Er is toch wel iets veranderd ten opzichte van een jaar geleden. Ook nu slenter ik van stationnetje Drienerlo (Enschede) naar Grolsch Veste voor het jaarlijkse eHealth congres. Gelukkig, ik zie dat er wordt gesleuteld en schoongemaakt in het stadion. Dat stelt toch wat gerust. Het afgelopen jaar is hectisch geweest voor FC Twente en de thuisbasis Grolsch Veste. Als ik de naam Joop Munsterman noem zal bij de lezer wel een lichtje opgaan. De ontvangst voelt gelukkig weer vertrouwd (inclusief koffie met Krentenwegge) en dames met hele mooie schoenen.
De ontvangst is weer vertrouwd (inclusief koffie met Krentenwegge)
#HealthByTechnology15
Op het terrein van eHealth gebeurt er veel in Twente. In voetbaltermen uitgedrukt speelt Twente een mooi partijtje mee met een geheel eigen profiel en opstelling. Die uitstraling valt ook af te lezen aan de grote opkomst op 22 mei 2015. Veel deelnemers hebben er een flinke reistijd voor over om er weer (of voor het eerst) bij te zijn. Heleen Miedema opent namens het College van Bestuur het congres en schetst waarom de Technische Universiteit 'iets met Health' doet. Bij de opstart van de Technische Universiteit Enschede in 1961 was de blik gericht op praktische toepassingen van technologie, dus ook in de zorg. Een medische faculteit zat er steeds niet in, maar onderzoek gericht op innovatie (inclusief start-ups) is ingebakken in de cultuur en structuur van deze universiteit. Opleidingen algemene gezondheidszorg en medische biotechnologie kwamen rond de milenniumwisseling tot stand. Technisch Geneeskunde ging van start met sedert 2014 zelfs een BIG-registratie, hetgeen betekent dat 'medisch voorbehouden handelingen' kunnen worden uitgevoerd door afgestudeerden. Allerlei combinaties blijken uiterst succesvol (zoals emotie + robotica). Op naar gezondheidszorg 2020.
Congres
Na deze isnpirerende inleiding komen de nieuwe decaan (Theo Toonen), de minister van VWS via een video (Edith Schippers) en de Finse keynote speaker (Harri Oinas Kukkonen) aan het woord, gevolgd door een van de workshopleiders (Bart Brandenburg). Daarna is het de tijd voor parallelsessies, een boeiende paneldiscussie, posterpitches met (afsluitend) bekendmaking van de winnaars. Allemaal interessant, maar de bezoeker moet keuzen maken.
Big data in kleine hapjes
Take it Slow
Mijn keuze viel meteen op dit product. Of moet ik zeggen deze dienst? Een 'slimme' vork, die met een lampje het tempo van eten aangeeft. Dat kan van nut zijn voor ouderen die aangespoord moeten worden om te eten. Maar er zijn meer toepassingen te bedenken. De 10 seconden vork (10SFork) zorgt er voor dat tussen elke hap 10 seconden tijd wordt genomen voordat een lampje aangaat of de vork trilt. Dus ook haastige eters of obese personen worden afgeremd. Tenminste als ze zich aan de afspraak houden. Op Internet is er heel veel (Franse!) informatie. Sander Hermsen en collega's hopen binnenkort ook met Nederlandse resultaten te komen. Is dit nu eHealth? Het kan zeker uitgroeien tot een onderdeel van een volwaardige eHealth dienst, want de data zouden inzicht kunnen geven in eetgedrag en een indruk van de hoeveelheid voedsel die wordt genuttigd. Stel dat deze gegevens worden gedeeld met de dietiste en er bijvoorbeeld ook nog een foto van de heerlijke maaltijd wordt meegestuurd. Big data in kleine hapjes.De Jury was gecharmeerd van de pitch en de plannen van de ondernemers.
http://www.slowcontrol.com/en/
http://www.utwente.nl/bms/supporting-ehealth/
http://shop.slowcontrol.com/index.php?id_product=10&controller=product&id_lang=2