Na de zzp'ers in de zorg zijn nu die in het onderwijs aan de beurt. De Belastingdienst vindt dat lesgeven hoe dan ook een "fictief dienstverband" oplevert. Ook met een VAR-verklaring mogen zelfstandigen daarom niet meer voor de klas. Dat en meer, in week 13 van 2014.
Vorige maand verbood de Belastingdienst het bestuur van Saxion Hogescholen om nog langer zzp'ers in te huren voor onderwijstaken. De Algemene Onderwijsbond (onderdeel van de FNV) stond daarbij te juichen. Zo niet de betrokken hogescholen en zzp'ers.
De hogescholen – niet alleen Saxion – vinden namelijk dat hun studenten ook met mensen uit de praktijk in aanraking moeten komen. Dus halen zij graag zzp'ers en andere ondernemers binnen. Bijvoorbeeld om een serie colleges te geven of om een afstudeerproject te begeleiden.
Gezagsverhouding
Tot nu toe konden de hogeschool en de zzp'er daarvoor een overeenkomst van opdracht aangaan. Dat accepteert de fiscus nu niet meer. Die redeneert dat lesgeven een "gezagsverhouding" veronderstelt en een "fictief dienstverband" oplevert. Dat heeft vervelende consequenties.
Hogescholen die met zelfstandigen in zee gaan kunnen een naheffing krijgen
Hogescholen die toch met zelfstandigen in zee gaan kunnen een naheffing krijgen en een boete. De zzp'ers kunnen hun VAR-wuo kwijtraken. Saxion Hogescholen heeft zijn zzp'ers inmiddels een contract voor bepaalde tijd aangeboden of een detacheringsconstructie. Maar voor veel zelfstandigen is dat geen oplossing. Zij zijn ondernemer en willen blijven.
"Pseudo-zelfstandigen"
De Vereniging Hogescholen is over deze kwestie al een tijdje in overleg met de Belastingdienst, net als het Platform Zelfstandige Ondernemers. Veel heeft dat tot nu toe niet opgeleverd. Daarvoor heeft de fiscus zich al te hard vastgebeten in de strijd tegen de zogenaamde "schijnzelfstandigheid".
De Belastingdienst voert dat beleid met enige gretigheid uit
Het kabinet heeft zich tot taak gesteld 100 miljoen te besparen door "pseudo-zelfstandigen" hun VAR-wuo en dus hun zelfstandigenaftrek af te pakken. De Belastingdienst voert dat beleid met enige gretigheid uit. Blijkbaar mag dat ook ten koste gaan van de betrokkenheid van ondernemers bij het beroepsonderwijs.
Verder deze week
Bright NL werkt aan een pensioen voor zzp'ers en andere ondernemers. Crowfunding moet de middelen opleveren om de daarvoor benodigde organisatie op te zetten. Er komt al geld binnen, maar de feestelijke kick off is pas dinsdag 3 april. Het initiatief van Bright NL komt op een moment dat de samenwerkende zzp-organisaties de details van hun eigen pensioenplan nog aan het uitwerken zijn.
Stichting ZZP Nederland heeft onlangs zijn 30.000e aangeslotene mogen verwelkomen. Daarmee is de organisatie de grootste belangenbehartiger van zzp'ers in Nederland, voor PZO en FNV Zelfstandigen.
De strijd om de Freelancer Of The Year Awards is gestreden. Op 8 april worden in Utrecht de winnaars bekendgemaakt. In januari won de Haagse ontwerpster Dorrit de Roode al de Publieksprijs. De ranglijst wordt nu aangevoerd door trainer Bart van den Belt uit Utrecht. Maar de jury heeft het laatste woord.