De hele maand juli geselt de zon de Friese weilanden, maar uitgerekend tijdens de première van de operaproductie Romeo en Julia regent het. Niet handig voor locatietheater, maar gelukkig vindt de opvoering in een grote tent plaats. Buiten loeien de koeien, binnen zingt Opera Spanga.
Treinstation
Artistiek leider Corina van Eijk begon 25 jaar geleden met opera, letterlijk in haar achtertuin in het gehucht Spanga (dichtstbijzijnde dorp is Wolvega, dat treinstation waar u nooit uitstapt). Daar heeft ze een vaste productieteam om zich heen verzameld, een mix van amateurs van professionals. Dit jaar zet ze haar tanden in Romeo en Julia.
West Side Story
Alle regisseurs zijn eigenzinnig, maar als Van Eijk met het beroemdste liefdeskoppel aller tijden (ik sla Maria en Jozef even over) aan de slag gaat, verwacht je iets uitzonderlijks. Ze heeft in ieder geval niet voor één bestaande opera gekozen, maar is flink aan het mixen geslagen met fragmenten van Berlioz, Bellini, Tsjaikosvki, Prokofjev, Nino Rota en natuurlijk de West Side Story van Leonard Bernstein. Vervolgens zijn die aria’s gearrangeerd voor harmonie orkest. Geen violen maar de blazers van het Fries Jeugd Harmonie Orkest. Af en toe gooit ze er de teksten van Shakespeare tussendoor.
Friese boer
Het verhaal van Romeo en Julia is zo overbekend, dat Corina van Eijk zich de nodige vrijheden kan veroorloven. Julia komt uit een Noord-Afrikaanse familie, Romeo stamt af van Friese boeren. De familie van Julia heeft de boerderij van Romeo’s papa ingepikt, dus de twee clans zijn niet bepaald vrienden. Dat kan alleen maar slecht aflopen.
Bootcamp
De hoofdrolspelers zijn allemaal professionele zangers. Vooral Sandrine Buendia als Julia maakt indruk in de vele smachtende aria’s, waarin zij haar liefdesleed bezingt. Musicalzanger Oedo Kuijpers krijgt minder te doen. De leden van het Fries Jeugd Harmonie Orkest doen enthousiast mee aan de ruzies tussen Romeo en de neven van Julia. Blijkbaar is het instuderen van deze productie gecombineerd met een bootcamp in de weilanden, want er wordt behoorlijk wat afgerend.
Filmpje kijken
En toch beklijft het drama niet. We zijn op locatie, maar kijken de hele tijd naar een filmscherm, waarop (virtuoze) animaties het verhaal vertellen. Als Romeo een vermeende liefdesconcurrent doodt, zien we dat op het zilveren doek, en niet op het toneel. Dat schept nogal wat afstand. Nog erger: als Romeo en Julia elkaar de liefde verklaren, gebeurt dat niet ‘live’ maar verschijnen de beroemde versregels van Shakespeare op het filmscherm.
Blazersklanken
Na de pauze revancheert regisseur Van Eijk zich een beetje, maar het blijft vreemd dat je feitelijk operafilm zit te kijken, af en toe onderbroken door een live gezongen aria. Daarmee is het orkest gedegradeerd tot filmbegeleider. Jammer, want arrangeur Floris van Bergeijk vertaalde fraai al die onheilszwangere vioolpartijen in blazersmeerklanken.
Liefdestrauma
Opera is opera bij gratie van live bezongen en besproken liefdestrauma’s. Opera Spanga verwordt teveel tot een operafilm met live intermezzo’s. Jammer. Desondanks is het een feestje om deze enorme groep vrijwilligers en professionals met een houtje-touwtje-budget bezig te zien, om de Friese blazersjeugd zich enthousiast een ongeluk te zien blazen en om naar de mooiste R&J-aria’s uit de muziekgeschiedenis te luisteren. Vakantie in eigen land begint in Spanga. Vergeet niet vooraf het bijbehorende dinerarrangement te reserveren: slow food op het groene gras.
www.OperaSpanga.nl. Romeo en Julia, t/m 11 augustus