De Tweede Kamer gaat met het kabinet in debat over de jacht op zzp'ers in de zorg. Diezelfde kamer dwong deze week staatssecretaris Klijnsma zich actiever op te stellen als het gaat over het pensioen van zzp'ers. Dat en meer, in week 16 van 2014.
De Belastingdienst zit al sinds oktober vorig jaar zzp'ers in de zorg en in het onderwijs op de huid. Daar is veel onrust over ontstaan. In de bouw, de ICT en het transport groeit de vrees dat ook daar de strijd tegen de zogenaamde "schijnzelfstandigheid" vooral ten koste zal gaan van echte zelfstandige ondernemers.
Over de situatie in de zorg debatteert de Tweede Kamer volgende week woensdag met de verantwoordelijke bewindslieden. Minister Asscher van Sociale Zaken (PvdA), staatssecretaris Van Rijn van Volksgezondheid (PvdA) en staatssecretaris Wiebes van Financiën (VVD) weigeren tot nu toe hun harde aanpak te matigen en naar alternatieven te kijken. D66, SP, PVV en CDA nemen daar geen genoegen mee. Ook in de PvdA groeit de onvrede.
De kans lijkt klein dat de kamer het kabinet tot verregaande concessies zal dwingen
Overigens lijkt de kans klein dat de kamer woensdag het kabinet tot verregaande concessies zal dwingen. De meest waarschijnlijke uitkomst is dat er wordt aangedrongen op uitbreiding van het nu wel heel kleinschalige experiment met de inzet van zzp'ers in de zorg, en op meer overleg met de belangenorganisaties.
Het debat gaat niet over de vraag wat "schijnzelfstandigheid" nou wel of niet is, in hoeverre het zich überhaupt voordoet, en of het eigenlijk wel zo'n probleem is. Dus ook niet over hoe staatssecretaris Wiebes denkt 100 miljoen euro op te halen door het te bestrijden. Daar komt nog een aparte brief over, en zo lang die er niet is zullen de bewindslieden die discussie afhouden.
Klijnsma in gesprek met pensioensector
Staatssecretaris Jetta Klijnsma van Sociale Zaken (PvdA) maakt goede sier met haar aankondiging dat zij met de pensioensector gaat praten over de mogelijkheden voor zzp'ers om bij hun oude pensioenfonds te blijven als zij vanuit loondienst starten.
Premie op basis van laatste salaris is voor startende zzp'ers te duur
Dat heet vrijwillige voortzetting en dat kan nu ook al, maar er wordt nauwelijks gebruik van gemaakt. De maandelijks te betalen premie wordt dan namelijk gebaseerd op het laatstverdiende salaris, en zeker de eerste jaren is dat voor startende zzp'ers te duur.
Is dat aardig van Klijnsma? Valt wel mee. Zij doet het alleen maar omdat haar eigen PvdA daar samen met D66 maandenlang op heeft lopen aandringen.
Geen geld, geen banen
De ene zzp'er moet er niet aan denken, de ander droomt ervan: zo ver groeien met je bedrijf dat je personeel kunt aannemen. Onderzoeksbureau Panteia ontdekte dat vooral hoger opgeleide zzp'ers die zelf in loondienst hebben gewerkt, geneigd zijn mensen in dienst te nemen.
Of zzp'ers zich tot werkgevers ontwikkelen, hangt af van hun financiële situatie
Of die zzp'ers zich ook echt tot werkgevers ontwikkelen, hangt af van hun inschatting van de economie en van hun eigen financiële situatie. Geen geld, geen banen. Ook daarin verschillen zzp'ers niet van andere ondernemers.
Werkloosheid gedaald, minder mensen aan het werk
De werkloosheid is afgelopen maand gedaald met zevenduizend, meldt het CBS. Uit de toelichting op de cijfers blijkt dat die daling niet kwam doordat meer mensen betaald werk vonden, maar doordat zo veel werkzoekenden de hoop opgaven en zich domweg terugtrokken van de arbeidsmarkt.
Consumentenvertrouwen toegenomen, koopbereidheid niet
De stemming onder consumenten is opnieuw iets verbeterd. Het consumentenvertrouwen staat nu weer op hetzelfde niveau (-5) als begin 2011. De koopbereidheid blijft echter onverminderd laag, dus de middenstand schiet er niks mee op.
Bedrijven investeren meer
Voor de vijfde maand op rij zijn de investeringen van het bedrijfsleven gestegen. Het CBS verklaart de toename met ruim 9% toe uit hogere uitgaven aan gebouwen en machines.