Intelligente lockdown

Nadat ondertussen al 213 mensen zijn overleden aan het coronavirus, heeft de regering nu eindelijk besloten de reeds eerder opgelegde maatregelen aan te scherpen. Dit na crisisberaad van het kabinet gisteren. Van een echte lockdown, zoals o.a. in Spanje en Italië, is echter nog geen sprake.

Bijeenkomsten worden nu tot 1 juni verboden en er is geen ondergrens van 100 personen meer. ‘Three’s a crowd’ geldt nu. Kappers, schoonheidsspecialisten en nagelstylisten worden met klem geadviseerd de deuren te sluiten, net als de casino’s. De anderhalve meter regel is nog steeds van kracht, ook al weten veel mensen nog steeds niet hoeveel anderhalve meter is.

Intelligente lockdown
Grappig om te horen dat Rutte het een intelligente set van maatregelen vindt. Een ‘intelligente lockdown’ noemde hij het tijdens de persconferentie gisteravond. Minister-president Mark Rutte gaat er vanuit dat mensen intelligent genoeg zijn om deze maatregelen te volgen. Minister van Justitie en Veiligheid Graperhaus voegt daar nog eens aan toe dat als men de maatregelen niet naleeft, er boetes kunnen worden uitgedeeld. Worden de nieuwe maatregelen niet nageleefd, volgt er wel een lockdown, geeft Rutte aan.

Gemeenten krijgen vanaf aanstaande maandag extra bevoegdheden en kunnen via een speciale verordening maatregelen gaan nemen. De toon van het kabinet en de benadrukking van de maatregelen is nu iets meer dwingender dan een paar dagen geleden, omdat er nog steeds mensen zijn die zichzelf liever niet willen zien als makke schapen die luisteren naar wat de regering ze vraagt, maar liever naar complottheorieën luisteren. Maar er zijn ook mensen die niets geven om hun eigen gezondheid, laat staan de gezondheid van anderen.

Prioriteit?
De vraag is ook hoe hoog de gemeente, politie en bijvoorbeeld BOA’s het handhaven van de aangescherpte maatregelen op de prioriteitenlijst hebben staan. Gaat de politie echt meteen flink bekeuren? Of wordt deze taak verschoven naar de burgers, die elkaar moeten gaan aanspreken op elkaars gedrag? Of worden de maatregelen met de mantel der liefde aangepakt en blijft het dweilen met de kraan open? Heeft de politie wel de capaciteit om deze maatregelen te handhaven?

Nu kun je je afvragen of een algehele lockdown het beste is voor Nederland en zijn inwoners. Niet meer je huis uit, politie en leger op straat ter controle als je naar de winkel wilt. Willen we dat? Of hebben we dat uiteindelijk over onszelf afgeroepen, door de maatregelen aan onze laars te lappen? Rutte heeft blijkbaar nog steeds veel vertrouwen in het gezonde verstand van het volk.

Voorjaar in de lucht
Dat een deel van de mensen vooral niet intelligent omgaat met eerder maatregelen van bijvoorbeeld de 1,5 meter afstand, was goed te zien afgelopen weekend in Oss, waar groepjes van 50 jongeren gezellig aan het chillen waren in, op en rond de voetbalkooi. Het was lekker weer en ik heb werkelijk nog nooit zoveel mensen tegelijkertijd zien wandelen en genieten van het lekkere weer. Alsof er niets aan de hand was. Had men last van lentekriebels? Arrogantie? Of was het iets anders?

Dit artikel verscheen eerder op het blog van de auteur.

Mijn gekozen waardering € -

Geboren schrijfofiel, politiek dier en hobby fotograaf. Auteur van de boeken: 'Bevingen' (2015), 'Kanker krijg je niet alleen' (2019), 'Het Groninger Forum, draak of icoon?'(2020) en 'Muaythai in vogelvlucht' (2020). Heeft onder andere geschreven voor Horeca Magazine Noord, Post Online, Regiokrant Groningen, Beijumkrant, Gazet van het Noorden, Nieuws Oss en Nieuws uit Nijmegen. Was hoofd- eindredacteur bij de Groninger Krant van 2013 tot 2017 en in 2018 hoofdredacteur van de Gazet van het Noorden. Schrijft momenteel voor o.a. VechtsportInfo en Reporters Online. Doet naast journalistiek werk ook communicatie werkzaamheden voor Muaythai Organisatie Nederland. Is lid van de Nederlandse Vereniging van Journalisten (NVJ).