Kafka in Beieren

Is Gustl Mollath, die al zeven jaar vastzit in een psychiatrische inrichting, slachtoffer van een morbide complot? Of is de automonteur een paranoïde en gewelddadige fantast, die zijn ex-vrouw terroriseerde? De 'zaak Mollath' heef alle ingrediënten van een psychologische thriller.

Zijn leven leest als een Kafkaïaanse thriller. Gustl Mollath (56) zit, mogelijk op grond van valse beschuldigingen, al zeven jaar in een psychiatrische inrichting in Beieren. Deze week oordeelde een rechtbank dat de mecanicien uit Neurenberg nog zeker een jaar daar moet blijven.

Mollath is gediagnostiseerd met een 'paranoide persoonlijkheidsstoornis', bovendien zou hij gewelddadig zijn. De automonteur, die succesvol was in de racerij, werd in 2002 door zijn ex-vrouw Petra beschuldigd van huiselijk geweld en veroordeeld tot een verblijf in een kliniek voor geesteszieken.

De 'zaak Mollath' is, dankzij het werk van enkele hardnekkige Duitse onderzoeksjournalisten, in Duitsland uitgegroeid tot een affaire. 'Mogelijk een van de grootste justitiële, psychiatrische en banken-schandalen in de geschiedenis van de Bondsrepubliek,' oordeelt een betrokkene.

Belastingontduiking

Gustl Mollath lijkt de foute vijanden te hebben gekozen. Toen zijn vrouw hem beschuldigde haar fysiek te hebben aangevallen, bracht Mollath naar buiten dat zij betrokken was bij belastingontduiking en het witwassen van zwart geld via Zwitserse banken. De vrouw werkte bij de Hypo-Vereinsbank en zij zou met enkele collega's steeds grotere sommen geld hebben weggesluisd.

Maar de echtgenote had een attest van een psychiater, die oordeelde dat Mollath lijdt aan paranoide wanen en een gevaar is voor zijn omgeving. Hij zou niet alleen zijn ex-vrouw bijna hebben gewurgd, maar ook de banden van tientallen auto's hebben lek gestoken. De rechter kwam tot eenzelfde conclusie: Gustl Mollath is geestesziek en moest worden opgenomen in een psychiatrische inrichting.

'Spinner'

Problematisch is: Mollaths beschuldigingen waren inderdaad warrig. Hij verwoordde ze in een pamflet van liefst 106 pagina's, dat hij ook naar de belastingdienst, honderden parlementariërs, de Duitse president, de bondskanselier en de paus stuurde.

De rechter, die Mollath liet opsluiten, belde persoonlijk naar de belastingdienst met de mededeling de beschuldigingen niet serieus te nemen. Mollath was een 'spinner', een fantast.

Echter, de Hypo-Vereinsbank onderzocht de aantijgingen wel. Wat bleek: Mollaths brief mocht dan merkwaardig zijn verwoord, de informatie klopte. Mollaths ex-vrouw en vier collega's werden ontslagen. Maar Gustl Mollath bleef in de kliniek.

Toen gealarmeerde journalisten op onderzoek uitgingen vonden zij schrikbarende feiten.

Toen gealarmeerde journalisten op onderzoek uitgingen vonden zij schrikbarende feiten: de rechter die Gustl Mollath veroordeelde blijkt een oude handbal-kennis te zijn van de nieuwe partner van Mollaths ex-vrouw – die zij al kende voordat haar huwelijk strandde. Het oorspronkelijke psychiatrisch rapport rammelt bovendien aan alle kanten: de verantwoordelijke psychiater had Mollath niet eens zelf gezien of gesproken. Een onafhankelijke psychiater, die Mollath wel bezocht, beoordeelt hem als 'coherent' en 'normaal'.

Bedreigd

Weer een andere deskundige, die Mollath in het kader van een jaarlijks onderzoek onlangs had moeten testen, weigerde omdat hij ernstig zou zijn bedreigd door 'aanhangers' van Mollath. De psychiater voelt zich op grond van die 'stortvloed aan dreigementen' niet meer in staat om te werken. Daardoor blijft de oorspronkelijke diagnose overeind en moet Gustl Mollath van de Strafvollstreckungskammer Bayreuth nog zeker een jaar in de kliniek blijven.

Nadat zij lang zweeg, meldde Mollaths ex-vrouw zich afgelopen week. Tegen een regionale krant zei Petra Maske veel belastends over Gustl Mollath: hij had hoge schulden gehad – die zij voor hem had afbetaald -, hij was een jaloerse, bezitterige en gewelddadige echtgenoot en op haar huidige partner was zij pas na de scheiding van Mollath verliefd geworden. Maar over de zwart geld-affaire – gedurende haar tijd bij de Hypo-Vereinsbank – vraagt de journalist Maske, die nu een praktijk heeft als reiki-healer, niets. In de explosieve kwestie Mollath zijn ook de media partij geworden.

De verontwaardiging bij het Duitse publiek over het lot van Gustl Mollath, dat lijkt op dat van vroegere Sovjet-dissidenten, is groot. Op sociale media wordt veel en verhit over de kwestie gedebatteerd. Inmiddels ondertekenden al meer dan twintigduizend mensen de petitie  'Gerechtigkeit und Freiheit für Gustl Mollath`. Er ligt bovendien een verzoek om de zaak te heropenen – gezien de nieuwe feiten die aan het licht zijn gekomen – maar in de Beierse justitiële bureaucratie draaien de raderen traag. Vooralsnog heeft Gustl Mollath geen uitzicht op een nieuw proces, maakte het Landgericht Bayreuth deze week bekend.

De Süddeutsche Zeitung, een van de media die zich in de kwestie vastbeten, is 'sprakeloos'.

'De hele gang van zaken is schandalig,' schreef de krant. 'En onbegrijpelijk.'

Gevaarlijke tweet:

Prof. Dr. med. Dr. med. habil. Ursula Gresser (55), een arts en professor uit Sauerlach onder München, kreeg thuis onverwacht bezoek van twee agenten in burger. Gresser had een bericht geplaatst op het sociaal netwerk twitter, over de Beierse minister van Justitie, Beate Merk (CSU).  De agenten waren door de beveiliging van de minister gewezen op de tweet van Gresser. Die  luidde: 'Wanneer Mollath vrij komt? Die vraag kan men Frau Merk op maandag 10.06.13 om 19 uur in de Landgasthof Hofolding stellen'.

Minister Merk, die betrokken is bij de zaak Mollath, zou daar die avond optreden. De agenten zeiden tegen Gresser dat zij vreesden dat zij de bijeenkomst met Merk wilde verstoren. Gresser zet zich in voor de vrijlating van Gustl Mollath.

Op haar vraag of hun bezoek met haar tweet had te maken, knikten de mannen, volgens Gresser, bedeesd. Nadat zij de gewraakte tweet had verwijderd, gingen de agenten weer weg.

Het voorval was voor Gresser reden om een  nieuwe tweet te plaatsen: 'Wilt u de minister van justitie iets zeggen? Geen afspraak? U hoeft alleen maar te twitteren. Dan komt men voor een gesprek naar u'.

Update:

De geruchtmakende affaire rond klokkenluider Gustl Mollath in Beieren splijt ook de politiek in de Zuid-Duitse deelstaat. Een onderzoekscommissie uit het Beierse parlement boog zich over de kwestie, maar kwam niet tot een eensluidend oordeel.

Oppositiepartijen SPD, Groenen en Freie Wähler concluderen dat in de zaak-Mollath door de autoriteiten ernstige fouten zijn gemaakt. Zij eisen het vertrek van de Beierse minister van Justitie, Beate Merk (CSU). Volgens coalitiepartijen CSU en FDP echter treft niemand blaam.

Nog deze zomer besluit een rechtbank in Regensburg of de zaak Mollath, op basis van nieuwe feiten, wordt heropend.

Zowel de premier van de deelstaat Beieren, Horst Seehofer (CSU), als minister Merk hebben gezegd dat een langere opsluiting van Mollath in een psychiatrische kliniek ‘buitensporig’ is.

 

Update 2:

Gustl Mollath is dinsdag 6 augustus verrassend vrijgelaten. Het gerechtshof in Neurenberg bepaalde dat het proces tegen Mollath over moet. Een medisch attest, waarin bij Mollaths ex-echtgenote verwondingen werden vastgesteld als gevolg van huiselijk geweld, is volgens de rechter niet rechtsgeldig.

 

 

In andere versie verschenen bij: De Persdienst en NDC Media.

Mijn gekozen waardering € -

Wierd Duk schrijft over Berlijn, de hipste stad van Europa, en bericht over Duitsland, het machtigste land in de Europese Unie, en over Rusland, het ingewikkeldste land tussen Europa en Azië. Hij was correspondent in Rusland en verslaggever voor de GPD en Elsevier. Laat op radio en tv regelmatig zijn licht schijnen over actuele internationale ontwikkelingen. Schreef de boeken ‘Poetin: straatvechter bedreigt wereldorde’ (Prometheus/Bert Bakker) en 'Merkel: koningin van Europa' (Prometheus/Bert Bakker). In 2016 verschijnt 'De Beul en de Heilige: een geschiedenis uit Auschwitz' (Prometheus/Bert Bakker).

Geef een reactie