Model ‘iPad-school’ ook voor kinderen expats

O4NT International gaat “begin 2014” van start.

De basisscholen die het onderwijsmodel O4NT invoeren, zijn pas deze week aan het schooljaar begonnen. Maar nu al zijn er plannen voor een uitbreiding van het model, en wel naar het buitenland. Vanaf volgend jaar stelt de stichting O4NT het door haar ontwikkelde curriculum beschikbaar voor kinderen van expats. Kinderen wier ouders in het buitenland wonen, kunnen zo toch Nederlandstalig basisonderwijs volgen.

De initiatiefnemers zouden het nieuws vandaag bekendmaken tijdens een persconferentie in Sneek, op de Steve Jobs School in die plaats. De informatie is ook in een persbericht onder embargo naar journalisten gestuurd.

Expats

Dat persbericht meldt dat “binnenkort ook Nederlandstalige kinderen over de hele wereld (kunnen) meedoen aan het O4NT-curriculum. Kinderen van expats kunnen zowel een dagvullend Nederlandstalig onderwijsprogramma volgen, als een programma in combinatie met – of ter aanvulling op – anderstalige opleidingen.”

O4NT International gaat “begin 2014” van start. Een website is er al: O4NT.com. Daar is te lezen dat “O4NT International is gebaseerd op de O4NT visie, een nieuw educatief onderwijsprogramma voor kinderen dat voldoet aan de huidige maatstaven van het Nederlandse basisonderwijs en tegelijkertijd tegemoet komt aan de eisen van onze digitale samenleving.”

Aanvullend onderwijs

Theoretisch zou een kind dat met zijn ouder(s) in het buitenland woont, het hele curriculum van een Nederlandse basisschool kunnen volgen in het buitenland, zo bevestigt Juul Manders, manager van O4NT International per e-mail. Hij laat echter weten dat expats vooral behoefte lijken te hebben aan aanvullend onderwijs.

De initiatiefnemers verwachten “dat in de eerste fase de grootste groep ons zal gaan gebruiken om afgestemd te blijven op de ontwikkelingen en het niveau van het Nederlandse onderwijs", laat Manders desgevraagd weten. "Dus: overdag naar een buitenlandse school en daarnaast op een interactieve uitdagende manier werken met apps en tools speciaal gericht op ontwikkeling zoals je ook zou doormaken op de Nederlandse O4NT scholen.”

Die woordvoerder laat weten dat O4NT International gaat werken “met verschillende modules”. Manders: “Zo wil de ene ouder dat zijn/haar kind veelal op de hoogte blijft van en zichzelf kan toetsen aan het niveau in Nederland, maar volgt het kind daarnaast ook nog dagonderwijs op een internationale school ter plaatse. Maar er zijn ook expats waar het kind geen goed lokaal onderwijs kan genieten en daarvoor zullen we een zo compleet mogelijk programma voor ontwikkelen. Dit in samenwerking met de ouders en O4NT begeleiders.”

Hoeveel deelname aan O4NT International gaat kosten, wordt later dit jaar bekendgemaakt.

Het aantal basisscholen in Nederland dat gebruik maakt van tablets in de klas groeit. Deze week is een aantal scholen in Nederland begonnen met het (deels) invoeren van het O4NT-model. Het idee achter dit model is dat kinderen zowel in een fysieke als een virtuele omgeving les krijgen. Educatieve apps op de iPad staan centraal en twee van de scholen hebben de naam Steve Jobs School, als eerbetoon aan de onlangs overleden oprichter van Apple.

Internetverbinding

Het is geen onlogische stap. De stichting heeft inmiddels een aantal apps laten ontwikkelen voor de Nederlandse O4NT-scholen, dus waarom zou je die apps niet ook aanbieden aan kinderen die buiten Nederland wonen? Uiteraard missen deze expat-kinderen de fysieke leeromgeving die scholieren in Nederland wel hebben, dus is het begrijpelijk als ouders hen ook nog naar een internationale school laten gaan. Essentieel is natuurlijk ook dat in het land van inwoning degelijke internetverbindingen zijn.

Update: Kamervragen

SP-Kamerlid Jasper van Dijk had voor de zomer Kamervragen gesteld aan het ministerie van Onderwijs over O4NT. Vandaag (woensdag) heeft staatssecretaris Sander Dekker die beantwoord. Hierin benadrukt hij dat in Nederland basisscholen zelf kunnen bepalen hoe ze hun onderwijs inrichten, als ze maar een bepaalde eisen voldoen. "De inspectie zal dan ook extra toezicht houden op de Steve Jobsscholen. Op basis van de plannen van O4NT zie ik geen aanleiding om me nu zorgen te maken over de beoogde manier van werken", schrijft Dekker. 

Van Dijk was ook geïnspireerd door uitspraken van de Duitse schrijver Manfred Spitzer en wilde weten hoe het ministerie "oordeelt u over de opvatting van onderzoeker Manfred Spitzer, die stelt dat computers een "vluchtige manier van werken" stimuleren, waarvan je maar weinig opsteekt." Daarover schrijft de staatssecretaris: "Ik kan deze opvatting volgen, maar vind het veel te ver gaan om op basis hiervan bij voorbaat al een oordeel te vellen over onderwijs met gebruik van tablets. (…) Uiteindelijk is het doorslaggevend hóe ict gebruikt wordt en is het aan scholen die hiermee werken om hier goed mee om te gaan. Daarnaast zal slechts bij een gedeelte van de onderwijstijd gebruik gemaakt worden van tablets." 

Critici op 'iPad-scholen' verwijzen in hun bezwaren vaak naar het boek Digitale dementie van Manfred Spitzer. Maar hoe solide is de onderbouwing van Spitzer?

Mijn gekozen waardering € -

In de afgelopen jaren zijn superhelden de favoriete hoofdpersonen van veel Hollywood-filmmakers geworden. Maar wie zijn de bedenkers van de helden die iedereen kent en hoe opereren de uitgeverijen die de personages bezitten?ΠPeter Teffer interviewt stripmakers en analyseert de economische en culturele impact van de superheld.

Geef een reactie