Cindy van der Heide (47) is getrouwd en werkt in de ouderenzorg. Ze heeft 15.574 abonnees op haar YouTube kanaal ‘Cindy Whispers ASMR’.
‘Ik volgde Mascha van Beautygloss en zij maakte ineens een ASMR video. ‘He?’ dacht ik. Ik vond het raar, maar ik merkte dat ik er rustig van werd. Ik ging meer filmpjes opzoeken die ik luisterde als ik in bed lag. Ik vond het altijd al fijn om naar de radio te luisteren als ik ging slapen. Dit is net zoiets.
Uiteindelijk dacht ik: dit kan ik zelf ook. Ik zocht uit wat voor microfoon ik moest hebben en heb mijn eerste video gemaakt.
Elke ochtend ben ik benieuwd naar de reacties. Mensen zeggen dat ik ze help om in slaap te vallen, of dat ik ze help ontspannen na een drukke dag.
Soms vragen mensen: ‘Waarom fluister je? Praat eens wat harder!’ ‘Snap je wel naar wat voor kanaal je kijkt?’ denk ik dan. Iemand anders vroeg: Is het raar als ik hier opgewonden van wordt? Om eerlijk te zijn: Ja. ASMR is totaal niet iets seksueels.
Inspiratie haal ik uit verzoekjes die ik krijg en uit andere kanalen. Rollenspellen vind ik leuk. Dan speel ik bijvoorbeeld een schoenenverkoopster en maak ik geluiden met schoenen. Het is echt een creatieve uitlaatklep. Maar soms doe ik gewoon hetzelfde als beautyvloggers, bijvoorbeeld een gezichtsmasker uittesten. Het verschil zit erin dat ik dat fluisterend doe.
Mijn ouders en zus kijken soms een klein stukje uit nieuwsgierigheid, maar ze kunnen niet tegen het gefluister en worden er zenuwachtig van. Ook mijn man heeft er niets mee. Als ik met een video bezig was hoorde ik hem wel eens zeggen: ‘Oh, vreselijk’. Maar nu mijn kanaal zo hard groeit vindt hij dat wel leuk. Toch zou hij nooit gaan zitten luisteren. Dat vind ik niet erg, er zijn zat mensen die er wel wat aan hebben.
Een aantal collega’s weten dat ik dit doe. Ik schaam me er niet voor, waarom zou ik? De een zit op zwemmen, de ander doet aan hockey. Ik doe dit.’
Melany Berst (22) woont bij haar ouders en heeft een vriend.
Ze werkt in een koffiebranderij om volgend jaar om te gaan reizen. als ze terugkomt wil ze aan de slag aan wil als masseuse. Melany heeft 14.530 abonnees op haar kanaal ‘Tiara ASMR’.
‘Vijf jaar geleden zag ik een video waarin iemand een schoonheidsbehandeling onderging. In de video werd heel rustig werd gesproken. Omdat ik een opleiding voor schoonheidsspecialiste deed, vond ik het interessant. Ik werd er ontspannen van. Ik had al een ‘normaal’ YouTube kanaal, maar dat had ik laten versloffen. Nu dacht ik: Ik ga een ASMR video maken. Ik begon heel simpel door met mijn nagels te tikken, maar ik kreeg meteen veel reacties. Mensen met slaapproblemen schreven me en zeiden dat mijn filmpje ze hielp.
Toen ik het mijn ouders vertelde vroegen ze: ‘Wat is dat dan precies?’ Inmiddels komen ze zelf met ideeën.
Soms krijg ik seksuele comments. Dan schrijft iemand dat ik minder kleding aan moet doen. Die opmerkingen verwijder ik. ASMR video’s met mondgeluiden heb ik ook wel eens gemaakt, maar dat was niets voor mij. Ik vind het ongemakkelijk: dat gesmak in die microfoon. En ik kreeg er ook andere reacties op dan op mijn andere video’s. Meer seksueel. Er zijn video’s waarin mensen een hele zalm in hun mond proppen, maar ik eet zelf altijd met mijn mond dicht. Het moet wel beschaafd blijven. Je hebt ook hardcore ASMR, waarbij mensen heel snel met hun nagels tikken of wild met voorwerpen gooien, maar ik
vertel meestal gewoon over mijn dag. Roleplay doe ik ook wel eens, maar dat vergt wel veel tijd. Ik speel dan kapster of schoonheidsspecialiste, waarvoor ik ben opgeleid. Dan haal ik een watje over de cameralens, of ik borstel een pruik. ‘Masseren’ doe ik door ronddraaiende bewegingen voor de cameralens te maken. In de comments schrijven mensen soms dat ze het voelden.
Mijn vriend vind het grappig, maar het is niet echt iets voor hem. Mijn volgers vragen vaak of ze hem ook mogen zien. Daar staat hij wel open voor. Hij heeft gezegd dat hij wel eens op iets wil tikken. Dan komen toch alleen maar zijn handen in beeld.’
Sofie Rozendaal (34) is single, freelance journalist, online documentairemaker en vlogger. Ze heeft 9334 abonnees op haar kanaal ‘Sofie Roozendaal’.
‘Ik maakte youtube filmpjes over wat er in mijn leven speelde. Een beetje documentaire of ‘seks and the City’ achtig, en kreeg van volgers de vraag of ik ASMR wilde gaan maken omdat ze mijn stem zo prettig vonden. Ik had geen idee wat het was, maar ben gaan zoeken en kwam bij een vrouw terecht die deed alsof ze een kerstboom ging een optuigen. ‘Wat is dit?’ dacht ik, maar ik was toch geïntrigeerd. Ik keek nog een keer en merkte dat ik er heel rustig van werd.
De eerste keer dat ik zelf een ASMR video postte was ik heel onzeker. Ik wist dat ik een heftige reactie kon uitlokken bij mensen en was bang dat ze zich aan me zouden ergeren. Ik zat met klamme handjes naar de reacties te kijken, maar die waren heel positief. Ik had zelfs meer views dan op mijn gewone filmpjes. Dat eerste filmpje is nu al zestienduizend keer bekeken.
Er zijn een aantal ASMR varianten waar ik een aversie tegen heb. Ik neig zelf naar misofonie. dus als ik mensen hoor eten kan ik echt zwaar geïrriteerd worden. Ik probeer mensen te laten ontspannen. Ik heb een opleiding tot yogadocent gevolgd waarin ik mensen meditatief heb leren begeleiden, dat probeer ik ook in mijn video’s te doen. Ik probeer mensen bewust te maken van wat ze voelen. Rollenspellen zoals een tandartsassistente zou ik ook wel willen proberen, maar dat durf ik nog niet.
Ik gebruik andermans video’s nog steeds als ontspanning, maar ik kijk en luister inmiddels wel kritischer. Ik heb wel eens meegemaakt dat er heel hard een advertentie op het eind kwam, dan schrik je je helemaal dood. Zelf zet ik ze altijd aan het begin.
Mijn familie vindt het helemaal niets en mijn moeder heeft tinnitus, die vindt de geluiden super irritant. Maar ze oordelen er ook niet over. Mensen die zich er niet in hebben verdiept vragen wel eens: ‘Realiseer je je wel dat mannen in bed naar je kunnen liggen kijken?’ Dat snap ik, maar dat is met mijn normale filmpjes ook zo.
Mijn volgers zijn voornamelijk mensen die zoek zijn naar zelfontwikkeling, dat merk ik uit de reacties die ik krijg. Een keer kreeg ik een bericht van iemand die een slechte band met haar ouders had. Zij was als kind nooit ingestopt en voorgelezen bij het naar bed gaan en schreef dat ze door mijn video’s nu toch die warmte en geborgenheid had kunnen ervaren. Dat is toch prachtig?’
Isabel Meijering (32) heeft een LAT relatie. Ze is mede eigenaar van twee fitnesscentra en vlogger. Ze heeft 244.262 abonnees op haar kanaal ‘Isabel Imagination’.
‘Ik was pas 21 toen ik mede eigenaar werd van mijn eigen sportschool. Er kwam een hoop op me af, daardoor sliep ik slecht. Ik zocht op Youtube op rustgevende video’s en stuitte daarbij op ASMR.
Het luisteren daarnaar vond ik bijna magisch. Het hielp me zo goed, dat ik dat gevoel ook wilde teruggeven. Daarom ben ik zelf filmpjes gaan maken. Mijn eerste video was heel simpel, maar inmiddels heb ik een studio in mijn tweede slaapkamer. Ik laat me inspireren door films en tv en vertaal dat naar een rustgevende ASMR film. Zo speelde ik onder andere Effie van the Hunger Games, de rol van Uma Thurman in Kill Bill en Marilyn Monroe na. Die laatste filmde ik in zwartwit, met een jazzy achtergrond.
Doktersvideo’s geven een hoop dubbelzinnigheid, ik denk dat mannen zo’n uniform spannend vinden. ASMR zit nog in het taboe hoekje, er zou meer onderzoek naar gedaan moeten worden, want ik denk dat geluiden echt iets met mensen doen. Het laatste wat ik wil is geassocieerd worden met soft porno. Als iemand opgewonden raakt, is mijn doel juist niet bereikt: dat je rustig wordt en kunt slapen. Sommige mensen maken misbruik van ASMR door te likken aan de microfoon en te hijgen en dat ASMR te noemen. Dat vind ik niet okee. Voor mij is het gewoon acteren. Onlangs hebben mijn vriend en ik een Halloween rollenspel gedaan. Hij speelde de hand van de Addams Family.
Gelukkig zijn de meeste reacties normaal en leuk, bijvoorbeeld van mensen waarvan de partner is overleden die zich getroost voelen, en moeders van kindjes die moeilijk in slaap vallen en vragen of ze de fee mogen zien.
Ik krijg ook veel bloemen en brieven, die worden dan bezorgd op de sportschool. Afgelopen december kreeg ik zelfs een kerstpakket met parfum en een handgeschreven brief van vier kantjes. Heel lief, maar ik was wel opgelucht toen bleek dat die man in Duitsland woont.
Toen ik hiermee begon wist ik niet dat ik geld mee kon verdienen, maar inmiddels ben ik daar wel achter gekomen. Het geld wat ik verdien investeer ik in mijn kanaal. Zo wil ik nog een filmpje maken op locatie in een kasteel of in een vlindertuin. En ik ben bezig een live ASMR sessie te organiseren in een bioscoop. Dat heeft nog niemand ooit gedaan. Zolang ik mijn beide bedrijven kan blijven runnen blijf ik hiermee doorgaan. Het leven wordt steeds hectischer, dus de markt voor ASMR zal alleen maar groeien. ‘
ASMR kent vele verschijningsvormen, waarvan de meeste bestaan uit vrouwen die zacht in een microfoon fluisteren. Maar de nieuwste trend op ASMR gebied is wel heel speciaal…
Aan de hoeveelheid YouTube views te zien lopen hordes ‘Tingle Heads’, zoals insiders ASMR liefhebbers betitelen, momenteel warm voor Chinese vrouwen die fanatiek ijsblokjes in allerlei vormen, maten en kleuren tussen hun tanden vermalen. Soms worden de ijsblokjes gevuld met sap of fruit om het allemaal net iets ‘spectaculairder’ te maken. Het krakende ijs zou hetzelfde rustgevende effect hebben als het meer bekende gefluister of geknisper.
Een snelle zoektocht op Google en YouTube toont een ongelooflijk aantal van inmiddels meer dan 2.600.000 video’s die gaan over het verschijnsel dat voluit autonome sensorische meridiaan respons heet, kortweg ASMR. Voor de meesten van ons zal het fenomeen – letterlijk – nogal vreemd in de oren klinken…saai zelfs. De hoofdpersonen in de filmpjes (onder de liefhebber bekend onder de geuzennaam ‘ASMRtist’ of ‘tingle-smiths’) kunnen raar en soms zelfs behoorlijk freaky overkomen.
Maar volgens Dr. Carl Bazil, een slaapspecialist aan de Amerikaanse Columbia University die gespecialiseerd is in slaapstoornissen, kan ASMR een goede manier zijn om onze hersenen het zwijgen op te leggen: ‘Mensen die aan slapeloosheid lijden, zijn in een zogeheten hyper staat van opwinding’ vertelt hij. ‘Gedragsbehandelingen zoals geleide fantasie, hypnose en meditatie zijn manieren om je onbewuste tot rust te laten komen. A.S.M.R. video’s zijn daar een logische variatie op. Ze bieden een nieuwe manier om je hersens ‘uit te schakelen’, of zoals ik het noem: een weg te vinden uit die staat van hyper opwinding.’
Na zoveel professionele wijsheid kijken we natuurlijk wel uit om ASMR af te doen als een raar trendje. En wees eerlijk: er zijn ergere dingen dan een kick krijgen van ijsklontjes vermalende schonen…