Hoop of sloop voor de regionale omroep?

Het had zo mooi kunnen zijn. Een excellentie op de ROOS-dagen: staatssecretaris Sander Dekker mocht openen. Hij gaf hoog op over de journalistieke kwaliteiten en de sterke positie van de regionale omroep.

Maar na dat zoets had hij ook een zuurtje meegebracht: de regionale omroepen en de NPO moeten 17 miljoen bezuinigen. Hij had wel een plannetje: minder autonomie, meer samenwerken. Desnoods onder de hoede van Hilversum.

Gouden NL Award

Eerst de zoetigheid. Er worden mooie dingen gemaakt bij regio-omroepen: de aardbevings-app van RTV-Noord won de Gouden NL Award. Hoe die eruit ziet is hier te zien, samen met links naar alle andere winnaars (klik op ‘winnaars’).

De impact van regionale omroepen in hun uitzendgebied is duidelijk, vooral bij radio, waar het gemiddelde marktaandeel rond de 12% ligt, Friesland en Groningen liggen zelfs boven de 20%.

Online

De marktaandelen op tv zijn bescheiden. Misschien komt dat omdat regionale omroepen doorgaans maar een uur (gemiddeld) tv maken, die uitzending wordt de hele dag door herhaald.

Online bereikt Omroep Brabant de meeste mensen (ruim 450.000 per dag) maar relatief gezien – vergeleken met het aantal huishoudens in een provincie – doen Zeeland en RTV Noord het erg goed. (Enkele slagen om de arm met de cijfers: ook gebruikers van buiten de provincie raadplegen de site, dus delen door het aantal huishoudens is tricky. Bovendien wordt mobiel bereik, werk-gebruik en Mac-computers niet geteld in het Vinex-onderzoek. De cijfers geven wel de verschillen tussen de omroepen goed weer. Zuid-Holland is is tweeën verdeeld: groot Rotterdam en groot-Den Haag.)

Dan het zuur. Dekker ging er met gestrekt been in: waarom 13 directeuren, waarom 13 salaris-administraties, waarom al die regionale omroepen naar Sochi?

Curling

Naar Sochi? Ja, West, Gelderland en Friesland zaten in Sochi volgens Dekker. Bij Gelderland konden ze hem meteen een stuk wijzer maken: hij was verkeerd voorgelicht. Er was niemand van die omroep in Sochi. Van West was er wel iemand, maar die was extern betaald, het ging dus niet van het omroep-budget. Bleef over Friesland. Ja… duh. Schaatsen! Het is gekker dat de NPO mensen naar Sochi stuurt voor curling dat dan Omroep Friesland daar iemand schaatsen laat coveren.

O ja, de NPO, daar konden de regionalen een voorbeeld aannemen. Onderbrengen van de regio-omroep in een ‘venster’ van de NPO is al vaker voorgesteld, en ook nu lonkte dit perspectief. Maar werkt de NPO goedkoper dan de regionale omroep? Is daar minder bureaucratie? Hoe inefficiënt is de regionale omroep eigenlijk?

Ook konden de ROOS-omroepen een voorbeeld nemen aan de BBC, daar hadden ze de regio goed op orde. Wat Dekker er niet bij vertelde is wat dat kost (een veelvoud van wat in Nederland gebruikelijk is) en hoe bureaucratisch de BBC is.

Toch was het natuurlijk slim geweest als de directeuren van de regionale omroepen er zelf uitgekomen waren, dan hadden ze deze ellende niet over zichzelf uitgeroepen.

Mijn gekozen waardering € -

Lector Piet Bakker analyseert ontwikkelingen in de mediawereld.