leren van mislukkingen. Uitgave van Instituut Voor Briljante Mislukkingen.

            Maak ruimte. Briljante Mislukkingen 

De subtitel van het boek luidt  Maak ruimte om te experimenteren, innoveren en leren. Het boek (230 pagina’s) kan zeker ook dienen als een naslagwerk. De tien hoofdstukken zijn royaal voorzien van praktijkvoorbeelden (in een afzonderlijk blauw kader) en voor je het weet ben je volledig verdiept in het boek. Ook zo’n foto (pagina 100) van de brug die in het verleden nuttig was, maar nu niet meer zal de lezer niet snel vergeten. Wat mij betreft had een register achterin het boek de inhoud nog toegankelijker gemaakt.

Aanmelden
Failure is an option, zo staat op de website van het Instituut te lezen. Maar die boodschap blijkt ook naar mijn ervaring heel moeilijk te verteren. Dus aanmelden van je eigen briljante mislukking (het Instituut moedigt dat namelijk aan) blijkt soms teveel gevraagd. Maar er zijn gelukkig steeds meer entrepreneurs die voor de dag durven komen met hun project. Dat levert soms een prijs en eeuwige roem op.  Zoals afgelopen jaar bij het ministerie van VWS (foto).

Ebola
Dezer dagen (mei 2018) horen we via de media over een hernieuwde uitbraak van ebola. Op pagina 59-61 van ons boek staat een leerzaam bericht over ebola. Een interessant voorbeeld van het belang van complexiteitsdenken en de vele invloeden bij de verspreiding van besmettelijke ziektes. Want hoe verspreiden besmettelijke ziekten zich? Dat hangt van heel veel factoren af, maar heel belangrijk blijkt het feit of iemand één of meer mensen besmet. Statistisch onderzoek laat dat ook zien. In het boek is een tabel met reproductiefactoren per ziekte. Daarbij blijkt dat ebola laag scoort met een reproductiefactor van 1,1-3.0 Dat is beslist niet hoog als je het vergelijkt met bijvoorbeeld polio (5-7).  De ebola-uitbraak tussen 2013 en 2016 was de grootste uit de geschiedenis.  Meer dan 11.000 mensen stierven aan de ziekte. Hoe kan dat?

Superverspreiders
Na de uitbraak van 2014 in West Afrika is toch wel de vraag naar voren gekomen of de maatregelen die de WHO (World Health Organisation) heeft genomen, wel juist waren. Het bleek dat vooral een kleine groep mensen (3%) met heel veel contacten, een grote bijdrage leverde aan de verspreiding van ebola. En dat waren nu juist zorgverleners (mantelzorgers, doktoren, verpleegsters en ambulancepersoneel). De les is nadien getrokken dat men voortaan juist herstelde medisch professionals weer snel aan het werk moest zetten, omdat zij immers de ziekte niet meer konden krijgen respectievelijk overdragen. Het is natuurlijk interessant om te kijken of dat effect nu hout snijdt. Zie bericht (Teletekst) van de uitbraak in het voorjaar van 2018. 


Archetypen
Het boek levert meer verrassende wetenswaardigheden op. Op pagina 121 zijn de 16 archetypen samengevat die elk kunnen leiden tot een briljante mislukking. Een gevreesd voorbeeld is de verkeerde portemonnee (pagina 97). In de zorgsector kennen we dat fenomeen maar al te goed. Degene die betaalt voor een innovatie is vaak niet altijd dezelfde die daar profijt van heeft. Dus als de overheid aankondigt dat zorg verplaatst dient te worden van ziekenhuis naar huisarts, is het een absolute noodzaak om een kosten-baten analyse te maken. Anders sterft een mooi voornemen in schoonheid. Ons ministerie van VWS weet daar alles van. 

NB. De uitgever stelde een exemplaar beschikbaar voor deze recensie

Links
https://www.managementboek.nl/boek/9789047011460/instituut-voor-briljante-mislukkingen-paul-louis-iske
http://www.briljantemislukkingen.nl/en/share-failure/
https://nos.nl/artikel/2158214-kleine-groep-superverspreiders-speelde-grote-rol-bij-ebola-uitbraak.html
http://www.briljantemislukkingen.nl/en/archetypes/

Dit artikel las je gratis. Vond je het de moeite waard? Dan kun je jouw waardering voor JT laten zien door een kleine bijdrage te doen.

 

 

Mijn gekozen waardering € -