Geur(herkenning) kan levensreddend zijn
Kans voor eHealth
Zal zorg op afstand (eHealth) succesvoller worden indien ook geur kan worden overgedragen. Ik verwacht van wel. Al onze zintuigen zijn in principe >on alert< in de patiëntenzorg en dragen bij tot een diagnosestelling en behandeling. Dat betekent natuurlijk niet dat als een zintuig is uitgeschakeld het meteen een onoverkomelijk probleem hoeft te worden. Denk maar eens aan een fikse verkoudheid, waardoor geurnuances verloren gaan. Dat overkomt iedere zorgaanbieder wel eens.
Brandlucht
Maar geur(herkenning) kan levensreddend zijn. Denk maar eens aan brandlucht, gaslucht of bedorven voedsel. Ervaren zorgprofessionals herkennen acetonlucht (diabetes), melaena (bloedverlies maagdarmkanaal), bepaalde infectieziekten, maar ook overmatig transpireren (angstzweet), wondnecrose, braaksel. Alcoholgebruik en andere intoxicaties kunnen zo meteen worden opgespoord. Het belang van geur binnen de geneeskunde lijkt hiermee wel aangetoond. Andersom kan (moet) je de vraag stellen of /wanneer eHealth veilig is zonder sensaties als geur, maar ook tast.
Geurmarketing
Pas op met geurmarketing. Geuren worden soms ingezet om de kooplust te verhogen. Geur moeten dan wel passen bij de productcategorie en omgeving, zo blijkt uit onderzoek. In Japan zijn er inmiddels ‘geurvrije zones’ zo krijgen wij te horen. Maar sowieso zijn er de nodige vragen te stellen over effectiviteit van geurmarketing. Op 2 december 2014 is er in Breda een hele dag gewijd aan het fenomeen geur (onder titel Sense of Smell). Caro Verbeek (foto) zet het allemaal op een rijtje. Op deze thematiek zijn ‘vogels van zeer verschillende pluimage’ afgekomen. Zoals een Vlaams archeoloog die afgestudeerd is op een scriptie over Romeinse latrines. Maar ook een vertegenwoordiger van een Patiëntenvereniging Anosmie (Geurverlies, is een uiterst serieuze aandoening). Een vereniging met zo’n 250 leden. Zelf wil ik de vraag inbrengen of een geurmodule (zeker ten behoeve van eHealth) in ontwikkeling kan worden genomen of al bestaat. We brainstormen in groepjes over mogelijke nieuwe diensten of producten.
eNose
Er zijn zeker hoopvolle ontwikkelingen. De eNose is een kunstmatige (elektronische) neus, die zodanig functioneert dat stoffen die deel uitmaken van een geurbestand worden geanalyseerd. Niki Fens (foto) is een van de onderzoekers die hiermee aan het AMC onderzoek doet. Eerder schreef ik al eens over heel praktische toepassingen in de Geneeskunde die worden ontwikkeld. Dat levert steevast een grafiek op met pieken. Denkbaar is dat deze grafiek wordt herkend vanuit een geurcatalogus of een algoritme. Een referentie geurbank. Zou dit realiteit worden? Ik opper deze mogelijkheid ook tijdens FoodMicro, een bijeenkomst op 5 februari 2015 in De Bilt, waarin (laboratorium) ontwikkelingen rond voedselveiligheid besproken worden. Een deelnemer vertelt mij dat in de verfindustrie een pilot met een eNose heeft plaats gevonden. Naar mijn smaak is in de voedingssector nog een wereld te winnen. Denk aan schimmels, het terrein waar Jos Houbraken (Centraal Bureau voor de Schimmelcultures) zich bezighoudt.
Voorzet: Ik verwacht veel van de elektrische neus (eNose). Meer ervaringen? Ik hoor het graag!