Famotidine: het zou nu niet meer kunnen

Post-marketing surveillance kun je dit toch moeilijk noemen

…maar ik ben er wel erg dankbaar voor

Het is de tijd dat bij behandeling van maagzweren meteen zuurremmers worden voorgeschreven. Van een Helicobacter bacterie als oorzaak hebben we dan nog niet gehoord. Zo is er de zuurremmer Famotidine

Aantrekkelijk aanbod
Ik krijg als internist in 1987 de mogelijkheid om bij een aantal patiënten het effect van behandeling endoscopisch, dus via een gastroscopie, te volgen. Daartoe wordt een protocol voorgesteld. De bereidwillige endoscopist krijgt een MSX (Philips) computer met Viditel abonnement ter beschikking. Daarmee worden de gegevens online ingevoerd. Ik bied mijn diensten aan. Dat betekent dat ik vaak ’s nachts als ik toch voor een spoedopname naar het ziekenhuis moet, daar de bevindingen van een gastroscopie zit “in te kloppen”. De documenten worden via Viditel verstuurd naar de betreffende Farmaceut. U ziet hier de feitelijke opstelling van destijds met printer, enkele dossiers en op de planken studieboeken op mijn werkkamer.

Innovatie
Een fascinerende ervaring, want VIDITEL opent een wereld die we nu internet  noemen. Een blijvende interesse is gewekt. Na afloop van het onderzoek ontvang ik een brief (1988) waarmee de computer mijn eigendom wordt. Al veel eerder heb ik kennisgemaakt met computers. Destijds heb ik een ZX Spectrum ontvangen in het kader van een cursus over computers. Later heb ik voor een kapitaal bedrag een Toshiba computer aangeschaft. En hiermee is het eigenlijk allemaal begonnen met de liefde voor Internet.

Gedragscode
De vraag moet achteraf gesteld worden of dit onderzoek daadwerkelijk heeft bijgedragen tot belangrijke inzichten. Of dat het meer iets is wat we nadien ‘seeding trial”zijn gaan noemen.  Het bevorderen dat dokters een naam van een medicament ‘in de pen’ hebben, dat zij haast als vanzelf toepassen bij het uitschrijven van een recept. Post-marketing surveillance kun je dit evenmin noemen. Het volgen op bijwerkingen e.d. na marktintroductie. Dit zou nu zeker niet meer kunnen,. Ook het krijgen van een device als wederdienst is not done. Volgens de huidige gedragscode zou vast afgekeurd worden dat de computer apparatuur mocht blijven staan. Famotidine, dat halverwege de tachtiger jaren op de markt is gebracht, wordt nog steeds toegepast. Na het aflopen van het patent is het via de drogist verkrijgbaar is (als Pepcid).

Bron: https://en.wikipedia.org/wiki/Famotidine  Famotidine was developed by Yamanouchi Pharmaceutical Co.(27) It was licensed in the mid-1980s by Merck & Co.(28) and is marketed by a joint venture between Merck and Johnson & Johnson. The imidazole ring of cimetidine was replaced with a 2-guanidinothiazole ring. Famotidine proved to be nine times more potent than ranitidine, and thirty-two times more potent than cimetidine.(29) It was first marketed in 1981. Pepcid RPD orally disintegrating tablets were released in 1999. Generic preparations became available in 2001, e.g. Fluxid (Schwarz) or Quamatel (Gedeon Richter Ltd.). In the United States and Canada, a product called Pepcid Complete, which combines famotidine with an antacid in a chewable tablet to quickly relieve the symptoms of excess stomach acid, is available. In the UK, this product was known as Pepcidtwo prior to its discontinuation in April 2015.(30) Famotidine has poor bioavailability (50%) due to low gastric retention time. Famotidine is less soluble at higher pH, and when used in combination with antacids gastroretention time is increased. This promotes local delivery of these drugs to receptors in the parietal cell wall and increases bioavailability. Researchers are developing tablet formulations that rely on other gastroretentive drug delivery systems such as floating tablets to further increase bioavailability.(31)

Links
https://en.wikipedia.org/wiki/Famotidine
https://www.vanzuidencommunications.nl/pages/over-ons (begon als de medicus)
https://www.ntvg.nl/artikelen/cimetidine-ranitidine/volledig
https://www.volkskrant.nl/kijkverder/2016/duitenvoordokters/

Dit artikel las je gratis. Vond je het de moeite waard? Dan kun je jouw waardering voor JT laten zien door een kleine bijdrage te doen.

 

Mijn gekozen waardering € -