Vorige week vrijdag publiceerde de regering Biden voor het eerst sinds jaren tegenvallende cijfers inzake het aantal gecreëerde nieuwe jobs in de VS. De aandelenbeurs in Wall Street ging direct fors in het rood. De beurzen in Europa en Azië volgden afgelopen maandag. Economen en andere deskundigen verklaarden die daling van de beurskoersen als zijnde angst voor een recessie in de VS. Nu ben ik geen econoom, maar het lijkt mij allemaal nogal opgeklopt. Een maand slechte cijfers wil nog niet gelijk zeggen dat heel de economie op instorten staat. Gaat dit structureel zijn of is het een eenmalige gebeurtenis? Blijken de cijfers over augustus en september ook slecht te zijn, ja dan mag je gaan panikeren. De reactie van beleggers en media wereldwijd leek mij sterk overdreven. Overigens herstelden de beurzen zich alweer snel.
Het Midden-Oosten
Natuurlijk staat iedereen op scherp. Is het niet vanwege de economie of de oorlog in Oekraïne, dan is het wel vanwege de oorlog tussen Israël en Hamas cq Hezbollah. Na de uitschakeling van weer een hoge Hamas figuur door Israël vorige week, in Iran nog wel, vrezen velen een escalatie van het Israëlisch-Palestijnse conflict. In die zin dat Iran de aanval op zijn grondgebied zou willen vergelden door Israël aan te vallen. En dan heb je de poppen aan het dansen en een mogelijk scenario voor WO III.
Zover komt het voorlopig allemaal niet. Ja, Iran zal Israël betaald willen zetten en het ook daadwerkelijk een keer doen. De Hongaarse regering heeft dit met zoveel woorden te horen gekregen en doorgespeeld aan de Israëlische regering, meldde de Jerusalem Post eerder deze week. Maar zie: de Amerikanen, die Israël voorlopig door dik en dun blijven steunen ondanks ook hun kritiek op premier Netanyahu, zitten natuurlijk niet te wachten op nog meer onrust in het Midden-Oosten. Via de Zwitserse ambassade in Teheran zouden de Amerikanen de Iraniërs ervan hebben overtuigd Israël niet rechtstreeks aan te vallen. Hezbollah mag het vuile werk opknappen vanuit Libanon. Dat is alweer wat minder dreigend wat een totale escalatie betreft (bron: Isa Yusibov op X, voormalig senior adviseur buitenlands beleid en defensie in de Tweede Kamer, woensdag 7 augustus).
Desinformatie
Het volgen van bewezen en betrouwbare nieuwsbronnen/deskundigen is een must om als politiek geïnteresseerde burger het hoofd koel te houden. Het valt niet altijd mee om het kaf van het koren te scheiden in de continue online nieuwsstroom die 24/7 doorgaat. Daar zit heel veel valse informatie tussen. Waar dat toe kan leiden, zien we de laatste dagen in Groot-Brittannië. Nee, de dader van de steekpartij in Southport was geen illegale migrant. Extreemrechts spint er garen bij die fabel in leven te houden en als mensen eenmaal iets geloven, is het moeilijk ze op andere gedachten te brengen. Het zal nog even duren voordat de gemoederen daar weer zijn afgekoeld. Hopelijk houdt Starmer ook het hoofd koel en gaat hij de bron van alle rellen aanpakken. De verspreiders van desinformatie en hun intenties daarmee.
Er staat ons nog veel meer te wachten de komende maanden. Het geringste incident kan de aanleiding vormen de lont in het kruitvat te doen ontsteken. Dichtbij of veraf. Helaas zijn er te veel figuren online die elk nieuw vuurtje expres oppoken. Hopelijk houden de politieke machthebbers die er werkelijk toe doen allemaal het hoofd koel. Zelf kunnen we het hoofd ook koel houden door niet direct te panikeren bij slecht nieuws berichten. Of het nu de beurs of de situatie in het Midden-Oosten betreft. Je kunt niet van alles het naadje van de kous weten. Informeer je daarom goed en blijf kritisch ten opzichte van wat je leest en hoort. Dit geldt voor alle media die je raadpleegt. Zo overleef je het best deze turbulente tijden.