Een volle nieuwsweek, die begon met een klucht: een Boliviaanse senator, Roger Pinto, die zich al vijftien maanden in de Braziliaanse ambassade in La Paz verschool, werd dit weekend door een Braziliaanse diplomaat per auto naar Brazilië gereden – zonder dat hiervoor van hogerhand toestemming gegeven was. Pinto, in Bolivia van corruptie beschuldigd, wordt naar eigen zeggen om politieke redenen vervolgd.
Een diplomatieke rel met Bolivia lag in het vooruitzicht, dus moesten er koppen rollen. Maandag rolde die van de Braziliaanse minister van Buitenlandse Zaken Antônio Patriota, die bij zijn vertrek claimde dat de diplomaat die de Boliviaanse politicus – nota bene onder bescherming van Braziliaanse mariniers – naar Brazilië bracht op eigen houtje had gehandeld.
Patriota werd vervangen door Luiz Alberto Figueiredo. De Braziliaanse president Dilma Rousseff en haar Boliviaanse ambtsgenoot Evo Morales troffen elkaar vrijdagavond in Paramaribo, waar momenteel een Uzan-top plaatsvindt; de betrekkingen tussen beide landen zouden 'onveranderd' zijn.
Cubaanse dokters
Een eerste groep Cubaanse artsen kwam begin deze week in Brazilië aan, waar ze het zwaar onderbemande publieke gezondheidsstelsel SUS uit de brand moeten helpen. Gebrekkige gezondheidszorg was een van de voornaamste redenen dat Brazilianen eind juni massaal de straat opgingen.
De Cubaanse artsen werden echter allesbehalve vriendelijk ontvangen door hun Braziliaanse collega’s, die hen in Fortaleza uitjouwden. Braziliaanse artsen protesteren al twee maanden tegen het beleid van de regering-Rousseff, die duizenden buitenlandse medici naar Brazilië wil halen, waaronder maar liefst vierduizend uit Cuba.
Minimumloon omhoog
Iemand die, mocht ze onverhoopt ziek worden, zeer waarschijnlijk met Cubaanse artsen te maken gaat krijgen is serveerster Jô Ramos (51) uit Salvador. “Mensen die het minimumloon verdienen, zoals ik, zijn op het publieke gezondheidsstelsel aangewezen. En geef mij maar een Cubaanse dokter in plaats van een Braziliaanse, want in Cuba leven de mensen langer dan hier!”
Donderdag kondigde de regering aan dat het minimumloon volgend jaar met een kleine zeven procent omhoog gaat naar 723 real, omgerekend 230 euro per maand. Jô Ramos moet erom lachen. “Van die extra 45 real kan ik me geen ziektekostenverzekering veroorloven.”
Het noodlijdende publieke gezondheidsstelsel is gratis.
Stroomuitval
Woensdagmiddag viel in negen deelstaten in het noordoosten van Brazilië – een gebied zo groot als West-Europa – twee uur lang de stroom uit. De blackout – de derde van deze grootte in minder dan één jaar tijd – werd waarschijnlijk veroorzaakt door een bosbrand, die in de deelstaat Piauí een hoogspanningslijn beschadigde.
Tweehonderd miljoen Brazilianen!
Het IBGE, het Braziliaanse CBS, maakte donderdag bekend dat de Braziliaanse bevolking de tweehonderd miljoen gepasseerd is. Het instituut schat dat Brazilië nu 201 miljoen inwoners heeft. In 2042 zullen dat er 229 miljoen zijn, daarna zal de bevolking gaan afnemen. Meer lezen over de groei van de wereldbevolking? Het DNP-liveblog ging er deze week over.
Sneeuw!
Misschien moeilijk voor te stellen, maar in Brazilië kan het sneeuwen. In het uiterste zuiden dan. Nieuwssite G1 heeft een fotogalerij van de sneeuw die maandag in Rio Grande do Sul viel.
Zaterdag 7 september verschijnt Kort Braziliaans bij wijze van uitzondering niet. Mijn volgende artikel op dit kanaal zal in de loop van de week daarop verschijnen.