Elk jaar gaat Angela Merkel (58), bondskanselier van Duitsland, met vakantie naar hetzelfde Italiaanse eiland, Ischia, bij Napels. Daar verblijft ze in hetzelfde hotel, Miramare, met prachtig uitzicht op zee. Ook nu, rond de Paasdagen.
De Duitse regeringsleider krijgt dan bij aankomst een bloemstuk van de burgemeester van Serrara Fontana, die zich in interviews haast om te zeggen dat hij zich natuurlijk niet aan de 'Cancelliera' wil opdringen 'want zij is hier immers om uit te rusten'.
Onelegant
De paparazzi denken daar heel anders over. Die achtervolgen Merkel en haar man, de wetenschapper en professor Joachim Sauer, waar ze maar kunnen. Dat leverde min of meer opmerkelijke foto's op: van Merkel in zwempak, Merkel in onelegante vrijetijdskledij, Merkel in een badjas en met nat haar.
Merkels woordvoerder is verontwaardigd over die foto's. De bondskanselier heeft recht op privacy, heet het. Maar Merkel verblijft niet in een afgesloten omgeving. Bovendien zorgde de kanselier zelf voor een opmerkelijke anekdote, waarmee zij de voorpagina's van veel internationale kranten haalde.
Door haar trouwe bezoeken aan het eiland kent Merkel er veel mensen, onder wie ook het personeel van het hotel. Daar miste zij dit jaar Cristoforo Iacono, 59 jaar oud en ex-maître in het restaurant van Miramare. Volgens Duitse journalisten had Iacono al die jaren 'trouw gehoor gegeven aan alle wensen van de bondskanselier'. Daardoor was een persoonlijke band ontstaan.
Iacono bleek te zijn ontslagen. En dus zette Merkel afgelopen zaterdag, op een van haar dagelijkse wandelingtochten, vanuit haar hotel koers naar Serrara Fontana, via een 400 meter lang steil pad, op zoek naar het huis van de 'Oberkellner'.
Bij Iacono en zijn gezin dronk Merkel koffie, ze spraken over het weer en de nieuwe Argentijnse paus en over vissen – een hobby van Merkel. Ook bleek tijdens het bezoek, volgens Bild, dat de ober zelf had besloten om zijn baan op te geven.
'Het was een enorme verrassing. De Duitse kanselier bij ons thuis!' (Lucia Iacono, echtgenote)
'Het was een ongeloofllijke vreugde,' vertelde echtgenote Lucia later aan Die Welt. 'We wisten immers van niets, het was een enorme verrassing. De Duitse kanselier bij ons thuis!'
Hoe de pers erachter kwam? Lucia Iacono heeft geen idee. En ook burgemeester Rosario Caruso, die zich uitputte in hoffelijkheden over 'signora Merkel', wist het niet.
Pruis
Maar het verhaal van Angela Merkel en de ontslagen Italiaanse ober was overal te lezen en het tandenknarsen van Merkels politieke tegenstanders was bijna hoorbaar. De bondskanselier is al buitengewoon populair bij de kiezers, die in september stemmen voor een nieuwe Bondsdag, en nu weet de CDU-leidster zelfs op haar vakantieadres op een positieve manier de voorpagina's van de kranten te halen.
In Italië waar, evenals in andere zuidelijke crisislanden, de zuinige Merkel vaak wordt bekritiseerd als een kille Pruis, die geen oog zou hebben voor de lijdende Latijnse volkeren, maakte het gebaar diepe indruk. 'Ik weet niet of het in de geschiedenis van Italië al eens is voorgekomen dat een regeringsleider uit solidariteit met een oude vriend, die werkloos is geworden, diens huis bezoekt,' dweepte burgemeester Caruso.
Was het een bewuste publiciteitsstunt, met oog op de verkiezingen, of gewoon een blijk van menselijkheid, vragen de Duitse media zich af. Of een mix van beiden?
Intussen had Merkel voor haar favoriete ober ook een nieuwtje. Het zal nog minstens tien jaar duren voordat Italië uit de crisis is, vertelde ze Cristoforo Iacono, tijdens de koffie. Die deelde deze opmerkelijke analyse op zijn beurt – heel discreet – met een Italiaanse krant.