De stichting Indisch Platform 2.0 organiseert deze en heeft als een van de andere gastsprekers de dochter van Raymond Westerling uitgenodigd. Deze Palmyra Westerling was in 2021 laaiend over hoe haar vader werd neergezet in de film De Oost. Ze deed zelfs een beroep op ‘lezers en landgenoten’ om de rolprent, het lesmateriaal en het bijbehorende boek te boycotten.
Tijdens de Onafhankelijkheidsoorlog van de Indonesiërs gaf vader kapitein Westerling (bijnaam De Turk) als KNIL-militair tussen 1945 en 1949 leiding aan wrede, bloedige, moordende acties tegen de lokale bevolking. Met name de zogenaamde ‘politionele actie’ op Zuid-Celebes vormt een pikzwarte bladzijde uit de geschiedenis. Ruim 4000 Indiërs werden standrechterlijk geëxecuteerd en hun kampongs werden platgebrand en onbewoonbaar gemaakt.
Mag je een dochter de daden van haar vader aanwrijven? Nee, sinds de komst van Maxima Zorreguieta naar Huize Oranje, vinden we van niet. Maar we gaan de huidige koningin-gemalin toch zeker niet afvaardigen naar een manifestatie van de zogenaamde Dwaze (Groot-) Moeders? Dat zou stuitend zijn. Laat staan als ze daarbij de moordpartijen in Argentinië zou willen schoonpraten.
Femke Halsema laat daarom weten: “In het programma van de herdenking op de Dam is gekozen sprekers aan het woord te laten die pleiten voor ‘eerherstel en erkenning’ voor Raymond Westerling, een oud-strijder van het KNIL die onder meer leidinggaf aan massa-executies van Indonesiërs. Een zeer ongepaste en pijnlijke keuze op een dag waarop we alle slachtoffers herdenken, niet alleen die aan Nederlandse zijde.”
De burgemeester van Amsterdam gaat daarom geen toespraak houden, noch een krans te leggen. In plaats daarvan bezoekt ze de Dekoloniale Indonesië Nederland Herdenking, een dag later bij het Monument Indië-Nederland op het Olympiaplein.