Gerard Spong moet naakt Nederland redden

Advocaat Gerard Spong neemt het op voor acht naturisten die eerder dit jaar werden veroordeeld door de Haagse rechtbank wegens naakt recreëren op een niet toegestane plek. Bloot Nederland ziet een overwinning tegemoet, want 'hij is één van ons'. Spong werd namelijk in 2003 zelf ook veroordeeld wegens naaktloperij. In hoger beroep is hij uiteindelijk vrijgesproken. 'Een meesterzet'.

‘Ik wilde het er al niet bij laten, maar dat we nu hulp krijgen van Gerard Spong is geweldig. Hij is één van ons, een hele goede advocaat en ook nog eens ervaringsdeskundige. Beter kun je het niet krijgen,’ vertelt Herman van der Helm euforisch, bezitter van meerdere boetes waarvoor hij samen met 22 andere naturisten eind januari moest voorkomen bij de Haagse rechtbank. Naast hem, reageren naturisten uit heel Nederland opgetogen op het nieuws. Zo wordt Spongs hulp op een blog van naturist Rob Meerwijk beschreven als ‘een meesterzet en bovendien een hele eer’ en laat Tjipke Tasma, beheerder van de website naakstrandje.nl, weten hoge verwachtingen te hebben. ‘We geven een goed signaal af dat dit niet zomaar kan. Het is bespottelijk dat een gemeente naturisten zo kan wegzetten,’ reageert hij.

Aanstootgevend

De horde naakte strijders kwam afgelopen zomer herhaaldelijk in aanraking met de politie, nadat de gemeente Delft het naaktstrand in de Delftse Hout na dertig jaar plots ophief wegens ‘kinderverkrachtingen en homoprostitutie’. Uit verzet bleven de trouwe bezoekers in hun blote kont op het gras zitten, waarop tientallen agenten hen maandenlang kwamen beboeten voor ruim 90 euro per persoon per keer. De meeste naturisten weigerden te betalen, waardoor in totaal 23 naturisten met 44 zaken voor de rechter moesten verschijnen.

Het oordeel luidde uiteindelijk dat het strand bij minimaal honderdvijftig geklede mensen ongeschikt is voor naaktrecreatie, omdat dit aanstootgevend kan zijn voor ‘nietsvermoedende voorbijgangers’. Acht naturisten werden veroordeeld. De reacties na de rechtszaak bestonden uit boze kreten en verontwaardiging. Met foto’s, genomen op het moment dat ze bekeurd werden, probeerden de naturisten te laten zien dat er geeneens een loslopende hond in de buurt was.

Ervaring

Uit vrees dat andere gemeenten dit voortaan ook gaan inzetten, besloot de Naturisten Federatie Nederland zwaar geschut in te zetten voor het hoger beroep dat 27 juni dient. De keus voor Gerard Spong kwam niet zomaar uit de lucht vallen. ‘Wij hebben hem benaderd omdat hij een toonaangevende advocaat is en omdat hij vanwege naaktrecreatie ook een keer voor de rechter moest verschijnen. Hij heeft ervaring,’ vertelt Henk Jan Kamerbeek, directeur van de Naturisten Federatie Nederland. ‘Gelukkig heeft hij er niet lang over nagedacht en nam de zaak bijna direct aan. Het heeft vast ook emotionele waarde voor hem, dat is belangrijk. De uitspraak moet worden rechtgezet, daar vechten we voor. Het is onwerkelijk om bij te houden of er meer dan honderdvijftig mensen op een strand zitten en dan weg te gaan. Gelukkig weet Spong precies hoe dit in elkaar zit.’

Spongs liefde voor naakt recreëren kwam in 2002 in het nieuws nadat hij samen met zijn vriend werd beboet voor naakt zonnen op het Almeerderzand in Almere. Hoewel zijn vriend de boete direct betaalde, weigerde de advocaat en verscheen in 2003 voor de kantonrechter in Lelystad waar hij alsnog werd veroordeeld tot het betalen van de 68 euro. Volgens Spong is het niet aan de gemeente om te oordelen of naaktlopen strafbaar is op een bepaalde plek. In hoger beroep werd hij uiteindelijk vrijgesproken door het gerechtshof in Arnhem.

Maar niet alleen de naakte vrijheid van de advocaat valt in goede aarde, ook zijn geaardheid wordt als een gewin gezien. 'Dat hij naast naturist ook nog eens homo is, is eigenlijk helemaal perfect,' vertelt raadslid van de Delftse partij Onafhankelijk Delft, Jan Peter de Wit. Uit solidariteit trok De Wit afgelopen zomer ook zijn broek uit, werd bekeurd en moest voorkomen. 'De burgemeester van Delft, Bas Verkerk, spreekt zich uit als homohater, criminaliseert homo's in Delft omdat naakte mannen opeens pedofielen zouden zijn. Hij beweert dat er sprake is van commerciële homoprostitutie op het naaktstrand, maar ik heb niets gezien.’

'Ze kwamen telkens met tientallen agenten op ons af, twee werden zelfs in een busje weggevoerd'

De politierazzia omschrijft hij als verschrikkelijk. ‘Ze kwamen telkens met tientallen agenten op ons af, twee werden zelfs in een busje weggevoerd. Zo ga je niet met mensen om. Het is tijd dat de burgemeester zijn excuses eens aanbiedt. Nadat een aantal is vrijgesproken, heeft hij het er nooit meer over gehad. Hij zwijgt het gewoon dood,' sluit hij boos af. De Wit is uiteindelijk wel vrijgesproken, maar blijft zich toch voor de zaak inzetten.

Dubbele agenda

De naaktlopers beschuldigen de gemeente Delft van een dubbele agenda en plaatsen vraagtekens bij de plotseling opheffing van het naaktcreëren, nadat bleek dat de gemeente plannen had voor een strandpaviljoen. ‘Ik hoorde dat de exploitant de helft minder wil betalen als er een naaktstrand in de buurt is. Dus in plaats van een miljoen, zou dat 500,000 euro worden. Helaas is dat nogal moeilijk te bewijzen,’ vertelt Herman van der Helm.

De Delftse burgemeester zou het ter verdediging tijdens een gemeenteraadsvergadering hebben gehad over seksueel misbruik van kinderen en aanrandingen en dat er in de afgelopen jaren een toename is geweest van het aantal zedendelicten op en rondom het naaktstrand. ‘Naast dat de Delftse Hout een gigantisch gebied omtrekt, heb ik de cijfers opgevraagd en zijn er telkens maar rond de 5 delicten per jaar. Er is geen toename of afname,’ aldus De Wit. ‘Bovendien werd gezegd dat er geen geld was voor een politie-optreden tegen plegers van zedendelicten, maar er was wel geld voor tientallen agenten die twee maanden lang het strand in de gaten hielden en boetes uitdeelden zodra er een blote bil te zien was. Tijdens de rechtszaak heeft de officier van justitie geen enkel feit naar boven gebracht. Het blijft allemaal vaag.’

‘De plek is dertig jaar lang geschikt geweest en nu opeens niet meer'

De angst leeft dat gemeenten, waarbij de naaktstranden ook een doorn in het oog zijn, voortaan op dezelfde manier aan de slag gaan. ‘Het is voor alle naturisten slecht nieuws dat de rechter nu heeft besloten dat er bij meer dan honderdvijftig geklede mensen geen naaktrecreatie mag plaatsvinden. Volgens artikel 430a mag je naakt recreëren als de plek geschikt is, het hoeft dan nog geen officieel naaktstrand te zijn. De plek is dertig jaar lang geschikt geweest en van het ene op het andere moment opeens niet meer. Spong richt zich dan ook op dit wetsartikel,’ aldus directeur Henk Jan Kamerbeek.

De gemeente Delft liet weten de politie te blijven inzetten als de bezoekers naakt recreëren op het moment wanneer dit volgens de uitspraak van de rechter in Den Haag niet meer mag. Volgens een gemeentewoordvoeder is er geen relatie tussen de exploitant van het paviljoen en het naaktstrand, maar wordt er gezocht naar een nieuwe naaktlocatie waar er minder kans is op ‘ongewenste neveneffecten van onzedelijk gedrag en criminele activiteiten’.

De naturisten zijn vastbesloten om gewoon weer op het strand in de Delftse Hout te gaan liggen en gaan, met hun advocaat Spong, de strijd aan. ‘Wij laten ons niet zomaar wegjagen na dertig jaar,’ aldus Van der Helm. Gerard Spong zelf wilde zich in dit stadium nog niet uitlaten over de zaak.

Dit artikel is eerder verschenen in Nieuwe Revu

Mijn gekozen waardering € -

Freelance journalist Natascha Frensch werpt graag een blik in de ziel van de meest uiteenlopende mensen. Vreest geen ongure plekken, maar gaat er gewoon op af. Houdt van spanning, maar niet per se sensatie, schuwt geen seksuele of criminele onderwerpen. Vindt het daarnaast leuk om te schrijven over mensen die hun eigen innovatieve ideeën doorzetten.Volg Natascha ook in Blendle/Cafeyn!