Samen met mijn vrouw kocht ik in 2013 ons eerste koophuis. Daarvoor woonde ik in een tochtig huurhuis in Amsterdam. Omdat ik mijn geld door de kieren zag wegstromen, verduurzaamde ik. Zo plaatste ik radiatorfolie, stelde de cv-ketel zuiniger in en verving alle lampen door LED-verlichting. In mijn nieuwe woning in Monnickendam schatte de netbeheerder op basis van historisch verbruik in dat ik 123 euro per maand moest betalen voor gas en stroom. “Dat moet lager kunnen,” dacht ik.
Het huis stamt uit 1985 en had vloer-, dak- en spouwmuurisolatie. Als eerste verving ik het dubbel glas door HR++ glas. Veel mensen denken dat dubbel glas goed isoleert. Als je het echter vervangt door HR++, heeft het dezelfde isolerende werking als je dat je enkel door dubbel glas vervangt. Dat komt omdat bij HR++ een warmtereflecterende coating aan de binnenkant zit, en de ruimte tussen het glas gevuld is met speciaal gas in plaats van lucht.
Daarna heb ik drie zonnepanelen geplaatst, die ik nu inmiddels heb uitgebreid tot dertien. Allemaal met micro-omvormers in plaats van één omvormer, waardoor je meer energiewinst kunt behalen en de panelen makkelijk uitbreidbaar zijn.
Ondertussen zag ik dat mijn dakkapel aan de onderkant aan het rotten was. Op de warmtebeeldcamera signaleerde ik eerder al hoeveel warmteverlies ik via de zijkanten had. Daarom heb ik hem gelijk vervangen door een nieuwe die groter en beter geïsoleerd is.
Sluipverbruik opsporen
Met mijn warmtebeeldcamera ben ik vervolgens op speurtocht door het hele huis gegaan om de energielekken op te sporen. Met een kit- en pur spuit heb ik alle kieren gedicht. Naast kou komt er daardoor minder vocht mijn huis binnen.
Een flinke tochtplek bleek de houten voordeur. Die staat op het zuidwesten, waardoor een houten deur in de winter krom trekt en het in de gang binnen no-time ijskoud is. Een goede oplossing daarvoor is een kunststof deur. Ik maak gebruik van een buitenbrievenbus, zodat er helemaal geen opening meer in de deur zit. Mijn ouders wilden wel een brievenbus in de deur, daarom heb ik voor hen de homebox aangeschaft. Dat is de enige gecertificeerde tochtvrije brievenbus. Omdat die aan beide kanten een klep heeft, blijft de kou in de brievenbus zitten.
Door de warmtebeeldcamera kwam ik er ook achter dat de modem veel nachtelijk sluipverbruik voor zijn rekening te neemt. Met een simpele tijdsschakelaar die de modem tussen 1.00 en 7.00 uitschakelt, bespaar ik nu jaarlijks 32.85 kWh en daarmee heb ik de schakelaar in een jaartje terugverdiend.
Toen was het tijd voor de hybride warmtepomp. Het huis bleek inmiddels al zo goed geïsoleerd, dat ik sindsdien geen gas meer verbruikte voor verwarming van het huis. Op mijn werkplek op zolder was het toch wat aan de koude kant. Daarom heb ik een klein infraroodpaneel van 135 watt gekocht voor op mijn bureau. De warmte die eraf komt is heerlijk. Het gevoel van zonnestralen op je handen en een licht verwarmd bureaublad zorgt ervoor dat het niet meer koud voelt.
Rood lampje bij dure stroom
Omdat ik uiteindelijk helemaal van het gas af wilde, heb ik een warmteboiler voor de badkamer gekocht. Ik ben er toch niet helemaal tevreden over, omdat hij net te klein is. Een grotere variant is net binnen gekomen, hopelijk voldoet die wel. De enige plek waar we nog gas verbruikten, was met koken. Daarom werd het tijd voor inductieplaten. We besparen er niet veel gas mee, maar de keuken was toch aan vervanging toe. Vervolgens heb ik eind vorig jaar de cv-ketel losgekoppeld van de warmtepomp om te kijken of we het zonder gas konden redden in de winter. Dat bleek een succes. In juni is daarom de gasmeter verwijderd, waardoor we geen vastrecht voor het gas hoeven te betalen. Dat scheelt toch weer 250 euro per jaar.
Op dit moment verbruik ik jaarlijks zo’n 7000 kWh stroom, terwijl ik ongeveer 3000 kWh opwek. Dat lijkt misschien veel, maar ik laad er ook mijn hybride Volvo mee op. Dit jaar vond ik het tijd om over te stappen op een energieleverancier die dynamische tarieven biedt. Dat betekent dat je elk uur andere tarieven hebt, afhankelijk hoeveel aanbod er is op de energiemarkt. Ik heb al mijn apparaten verbonden aan mijn smart home die apparaten op afstand kan aansturen. Daarmee heb ik ingesteld dat apparaten alleen laden als de energie goedkoop is. Om te voorkomen dat we veel stroom verbruiken bij hoge tarieven, heb ik een lampje aangesloten. Die springt op rood als de prijzen hoog zijn. Mijn zoontje van acht gaat tegenwoordig alle lampen uitdoen, als hij het rode signaal ziet.