Waarom heeft u de petitie getekend?
"Omdat ik diep verontwaardigd ben over de handelwijze van mijn land, diep verontwaardigd over mijn regering maar ook over West-Europa. Ze praten daar veel, maar willen absoluut niet begrijpen dat het hier niet slechts over de verhoudingen tussen Rusland en Oekraïne gaat. Het gaat hier over wereldproblemen waarvoor Rusland ons nu al decennia lang stelt. En waarvan West-Europa zich regelmatig zich afwendt. Het zet er slechts politieke correctheid en protocol tegenover, en het woord ‘correct’ in die betekenis vind ik verachtelijk. Maar niet alleen tegen Rusland, ook tegen de Verenigde Staten neemt West-Europa die houding aan. Zo kent Noorwegen jaarlijks de Nobelprijs voor de Vrede toe. Een paar jaar geleden kreeg Barack Obama hem, hij was er zelf door geschokt. Het was een wel heel nederige houding ten aanzien van Amerika.”
Wat is volgens u het grootste gevaar van de huidige situatie rond Oekraïne?
"U moet begrijpen dat Rusland erop is uit de wereld te beheersen. Niet met (kern)wapens maar, misschien nog wel gevaarlijker, psychologisch. Het zoekt wat het nodig heeft om een conflict te kunnen beginnen. Als je kijkt naar de Krim, dan is er een sterke parallel met de oorlog om Abchazië en Zuid-Ossetië in 2008. De relatie tussen Rusland en Georgië was niet desastreus, maar Poetin heeft het conflict rond die gebieden dat in augustus van dat jaar uitbrak misbruikt om Georgië een lesje te leren. Het Westen heeft dat uiteindelijk gewoon goed gevonden en Poetin in wezen gezegd: kerel, ga je gang maar, doe wat je wilt.”
'U moet begrijpen dat Rusland erop is uit de wereld te regeren'
Poetin verklaarde in zijn toespraak tot de Doema en de Federatieraad waarin hij vroeg om toestemming voor inlijving van de Krim, dat het Westen jarenlang het internationale recht heeft geschonden in Irak, Afghanistan, Bosnië en Kosovo. Heeft hij daar geen punt?
"Nee, zoals altijd liegt Poetin ook hier. Ik had ook grote moeite met hoe het Westen handelde op de Balkan. Maar er is een verschil met de Krim: ten eerste Srebrenica, waar duizenden mensen zijn afgeslacht slechts vanwege hun afkomst. Voor Kosovo geldt hetzelfde. De Servische president Slobodan Milosevic beloofde van alles, maar er kwam geen verbetering in de situatie. Er werden alleen maar meer Albanezen vermoord. In Abchazië, Zuid-Ossetië, noch op de Krim deden zich zulke tragedies voor. Sterker nog: al vanaf 1992 heeft Rusland zelf de afscheiding van beide provincies van Georgië voorbereid. Wat mij in de zaak Kosovo echter wel tegen de borst heeft gestuit, is dat het Westen de Albanezen nooit heeft gezegd: we redden jullie van een repressief regime, maar we steunen niet jullie roep om onafhankelijkheid. Daarmee heeft het een probleem gecreëerd.”
'Het probleem is dat het Westen juist te veel achterover heeft geleund'
Zijn de huidige problemen met Rusland ook niet deels ontstaan door de arrogante houding van het Westen na het uiteenvallen van de Sovjet-Unie. En is het ergens niet logisch dat Poetin nu zegt: pay back time?
"Het probleem is dat het Westen juist te veel achterover heeft geleund. De Amerikaanse president Ronald Reagan noemde de Sovjet-Unie het ‘Rijk van het Kwaad’ dat geen bestaansrecht had. En welbeschouwd had hij daar gewoon gelijk in. Ook waren er de mensenrechtenafspraken in het kader van het Helsinki Comité. Het Westen vond dat het eigenlijk wel genoeg had gedaan wat betreft de mensenrechten in Rusland en schakelde na het uiteenvallen van de Sovjet-Unie over op een 'realpolitik'. De handel ging gewoon door. Inmiddels is de afhankelijkheid van olie en gas uit Rusland zo sterk, dat Europa de begrippen 'waarheid' en 'eer' ervoor heeft ingeruild. Als die woorden voor het Westen iets meer betekenen dan slechts lucht verplaatsen, dan zou het ervoor betalen: geen gas en olie meer uit Rusland. Maar dat begrip bestaat niet bij jullie. En dat is heel erg gevaarlijk: München 1938 en Jalta 1945 hebben Westen niet geleerd.”