Hoop doet leven
4 juli- Filmpje maar weer vandaag. Deadlock, Stalemate, Standoff, dat zijn de meeste gehanteerde woorden in koppen en intro’s boven stukjes over Jemen.
Om de moed erin te houden hebben Jemenitische filmmakers een soort promo in elkaar gedraaid van Jemen in oorlogstijd. Met treurnis, maar uiteindelijk vooral veel heerlijke beelden. Waarvan akte.
Zuid Jemen ontglipt Hadi, Mohsen en Ryadh
2 juli- De ruzie tussen de golfstaten is wereldnieuws en de analyses van deskundigen jojoën op en neer. Het zorgt in elk geval voor plezier in Noord-Jemen, dat tegenstanders graag ruzie ziet maken, zodat ze het Noorden even met rust laten.
Dat de gezworen partners op het hoofdpodium -Saoedie-Arabië (SA) en Verenigde Arabische Emiraten (VAE)- intussen ruzie maken op een zijpodium blijft onvermeld. Dat zijpodium bevindt zich in de zuidelijke havenstad Aden. Daar heersen milities en groeperingen gelieerd aan de Emiraten.
Dat is tegen het zere been van president en vice-president in ballingschap Hadi en Mohsen, beiden gelieerd aan Ryadh (SA). Eind vorige week ontsloegen ze de gouverneurs van de provincies Shabwa, Socotra en Hadramawt.
Die waren toevallig net op bezoek, of eigenlijk ontboden voor overleg in Ryadh. Er wordt getwitterd dat zij zelfs onder huisarrest zijn geplaatst, al is het de vraag hoe dat juridisch moet, in ballingschap.
Reden voor het ontslag van de gouverneurs is hun samenwerking met de Southern Transitional Council, opgericht eind april, nadat Hadi/Mohsen andere ongehoorzame zuidelijke leiders ontsloegen. Het illustreert de onmacht van de al zolang afwezige formele regering. In het zuiden zwaaien lokale partners van de VAE in toenemende mate de scepter.
Het nieuw conflict leidt tot verdere verwijdering tussen Ryadh (SA) en Abu Dhabi (VAE), waar toevallig of niet de zuidelijke leiders Aidaroos Al Zubaidi en Hani ben Braik op bezoek zijn voor overleg. Het conflict en de daaropvolgende bedreigingen aan elkaars adres markeren voorts een nieuwe stap in de richting van feitelijke onafhankelijkheid van het Zuiden.
De bron in Aden is er niet gerust op. De Emiraatse invloed in Jemen wordt net zomin gewaardeerd als de Saoedische. ‘Saudi Arabia wants Yemen to remain weak. UAE too.’ De helft van de inwoners van het Zuiden ziet toch liever een hereniging met het Noorden, en daarvoor is alleen het alsmaar wankelder wagentje van Hadi en Mohsen geschikt. ‘Hadi is very weak and silly but there is no alternative’.
Juni 2017
Milities de baas in Aden
29 juni- Vandaag via de bron in Aden een filmpje. De kwaliteit is niet heel hoog, maar we zien hier hoe milities van de zogenaamde Securtity Belt boos zijn op verkeersagenten die hen proberen te beletten tegen het verkeer in te rijden.
De zogenaamde Security Belt is de baas in Aden en bestaat uit milities die zijn voortgekomen uit de gevechten die woedden in de zomer van 2015, toen de blitzkrieg van de noordelijke troepen ook Aden bereikte, maar het Zuiden hiertegen in verzet kwam.
De Security Belt wordt betaald, getraind en gecontroleerd door de Verenigde Arabische Emiraten, die op hun beurt weer getraind en gestuurd worden door de Verenigde Staten. Zie ook het stukje over no return prisons van een paar dagen geleden.
Behalve met de lokale bevolking hebben de milities het ook regelmatig aan de stok met milities die gelieerd zijn aan de formele regering in ballingschap, die weer wordt gesteund door Saoedie-Arabië. Ook elders strijden VAE en SA om de heerschappij in Jemen.
De potentie van koffie voor de comeback van Jemen
25 juli-Tussen alle shit door vandaag wat aandacht voor kansen. Jemen telt een boel Unique Selling Points, waarvan koffie waarschijnlijk het uniekst.
Jemenitische koffiebonen krijgen van connaisseurs doorgaans vijf sterren, hebben een heldhaftige geschiedenis en groeien liefst op fotogenieke plaatsen, met mooie, aardige mensen voor een onwaarschijnlijk steil decor.
Ooit kidnapten Hollandse koopvaarders – het Jemenitsiche monopolie beu- een aantal koffiestruiken uit de Jemenitische hooglanden, om die via de illustere havenplaats Mocha/Mokha/Mokka en de hortus van Amsterdam over de wereld te verspreiden.
Inmiddels drinken we allemaal koffie en is de Jemenitische boon begonnen aan een indrukwekkende comeback. Met slogans als ‘putting extremism out of business’ en ‘making America safe again’ vermarkte website AlMokha.com al dure Jemenetische koffie omdat ‘we believe that coffee farming can serve as a productive alternative to political violence.’
Vandaag komt daar het bijzondere verhaal bij van Mokhtar Alkhanshali, een Amerikaanse Yemeni die op Bloomberg vertelt van zijn kweeste -net als Al Mokha een voortreffelijke mix van marketing en idealisme- naar de beste koffie. Dat lijkt gelukt, zijn luze ingepakte koffies gaan inmiddels voor astronomische prijzen de markt op.
En voor de wandelaars onder jullie: waar zij hun koffies halen kun je ook echt heel erg mooi wandelen. Ga snel, zodra het vrede wordt, voordat de massa’s komen, want die gaan komen, zeker weten.
Cholera passeert ook de 200.000
24 juli- Het aantal gevallen van cholera schat de WHO inmiddels op meer dan 200.000, waarvan 1310 met dodelijke afloop. Voor de duidelijkheid: het gaat om een ziekte die redelijk eenvoudig te voorkomen en te genezen is. Beluister en bekijk hier de analyse van Baraa Shiban
Dit zijn overigens de cijfers van gisteren, die van vandaag weer een stuk hoger. Om een indruk te geven van de verspreidingssnelheid: die van eergister staan op 192.983 en 1265 en van drie dagen geleden op 179.500 en 1205. Met rasse schreden naderen we de cijfers uit het worst case scenario dat de WHO in mei schetste.
Voor een verspreidingskaart klik je hier. Op reliefweb ook het bericht dat de EU een extra vijf miljoen euro’s vrijmaakt aan cholerabestrijding.
Beginners lezen misschien eerst het Jemen lexicon: Wie zijn dan toch die Houthies
De No Return Prisons van Aden
22 juni- Een rapport van Human Rights Watch over de duistere praktijken van de Security Belt en Hadramawt Elite Forces, die in grote delen van het ‘bevrijde’ zuiden van Jemen de scepter zwaaien. Beiden worden zowel betaald als gecontroleerd vanuit Abu Dhabi (VAE), op hun beurt weer gesteund en getraind door de VS.
Het zou gaan om de strijd tegen Al Qaeda (AQAP) en Islamitische Staat (IS) in Jemen. Maar in het rapport lezen we getuigenissen en details over opgepakte en verdwenen onschuldigen die worden gestopt in informele, geheime gevangenissen, tot in Eritrea toe.
Volgens een getuige heten ze in de volksmond no return prisons. Qua aantallen verdwijningen zou het gaan om een veelvoud van de door HRW gedocumenteerde 49 gevallen. Kortom, een nieuwe deuk in de toch al discutabele relatie tussen de VS en de VAE
Ruzie tussen Koningen en Emirs. Tumult in de Golf
21 juni- Veel grote verhalen vol grote woorden over de koninklijke transfers in Saoedie Arabië. Voor dit blog relevant want het draait om de promotie van will be kingsoon Mohamed bin Salman (MbS), de zoon van de huidige -eenentachtigjarige- koning Salman. Bin betekent zoon, net als Ibn.
MbS is pas eenendertig en heeft veel energieke plannen voor de modernisering van land en onderdanen. Maar MbS heeft ook een dubieuze reputatie als de initiator en architect van de oorlog in Jemen. Zijn benoeming brengt de toch al roerige regio in nog tumultueuzer wateren. Lees hier bijvoorbeeld deze analyse, niet geheel onbevooroordeeld, wel informatief. Of deze analyse.
We lazen overigens ook dat de Soedanese president Al Bashir een bezoek brengt aan oorlogsgraven van in Jemen gesneuvelde Soedanese militairen. Soedanese grondtroepen halen veel Saoedische kastanjes uit het vuur.
De cyclus van geweld
20 juni- Geheime troepen van de VS doden een Al Qaeda (AQAP)-chef in de provincie Shabwa. Dat is waar IS en AQAP volgens veel media redelijk vaste voet aan de grond hebben en volgens sommigen zelfs een emiraat vestigen.
Maar volgens Sana’ani en verwoed twitteraar Haykal Bafana heeft de VS opnieuw een verkeerd doelwit gekozen, met als gevolg een nieuwe cyclus van geweld. We zullen het even met deze opinies moeten doen, de feiten rond dit soort operaties volgen doorgaans pas weken of zelfs maanden later.
Via twitteraar Bafana trouwens ook berichten vanuit Taiz, over gevechten tussen strijders betaald door de Saoedies en strijders betaald door de Emirati’s. Dergelijke berichten echoën elders ook rond. Voor wat zo’n vermelding waard is.
Nog meer bommen op Saada
19 juni- Drieëntwintig doden na nieuwe Saoedische bommen op de noordelijke provincie Saada. Dat is de provincie die tussen 2004 en 2011 toneel was van gevechten tussen de Houthies en het destijdse leger van Jemen.
De gelijknamige hoofdstad Saada is een van de mooiste steden die ik ooit zag, grotendeels opgetrokken uit leem. Ze bakten er het heerlijkste brood dat ik ooit at en rond de stad groeiden de lekkerste druiven die er bestaan.
Veel is daar kapot geschoten door toenmalig president Ali Abdallah Saleh en zijn toenmalige rechterhand generaal Mohsen. Inmiddels is Saleh bondgenoot van de Houthies en is Mohsen hun gezamenlijke vijand. En is Mohsen de rechterhand van de Saoedies, die weer de vijand etc.
Het zou volgens meerdere online kranten gaan om bommen op een markt in Saada, maar Reliefweb heeft de details: een huis langs een marktplein, gebruikt door qathandelaars en -smokkelaars in een dorpje tientallen kilometers westelijk van Saada, vlak naast de grens met Saoedie Arabië.
Volgens journalist en activist Baraa Shiban doet de EU te weinig om het geweld te stoppen en de partijen aan tafel te dwingen.
Wie heeft de schuld van de cholera
18 juni- Ter gelegenheid van het duizendste choleraslachtoffer spreekt Al Jazeera (English) over de kwestie Jemen, met drie betrokkenen. Voor nieuwkomers is het een informatief inleidend filmpje.
Voor meer ingewijden biedt het een herhaling van standpunten, hieronder de samenvatting:
Ibrahim Fraihat (analist te Doha): ‘De situatie is de resultante van de blokkade.’
Shabia Mantoo (UNHCR): ‘Humanitarians zijn gevraagd de leemtes te vullen ontstaan door het wegvallen van een staat.’
Hussain al Bukhaiti (zegsman Houthies): ‘De Saoedies dragen de schuld. Zij voorkomen dat Jemen schoon water kan maken en daarom heerst er cholera!’
Fraihat: ‘Maar de Houthies hebben de staat overgenomen, dus dragen die ook verantwoordelijkheid.’
Fraihat: ‘Ondanks mogelijkheden en vredesbesprekingen onderneemt geen enkele partij serieuze actie.’
Over warlords, thugs en de lokale mechanismen van hebberigheid
17 juni-Pas vandaag tot me gekomen dit artikel -al van eind maart- van de kortstondige Jemenitische Minister van Sport Rafat Al-Akhali. Wie wil begrijpen waarom het niet opschiet in Jemen moet dit zeker lezen. Kort en toch gedetailleerd. Hieronder vast de slotalinea:
‘Contrary to how it is often portrayed in international media, the conflict in Yemen is not simply a regional proxy war. It is a ferocious fight between local warlords to gain control of key economic resources. Sadly, millions of innocent Yemenis are paying the price and falling victim to what has now become the largest humanitarian crisis in the world.’
De Rode Zee, Bal-al-Mandab en de Jemenitische marine
16 juni-De Houthi-propaganda zendt graag filmpjes rond van militaire confrontaties, liefst met de Saoedies. Bijna dagelijks verse filmpjes van heldhaftige manschappen die diep in Saoedie-Arabië vijandelijke troepen te slim af zijn.
Maar vandaag een filmpje van de Jemenitische marine, die strijd levert vanaf de kust.
Toegang tot het water is voor de Jemenitische (Houthi) marine immers onmogelijk; alle zee wordt gecontroleerd door troepen van de coalitie.
In de wateren rond Jemen miechelt het van de fregatten, submarines en andere warships. De VS patrouilleren er zij aan zij de Saoedies en Emirati’s, om bevoorrading van de rebellen te blokkeren. Dat levert lange wachttijden op voor andere bevoorradingen, drie weken liggen schepen gemiddeld te wachten voordat ze mogen lossen in Hodeidah.
Ook de EU is er ruim aanwezig, om de koopvaardij op de Rode zee te beschermen en de smalle straat Bab al-Mandab te vrijwaren van gespuis, want ook aan de overzijde ligt een rijtje min of meer failed states. Er zijn koopvaarders die daarom de Rode zee de Rode zee laten en rond Kaap de Goede Hoop varen
De moeders van de slachtoffers van de Houthies roeren zich
15 juni- Vandaag een filmpje van moeders die op aluminiumbordjes slaan, als protest tegen het interneren van hun zonen door de Houthies.
De Houthie-rebellen hebben duizenden mensen gevangen gezet, doen verdwijnen of vermoord. Dat zijn vooral journalisten en activisten die zich uitspreken tegen mensenrechtschendingen.
Volgens een rapport van Rights Radarzou het gaan om16.804 personen. Om hen vast te houden hebben de Houthies 484 gebouwen moeten ombouwen tot detentiecentra. Soortgelijke verhalen lazen we vorig najaar al in een rapport van Human Rights Watch.
Een van de slachtoffers is journalistMohammed al-Absi, in detentie gestorven nadat hij gedetailleerde informatie publiceerde over het afromen van inkomsten van olie en derivaten door Houthi-leiders.
Cholera maakt duizendste slachtoffer
13 juni- Cholera claimt vandaag of morgen het duizendste slachtoffer in Jemen. Er zijn nu meer dan 125.000 zieken, dat is net zoveel als heel Zwolle en 1 op de 200 Jemenieten. De provincie Mahwit is het zwaarst getroffen, daar is een op de 100 inwoners ziek. Amran en Sana’a volgen Mahwit op de voet. Hadramawt is nog altijd gevrijwaard van cholera.
Overigens is Jemen hard op weg meer cholerazieken en doden te te tellen dan de WHO heel 2015 wereldwijd telde (170.000 zieken in 42 landen en met 1300 doden). De cijfers in Jemen zijn al bijna zo hoog als het best case scenario dat de WHO in mei nog schetste voor heel 2017. Het worst case scenario gaat uit van max 300.oo zieken.
Om de desinformatie over Jemen nog eens te tonen een artikel in Arab News, waarin Saoedie Arabië als superman de cholera komt bevechten. Let vooral op de zin waarin de WHO zou zeggen dat zieken over het land verspreid zouden moeten worden om de verspreiding van de ziekte tegen te gaan.
Hoe zit het nou met Qatar en wie staat er eigenlijk aan wiens kant 1o juni- Ook in Jemen gonst het van de ruzie tussen de grote, rijke, machtige buren, zij bepalen immers de toekomst van Jemen. Zoals de bron zegt: Everyone is busy with what is happening in Qatar.As you know, the situation in the Gulf is reflected in the situation in Yemen.
Maar wie steunt nu wie? Een wat ingewikkeld bericht in de Saoedische krant AlArabiya meldt dat Qatar het terrorisme in Jemen steunt. Een overtuigend artikel beweert juist dat Qatar Jemens vrede steunt. Sudan intussen zoekt een tussenweg terwijl Somalië onder druk staat van de VAE, dat in Zuid Jemen sowieso een twijfelachtige rol speelt.
Gelukkig ook stukjes goednieuws over koffiebrandklasjes (de toekomst!) en kleinschalige agrarische projecten in Dhamar.
Bin Brik v s AQAP
8 juni-Zuidelijke leiders zouden elkaar deze week treffen in Mukalla, om de onafhankelijkheid van Zuid Jemen verder gestalte te geven. Is afgelast, Hadramawtse troepen hebben hun handen even vol aan gevechten met AQAP en zijn tribale partners in Wadi Do’an, geboortegrond van de familie Bin Laden en beroemd om zijn honing.
In een interview met Foreign Policiy hintte gouverneur Ahmed Ben Bourek, ook wel gespeld als Bin Brik, eerder al op de gevechten. In het interview legt Bin Brik -gesteund door de VAE- overigens ook uit hoe hij vorig jaar Mukalla en omstreken terugveroverde op AQAP, waarom droneaanvallen niet werken en waarom hij de maandelijkse olieinkomsten niet afdraagt aan de centrale regering.
Beginners lezen misschien eerst het Jemen lexicon: Wie zijn dan toch die Houthies
Spionnen, overal spioneren spionnen
6 juni- Goed journalistiek werk verpakt in een ouderwets jongensboekverhaal in de New York Times, over Scott Darden, die naar nu blijkt in Jemen undercover werkte voor de US Special Operations.
Bij zijn vrijlating vorig jaar september -via Omaanse diplomatie- was Darden nog de lokale coördinator van Transoceanic Development, dat hulpgoederen naar Jemen verscheept. De vraag was gerechtvaardigd waarom de Houthies hem dan oppakten en een half jaar lang vasthielden.
De journalisten zijn op de vraag gedoken en naar nu blijkt coördineerde Darden niet alleen hulpgoederen, maar smokkelde hij ook ‘materials for elite military commandos’ het land in. Dat zou het gevolg zijn van een geheim contract dat Transoceanic Development heeft met de VS.
Volgens NYT leveren dubbelrollen als die van Darden problemen en gevaar op voor echte hulpwerkers. Hetzelfde geldt overigens voor journalisten -die wegens regelmatig aangetoonde dubbelrollen van collega’s- altijd verdacht worden van spionage, met gevolgen zoals oranje pakken.
Zelfs abumelle is ooit door de AIVD gevraagd diensten te leveren. Is daar nog verontwaardigd over. Moet dat zeker nog ‘ns opschrijven.
Over de ramp van de verhuisde Nationale Bank
5 juni- Explosie van ophef, analyse en duiding onder MO-experts over de al dagen voorbereideen vanochtend gelanceerde ruzie binnen de GCC, de Unie van (bijna alle) Golfstaten, die Qatar verwijten extremisme financieel te steunen, in casu: de moslimbroeders, volkse vijanden van zowel de koninklijke Saoedies als de prinselijke Emirati’s.
We lezen dat ook Jemen zich achter de boycot jegens Qatar opstelt, of eigenlijk: dat doet de (legitieme) regering in ballingschap van president Hadi. Diens macht en invloed is danig versmald, voornaamste steunpilaar is Islah: de Jemenitische moslimbroeders. Die zich aldus keren tegen de eigen hoeder. Ingewikkeld allemaal. De regering in ballingschap ontvangt/ontving* naar verluidt royale toelages juist vanuit Qatar.
Om het nog ingewikkelder te maken hebben de Houthies– de voornaaamste tegenstanders van de legitieme regering- zich juist achter Qatar opgesteld. De vijand van je vijand is nu immers even je vriend. Meer hieronder:
Blogger & journalist Afrah Nasser says the Qatar crisis undermines prospects for a resolution of the Yemen conflict https://t.co/0rFR3O7E1i pic.twitter.com/O85JkwwcJL
— TRT World (@trtworld) June 5, 2017
Van dieper analyse is een rapport van een Jemenitische denktank, met Duits advies en Nederlands geld. Twee van de vijf pagina’s gaan over het (herstel van het) financiële systeem in Jemen. Dat stond er al niet best voor maar stortte volledig ineen na de verhuizing van de nationale bank. Een onderbelicht verhaal, waarbij de internationale gemeenschap een nog onderbelichter rol speelt. Zou iemand ‘ns mogen uitzoeken.
De bankverhuizing heeft grote gevolgen gehad, veel aspecten van de humanitaire ramp in Jemen zijn er op terug te voeren. Volgens de experts moet de verhuizing zsm hersteld, in concreto: terugverhuisd. Een opmerkelijk feit uit het rapport(pdf): bijna de helft van al het hulpgeld verdwijnt vanwege de afwezigheid van een financieel systeem naar ‘banken’ en de zwarte markt.
Onrust aan het derde front: in Marib
2 juni- Onrust ook aan het derde front in Jemen: Marib. Volgens de zuidelijke krant Aden-al Ghad heerst er ongenoegen onder de lokale bevolking over het bouwen van villa’s, door zowel generaal Maqdashi als vicepresident Mohsen. ‘Terwijl gewone strijders hun leven laten en overal families vluchten voor strijdgewoel, armoede en epidemiën bouwende generaals hun villa’s met geld bedoeld voor de verdediging van ons land.’
Marib werd vorig jaar terugveroverd op de Houthies, door het officiële regeringsleger van Jemen, met steun van lokale stammen en luchtsteun van de coalitie. Het front kroop lang en gestaag richting Sana’a, maar komt niet voorbij de strategische, bergachtige zone rond Sirwah.
Intussen is het aantal gevallen van cholera gestegen tot 60.000, waarvan 578 met dodelijk gevolg.
Vrede vooralsnog Vals Alarm
1 juni- Het vredesnieuws van gisteren is nog altijd niet bevestigd. Integendeel meldt het Saoedische Al Arabiya dat Mohammad al-Houthi (neef van grote leider Abd-al Malik Badr-al-Din) tekeer is gegaan tegen VN-afgezant Ould Cheikh, die zich niet onafhankelijk genoeg opstelt. Het eveneens Saoedische Asharq al Awsat meldt daarnaast een ontkenning van vredesbesprekingen. Ook de afgezant zelf zegt in zijn verslag vrede niet in zicht te hebben
Verder het nieuws over een aanval op een olietanker in de Bab-Al Mandab, genoemd als verdachte worden de Houthies. Opmerkelijk daar die juist verdreven zijn uit hetzuidwesten. Opmerkelijk is ook de notie over de EU-patrol in de Bab al Mandab-straat. Hoeveel patrouille schepen liggen er en van wie? De vraag is naar EU gezonden.
Mei 2017
Hard nieuws (en goed nieuws?)
31 mei- Eerst het harde nieuws. In Aden is vanochtend gevochten om de luchthaven. Tussen Hadi/regeringinballingschap/Islah en Hirak/SouthernCouncil. Eigenlijk dus tussen hun financiers uit Saoedie-Arabie en de Emiraten. De Emirati’s hebben gewonnen.
Dan het goede nieuws: Reuters meldt dat de relatieve vrede in Jemen nabij is. Volgens het bericht zou het noordelijke bewind akkoord gaan met het overdragen van havenstad Hodeidah aan een onafhankelijke derde partij, waarschijnlijk de VN. In ruil zou de coalitie (Soedie Arabie, VAE etc) de luchthaven van Sana’a niet langer blokkeren en zou de nationale bank -in augustus ‘verhuisd’ naar Aden- ambtenarensalarissen uitbetalen.
Het zou de nood in Jemen -volgens officiële VN-berichtgeving nu echt op de rand van afgrond, chaos en anarchie- eindelijk verlichten. Er zou ruimte komen voor handel -schepen wachten gemiddeld vijf weken voordat ze door de coalitie zijn gecleard en de haven in mogen- en geld om de handel mee te voeren. De deal zou de uitkomst zijn van een rondje besprekingen vorige week door VN-afgezant Ould Sheikh, mede mogelijke gemaakt door neutraal Oman. Waarnemers twijfelen echter aan het waarheidsgehalte.
Jemens echte toppen blijven onbereikbaar
30 mei- OCHA -de noodhulpkoepelorganisatie van de VN- meldt vandaag een nieuw dieptepunt: 52.000 gevallen van cholera, waarvan totnogtoe 478 met de dood tot gevolg. Lees ook de blog van Jemenkenner Marina de Regt, haar vriendinnen zitten middenin de cholera.
Het bekijken meer dan waard (voor een geograaf helemaal) zijn ook de kaarten waarop de geografische verdeling van de hulp zichtbaar is. Opvallend op de kaart zijn de white spots Raymah en Mahwit. Een vraag naar het waarom is via twitter teruggezonden aan OCHA. Het antwoord is wellicht dat vooral provincie Raymah en in mindere mate Mahwit bestaat uit even mooie als moeilijk toegankelijke bergdorpjes. De vervolgvraag is of de dorpsbewoners wel voldoende zelfvoorzienend zijn.
Gezinnen en GCC, alles vertoont barsten
29 mei- De gevolgen van de oorlog laten zich merken. Vandaag een verhaal over vaders die hun zonen het strijdperk insturen en hun dochters uithuwelijken. Zodat die geen geld meer kosten, maar geld opleveren en bescherming en te eten krijgen.
Ook barsten in een ander verbond: de ruzie tussen GCC- (Gulf Cooperation Council, de Arabische EU) leden Qatar enerzijds en SA en VAE anderzijds. Veel lijvige artikelen de laatste dagen na een kritische opmerking van prinsAl Thani van Qatar over het verbond VS/SA/VAE versus Iran. In de Middle East Monitor lezen we de theorie dat Emiraten een spelletje spelen in Jemen.
De navy seals oogsten opnieuw louter vraagtekens
28 mei- Jemen watcher Iona Craig dook in de US-aanval vier dagen geleden nabij Marib, met als resultaat een vrij onthutsend verhaal. Klik vooral ook even door op de ‘related’ verhalen, door Iona Craig en haar collega’s van The Intercept, over soortgelijke operaties. En huiver.
Somalië, Macedonië, Libanon en Koeweit over Jemen
27 mei- Ook Somaliland raakt verder betrokken bij de oorlog in Jemen. De website somaliupdate meldt de lease van de luchthaven van Berbera aan de Emirati’s, die van daaruit Jemen kunnen blijven bestoken. De Emirati’s hebben ook een voet aan de grnd in Asmara, Eritrea.
Hoe curieus de berichtgeving verloopt lees je in een zwaar gekleurd stukje in de macedoniaonline(?) over een verloren slag van een Soedanees regiment van de coalitie. We herkennen dezelfde slag op de Libanese website masdarnews en we lezen dat Koeweit bezorgd is om de grensbewaking rond partner Saoedie Arabië.
Ramadan 26 mei- رمضان كريم
Over Hezbollah, Houhies en Iran
25 mei- Op de website van het Israelische Institute for Counter Terrorism(ICT) een paper over de overeenkomsten en verschillen tussen Hezbollah en Houthies. De paper spitst zich toe op de gevaren die de Houthies vormen voor Israel, maar bevat toch ook nuttige informatie. Met name waar het gaat over de religieuze transformatie van zaydi vijver shia naar de twaalver shia, dat het meerendeel van de shi’ieten aanhangt.
Op de website warontherocks lezen we een Amerikaanse analyse van de bemoeienis van Iran, hetzij direct, hetzij via hezbollah.
Of het waar is weten we niet, maar op gulfnews lezen we verder dat de shafi-sunni’s in Sana’a beperkt worden in de beoefening van hun doctrine. Volgens Sana’ani en twitteraar Haykal Bafani is het iig niet waar: ‘every year the same lie!’
Afgezant beschoten, hulp gestolen
24 mei- VN-afgezant Ismail Ould Cheikh Ahmed verlaat Sana’a na een rondje gesprekken met een select groepje partijen. Allen weigeren de partijen met macht Ansar Allah (Houthies) en GPC (partij van Saleh) de afgezant te ontvangen. Onderweg wordt zijn konvooi beschoten, hoewel andere berichten reppen van vreugdevuur.
Berichten dat de hulp niet altijd terecht komt waar bedoeld was zijn hardnekkig. Zo zijn de humanitaire hulporganisaties gebonden aan aanwijzingen van de in dat gebied heersende partijen, die hulp steevast naar zichzelf of hun achterban sturen. Ook zouden vrachtwagens en schepen worden geplunderd, de waar verhuist dan naar de zwarte markt met dikke winst. In dat verhaal past het onbevestigde bericht dat de Houthies 63 schepen vol hulp geplunderd zouden hebben.
De bron is niet geheel onbevooroordeeld. Maar een andere, persoonlijke Jemenitische bron verzekert me dat van de 10 miljoen door Nederland bijeengebracht voor Jemen er ongeveer 9 direct bij de Houthies terecht komen. Waarmee de filantroop aldus oorlogsvoerenden zou subsidieren.
Marib, Taiz en cholera
23 mei- Vandaag een twitterrondje. Vannacht zijn de Amerikaanse Navy Seals in de slag geweest met AQAP rond Marib. Dat is gebied in handen van de legitieme regering, die aan de actie ook meewerkte, al is het Amerikaanse hoofdkwartier daarover wat in de war. Volgens een bron betrof het doelwit een groep die feitelijk -zij het via een omweg- gelieerd was aan de VS.
Het aantal gevallen van cholera is weer verdubbeld, hulpverleners raken radeloos. En de kinderen van Taiz vingen vandaag nog meer granaten op dan andere dagen.
De schimmige reuzenrol van Abu Dhabi
22 mei- Nu pas opgemerkt, deze uitgebreide analyse(4107 woorden)van de onderbelichte rol van de Verenigde Arabische Emiraten -lees: Abu Dhabi- in het conflict in Jemen. Die rol is misschien nog wel groter dan de rol van Saoedie Arabië. Niet in het minst omdat de VAE de trouwste partner is/zijn van de VS op het Arabisch schiereiland.
Propaganda, propaganda
21 mei-Vandaag het spotlicht op een stuk van Afrah Nasser over de treurige staat van de pers in Jemen. Feitelijk is die er niet want onafhankelijke journalisten in situ zijn of dood, of gevangen, of gevlucht. ‘On one hand, Houthis allow press only if it is biased in favor of them, as does the Yemeni exiled-government. All that you have in Yemen now is propaganda.’
Safaviden zaaien tweespalt
20 mei- Jemenitisch analist Farea al Muslimi schrijft drieduizend verduidelijkende woorden over de rol van Iran in Jemen. Die is niet groot, maar wel destructief, luidt de conclusie van Al Muslimi. Omdat het een nog destructiever reactie uitlokt van Saoedie Arabië/Coalitie/VS.
De terugkeer als vredesduif van Ali Abdallah Saleh19 mei- Berlijn is de locatie voor een nieuwe poging tot vrede in Jemen, alle partijen zijn er. Vandaar in de Engelstalige Der Spiegel een interview met de Noord-Jemenitische minister van buitenlandse zaken Hisham Sharaf Abdullah.
Hij maakte in 2014 de transfer van het verjaagde bewind naar het verjagersbewind en legt aan Der Spiegel haarfijn uit waarom, met opnieuw een rol als vredesduif voor Ali Abdallah Saleh.
Broodoproer in Sana’a of toch weer propaganda
18 mei- De onmacht over de om zich heen grijpende cholera-uitbraak domineert de Engelstalige headlines. De wanhoop in Sana’a is groter dan de vrees voor de Houthies, getuige een niet bevestigd Arabischtalig bericht over een grootbroodoproerdat morgenzaterdag wordt verwacht. (naschrift: en never kwam, toch weer in de propaganda getrapt)
In de marge nog een curieus -vooral gezien de bron-bericht over een militaire training voor VAE-soldaten op het eiland Socotra, het wondereiland dat sinds vorig jaar is ingelijfd door Abu Dhabi, met passieve instemming van de Socotri.
Jemen onderworpen aan een fors grote opiniepeiling
17 mei- Een wereld vol boeiende data vinden we vandaag verstopt in de uitslag van een landelijke enquete (n=4000) gehouden door Yemen Polling Center. In de zee van fel gekleurde verhalen en nepnieuws rond Jemen is deze brede opiniepeiling een verademing volfeiten. Uitgelicht:
Van alle 26 provincies noemen de inwoners van de centrale provincie Rayma ’t leven het zwaarst, terwijl inwoners van het oostelijke woestijneiland Hadramawt en de zuidelijke havenstad Aden vinden dat het relatief goed gaat.
Verhelderend is pagina 159, waar blijkt dat tribale sheiks nog altijd het meeste vertrouwen genieten en de pagina’s 166-169 waaruit blijkt dat het zuiden een tweestatenoplossing wil en het noorden de oude staat terugwil. De door de internationale gemeenschap nagestreefde federale oplossing krijgt opmerkelijk weinig steun.
NB. Een kritische bron wijst me er op dat de organisatie verantwoordelijk voor de peiling voorheen onafhankelijk was, maar zich nu moet bewegen ‘binnen het kader’ dat tegenwoordig bestaat in Sana’a; sterk onder invloed van de noordelijke regering.
Cholera en Taiz als het Aleppo van Jemen
16 mei- Cholera-epidemie breidt zich snel uit, tot in de oostelijke provincie Abyan. De grootste vrees geldt echter de stad Taiz, al twee jaar in oorlog en uitgewoond als (Oost) Aleppo. Lees hier hoe Taiz gegijzeld raakte in strategie en politiek en je begrijpt meer over Jemen.
Even terug in Sana’a en een blokje om met Saleh
15 mei- April Longley woonde lang in Jemen, vluchtte toen de bommen begonnen te vallen en keert twee jaar later een weekje terug. En loopt een merkwaardig blokje om met de kennelijk als vredesduif nedergedaalde Ali Abdalllah Saleh.
Vuilnis, honger, regen en cholera14 mei- Noodtoestand in Sana’ a wegens nieuwe uitbraak cholera, als gevolg van geen salarissen, geen zorgwerkers, geen vuilnisophalers, ophoping vuilnis en stijgende temperaturen.
Saoedies gaan miljoenen terugsturen naar oorlog en honger
13 mei- Saudi Arabie staat op het punt miljoenen illegalen uit te wijzen, voor Jemenieten, Somaliers en Ethiopiers dus naar oorlog of mogelijke hongersnoodgebieden.
Analytici snappen Jemen helemaal niet
11 mei- De gerespecteerde Jemenitische journaliste Nadwa Al Dawsari over de falende analyses in de internationale pers over Jemen.
NB. Shortlog wordt (bijna) dagelijks gratis aangevuld op abumelle.org. Het zou helpen als je daar af en toe ook een artikel leest waarvoor je wel moet betalen. Of als je voor €10 lid/donateur/supporter wordt, om deze verslaggeving mogelijk te maken. Dan lees je bovendien verder alles gratis en zonder blendlegedoe. Eerdere episodes in de Engelse taal vind je overigens hier.