Charlotte Meindersma vestigde zich in 2011 als zelfstandig Informatierecht juriste. Dat brengt haar ondernemersleeftijd op twee.
Waarom wilde je destijds ondernemer worden?
Omdat ik eigenzinnig ben. Ik heb mijn eigen stijl van werken. Een die niet past binnen de huidige advocatuur. Mijn doel is ondernemers te helpen. Dat wil zeggen dat ze de juiste oplossing geboden moeten krijgen. Die oplossing is niet altijd 100% juridisch. Ik vind het belangrijk op en eerlijk te zijn. Uitleg is daarbij heel belangrijk. Ondernemers beseffen niet altijd wat de juridische mogelijkheden en consequenties zijn. Daarom leg ik eerst uit, zodat zij de keuze kunnen maken die het beste bij hen past. En ja, dat kan er voor zorgen dat ik minder aan hen verdien, maar dat is het doel toch zeker niet?
Wat beschouw je zelf als je grootste succes?
Dat ik juridisch ingewikkelde zaken begrijpelijk en toegankelijk weet te maken. Dat is voor een jurist wel eens lastig. Hoe beter je bent in je eigen vakgebied, hoe lastiger het soms is om je voor te stellen dat een ander juist bij nul moet beginnen. Daar moet je rekening mee houden. Mijn blogs waren in het begin nog wat saai en gingen te vaak over recente vonnissen en arresten. Daar hebben mijn lezers meestal weinig aan. Zij willen praktische tips. Die geef ik ze en dat doe ik steeds beter. Dat was mijn doel als ondernemer, dus dat is ook mijn grootste succes.
Wat was je grootste mislukking?
Echt grote mislukkingen zijn er nog niet geweest. Ik heb natuurlijk moeten groeien als ondernemer. Dat gaat met vallen en opstaan. Dus tsja, hoe hard ik als jurist ook roep dat je mensen nou eenmaal niet op hun woord moet vertrouwen, dat je alles goed moet regelen en dat je bij voorkeur alles op papier moet zetten – dat is bij mij zelf ook wel eens fout gegaan. Dan wilde ik te snel. Een samenwerking waar ik al gauw de stekker weer uit moest trekken, of opdrachten die zo klein waren dat ik niet secuur genoeg was in de omschrijving waardoor er misverstanden ontstonden.
Wat heb je daarvan geleerd?
Dat ik gewoon naar mezelf moet luisteren. Als ik secuur wil zijn en wel alles op papier wil zetten, dat ik dat gewoon moet doen. Van elk foutje heb ik geleerd. Dat heeft mijn communicatie en werkprocessen vooruit geholpen. In die zin ben ik blij met die foutjes. Op het moment zelf frustrerend, maar daardoor zie ik de kleine scheurtjes in mijn communicatie die ik nu heb kunnen verbeteren.
Wat is de volgende stap?
Ik wil deze lijn voortzetten. Vragen beantwoorden die er zijn. Praktische oplossingen en producten verzinnen, zodat voor ondernemers het ondernemen leuk blijft en ze zich geen zorgen hoeven te maken over juridisch gedoe. Kortom: luisteren naar de behoefte en daar de oplossing voor vinden.
Wat is jouw gouden tip voor startende ondernemers?
Niet bang zijn! Vooral ook gaan doen. Weten wat je doel is. Beseffen dat je ondernemer bent en misschien meer risico loopt en meer verantwoordelijkheid moet dragen. Maatregelen nemen om vooraf je risico’s te verkleinen. En genieten van al je successen. Ga vooral doen wat je leuk vindt, doe dingen niet alleen omdat je denkt dat er veel geld in te verdienen valt. Gepassioneerde ondernemers zijn de beste ondernemers.
Stel je voor dat je voor een dag minister-president van Nederland kon zijn, wat zou je dan meteen willen regelen?
Maar één ding? Ik ben een echte liberaal. Leven en laten leven. Doe wat je wilt, zolang je er een ander niet mee lastigvalt. Dat wil ook zeggen dat ik vind dat mensen hun eigen verantwoordelijkheid moeten nemen. Maar ik vind het wel belangrijk mensen te helpen die het zelf niet kunnen. Vooral door mensen te helpen zichzelf te helpen.
Geen hangmat, maar een vangnet
Ik denk dat een groot deel van de oplossing ligt in educatie. Vooral ook een leven lang.
- Bedrijf: Charlotte’s Law & Fine Prints
- Wat voor wie: Juridisch advies voor de creatieve sector en ondernemers
- Leeftijd: 26
- Opleiding: Informatierecht (UvA)
- Relatie: samenwonend
- Kinderen: geen