De Belastingdienst gaat alsnog zelf voorlichting geven over de VAR webmodule. Tante Pos krijgt eindelijk de pin op de neus in de affaire van de schijnzelfstandige pakjesbezorgers. En de gemeenten slaan zzp'ers nog steeds over bij aanbestedingsprocedures. Dat alles in week 35 van 2014.
Hèt nieuws voor de 800.000 zzp'ers in Nederland was deze week natuurlijk dat zij tòch niet vanaf 2015 voor iedere opdracht afzonderlijk een Verklaring Arbeidsrelatie hoeven aan te vragen. Ook voor hun opdrachtgevers was dat een hele opluchting, want die hadden volgens het oorspronkelijke plan van de Belastingdienst al die VAR-aanvragen mee moeten invullen en voor akkoord moeten tekenen.
Naar nu pas blijkt is staatssecretaris Wiebes van Financiën al vorig jaar van dat onzalige idee afgestapt. ZZP'ers die een VAR nodig hebben om hun opdrachtgever ervan te overtuigen dat zij echte zelfstandigen zijn en geen neppers, kunnen er straks een aanvragen via een zogenaamde webmodule. De Belastingdienst geeft die verklaring af, de zzp'ers stuurt hem aan de opdrachtgever, die checkt hem en stopt hem in een la. That's it.
Koerswijziging
Zo lang de aard van het werk niet ingrijpend verandert (zeg van grafisch ontwerper naar pizzabakker) en zo lang de omstandigheden waaronder het werk wordt gedaan vergelijkbaar blijven (met enige vrijheid voor de zzp'er) blijft een eenmaal afgegeven VAR nieuwe stijl geldig voor alles wat hij of zij doet. Ook als dat is voor andere opdrachtgevers.
De Belastingdienst doet nu alsof het altijd al de bedoeling was om de webmodule zo in te richten. Maar ondertussen geeft een woordvoerder ook toe dat er misschien wel een koerswijziging is geweest vorig jaar, en dat ze die eerder en beter hadden kunnen communiceren. Dan hadden zzp'ers en hun opdrachtgevers niet zo lang in onzekerheid verkeerd en was er niet zo veel opwinding ontstaan.
Voorlichting
Die voorlichting over de VAR nieuwe stijl komt er nu alsnog, zij het mondjesmaat. Er circuleert een uitnodiging van Financiën voor een bijeenkomst op 10 september maar het is volstrekt onduidelijk voor wie die bedoeld is. We gaan het meemaken. Ondertussen is nu al bij The Post Online (gratis) te lezen hoe de VAR webmodule op hoofdlijnen gaat werken.
VERDER IN HET NIEUWS
Tante Pos
De Telegraaf meldde deze week dat zowel de rechter als het ministerie van Sociale Zaken zich momenteel buigen over de affaire van PostNL en de al dan niet zelfstandige pakjesbezorgers. Het heeft er alle schijn van dat het voormalige staatsbedrijf bij zijn reorganisatie twee jaar geleden een groot aantal medewerkers uit hun vaste baan heeft gezet met de vooropgezette bedoeling hen vervolgens tegen slechtere voorwaarden weer als 'zelfstandigen' in te huren. Van het begin af aan is de vraag gesteld of dat nu werkelijk zelfstandige ondernemers zijn. Alles wijst erop dat PostNL hen zo strak aan de lijn heeft dat er sprake is van een verkapt dienstverband.
De pin op de neus
De Belastingdienst heeft tot nu toe PostNL de hand boven het hoofd gehouden en een deel van de 'schijnzelfstandigen' aangepakt, maar met een beetje goeie wil krijgt tante Pos nu alsnog de pin op de neus. Belangenvereniging SubcoPartners eist dat alvast dat de zelfstandigen zonder personeel die direct voor PostNL rijden een arbeidscontract krijgen en dat er voor koeriers met personeel vaste en fatsoenlijke tarieven komen,”
Aanbestedingswet
Vorige week schreven wij hier al over de evaluatie van de nieuwe Aanbestedingswet die twee jaar geleden van kracht is geworden. Die moest het voor kleine ondernemers makkelijker maken om mee te dingen naar opdrachten van de overheid. Het ministerie van Financiën heeft nu maar liefst drie verschillende bureaus ingeschakeld om uit te zoeken wat daarvan terechtgekomen. Ook ondernemers worden komende maanden geraadpleegd. Ondertussen zijn er allerlei signalen dat met name lagere overheden zich weinig aan de wet gelegen laten liggen.
Zo moest V&VN, de beroepsvereniging van verzorgenden, verpleegkundigen en verpleegkundig specialisten deze week een oproep doen aan zijn leden om zich nadrukkelijk zelf bij hun gemeente als gegadigde voor de uitvoering van de Wet Maatschappelijke Ondersteuning. Gemeenten hebben de zelfstandigen vaak niet in beeld, zodat zij over aanbestedingsprocedures niet eens worden geïnformeerd. 'Meld bij je gemeente dat je ook na 1 januari 2015 je cliënten wilt bedienen. Anders mis je de boot en heb je geen werk', aldus woordvoerder Francis Bolle.
Pierre Spaninks schrijft iedere zondag over zzp’ers in TPO Magazine. En dus op Blendle/Cafeyn. Klik hier voor een overzicht en hier voor een abonnement.