Thierry Baudet snapt het niet en twittert sceptisch / cynisch / vaxfobisch dat de vaccinaties in Nederland “steeds inclusiever” worden.
Het virus zelf is inclusief
De FvD-man denkt dat het Humaan Papilloma Virus alleen baarmoederhalskanker veroorzaakt en tsja: jongens hebben die niet. Maar Thierry heeft niet zo goed opgelet, want het is al ruim 10 jaar bekend dat ook kankers aan mond- en keelholte, penis, anus, vagina en vulva voor een groot deel veroorzaakt worden door dit rotvirus. Dat zijn toch allemaal gebieden van ons lichaam waar we liever niks weggesneden willen hebben.
Genitale wratten getsie
De HPV-prik werkt het beste op een leeftijd waarop er nog geen intieme contacten zijn geweest. Maar om zoveel mogelijk jongeren te beschermen, krijgen dit jaar en volgend jaar ook alle 12- tot 18-jarigen die nog geen vaccinatie hebben, opnieuw een uitnodiging. Het virus kan in eerste instantie ook genitale wratten geven rond de besmette lichaamsdelen. Deze kunnen vanzelf weer verdwijnen, maar dit kan lang duren. De behandeling bestaat uit het insmeren met zalf of vloeistof. De wratten kunnen ook worden weggehaald, maar kunnen weer terugkomen. De vaccinatie voorkomt ook dat deze soa zich ontwikkelt.
Vaccinatiediscussie
Met de introductie in 2010 van de HPV-prikken voor meisjes barstte in Nederland de vaccinatie-discussie los. Voor het eerst waren dat niet alleen de ‘bevindelijk gereformeerden’, maar ook ouders uit antroposofische en andere alternatieve kringen lieten hun dochters niet inenten. Volgens die eersten bepaalt alleen God of je ziek wordt of niet en volgens de laatste groep is preventief inenten slecht voor het immuunsysteem van kinderen. Ja, dat werd 12 jaar geleden ook al beweerd. Ik heb destijds een moeder in een talkshow horen zeggen dat ‘het niet goed voelde’ en een andere moeder die vond dat haar dochters zich maar ‘netjes dienden te gedragen’. Compleet van de pot gerukt natuurlijk, want je staat er als ouder niet bij als je kinderen hun eerste seksuele ervaringen opdoen en je bent misschien al dood tegen de tijd dat ze er heel erg ziek van worden.
Orale seks
Dat de vaccinatie er nu ook is voor jongens is een groot goed. Mannen zijn namelijk dubbel zo vaak als vrouwen besmet. Tweederde van kankers van de keelholte wordt in de westerse wereld veroorzaakt door een infectie met HPV16, aldus Gypsyamber DāSouza, hoogleraar epidemiologie aan de universiteit van Baltimore. Orale seksĀ zorgt voor kankers die in het bijzonder blanke mannen van middelbare leeftijd treffen. Analyse toont dat deze wijdverspreide seksuele handelingen op steeds jongere leeftijd gedaan worden en dat ook het aantal sekspartners toeneemt.
Mannen zijn De Sjaak
Bij mannen neemt het risico op een orale HPV-infectie toe bij een hoger aantal sekspartners. Bij vrouwen is dat niet het geval. Als je mannen en vrouwen met een gelijk aantal sekspartners vergelijkt, heeft hij veel meer kans om HPV op te lopen dan zij.Ā Sterker nog: bij vrouwen lijkt het risico op een HPV-infectie zelfs af te nemen als ze een groter aantal sekspartners hebben. Dat komt mogelijk doordat vrouwen eerst vaginaal worden blootgesteld aan HPV, waardoor ze een soort immuniteit opbouwen die voorkomt dat ze oraal of anderzins worden geĆÆnfecteerd: āMannen hebben niet alleen meer kans op een infectie, maar lijken ook minder snel van de infectie af te komen, wat verder bijdraagt aan een verhoogd kankerrisicoā, aldus Professor DāSouza.
Vieze handdoeken
Het vaccin is goedgekeurd voor kinderen vanaf 9 jaar. Uit onderzoek blijkt dat 2 prikken voldoende zijn voor een goede bescherming van kinderen onder de 15 jaar. 16- t/m 18-jarigen krijgen 3x een inenting.Ā HPV is een zeer besmettelijk virus. 80% van de mensen komen er ooit mee in aanraking.Ā In veel gevallen kan het immuunsysteem zelf een infectie bestrijden, maar soms blijft het virus langer aanwezig. Dan is het mogelijk dat er een vorm van kanker ontstaat. Het virus wordt meestal bij de eerste seksuele contacten doorgegeven en geeft dan later in het leven hele nare ziektes. Er zijn meer dan 100 mutaties van HPV bekend. Het gebruik van condooms en zogenaamde beflapjes vermindert het risico op het doorgeven, maar is zeker niet āwaterdichtā. Condooms en beflapjes beschermen maar voor een deel. Je kunt HPV namelijk ook oplopen door de wratten bij een ander aan te raken of door zijn/haar handdoek te gebruiken. Het is niet zo dat als je genitale wratten hebt gehad dat je dan persĆ© HPV-gerelateerde kanker krijgt. De natuur is grillig. Edoch: stuur je 10-jarigen naar de priklocatie.