De optimisten onder ons konden deze week hun hart ophalen aan cijfers die duidden op een dalende werkloosheid en een stijgend consumentenvertrouwen. Maar als zo vaak zaten daar weer allerlei haken en ogen aan. De detailhandel moet maar hopen dat de komende feestdagen nog wat goedmaken.
Het vertrouwen stijgt
Consumenten waren in november veel minder somber dan in oktober, meldde het CBS. De index van het consumentenvertrouwen steeg 9 punten en kwam uit op min 18. Zowel het oordeel over de economie in de afgelopen 12 maanden als de stemming over de komende 12 maanden verbeterden aanzienlijk.
De koopbereidheid van consumenten nam in november ook toe, maar minder sterk. Consumenten zijn minder negatief over de ontwikkeling van hun eigen financiële situatie, maar vinden de tijd nog niet gunstig voor het doen van grote aankopen.
De consumptie daalt
Consumenten mogen zich dan optimistischer uitlaten over hun financiële situatie, zij gedragen zich daar nog niet naar. In de maand september van dit jaar hebben huishoudens 2,1 procent minder uitgegeven aan goederen en diensten dan in september 2012. De bestedingen zijn al meer dan twee jaar onafgebroken lager dan in dezelfde maand een jaar eerder.
Consumenten gaven vooral minder uit aan woninginrichting en huishoudelijke apparaten. Ook kochten ze minder nieuwe auto’s dan een jaar eerder. De consumptie van voedings- en genotmiddelen nam af met 3,1 procent. De bestedingen aan diensten waren 0,4 procent lager.
De werkloosheid stabiliseert zich
De nieuwste cijfers van het CBS suggereren dat de werkloosheid begint te dalen. Gecorrigeerd voor seizoeninvloeden nam het aantal werklozen in oktober 2013 af met 11.000 om uit te komen op 674.100 personen. Dat is 8,5 procent van de beroepsbevolking.
Nogal wat mensen hebben zich laten uitschrijven als werkzoekende
Het vreemde is, dat volgens de internationale definitie van het ILO de Nederlandse werkloosheid helemaal niet daalt. De Tilburgse hoogleraar Ton Wilthagen denkt dat nogal wat mensen zich hebben laten uitschrijven als werkzoekende omdat zij de hoop hebben opgegeven. Voor het werkloosheidscijfer zoals het CBS dat berekent heeft dat een gunstig effect. Internationaal maakt het geen indruk.
Nederland is nog niet uit de problemen
De geluiden van afgelopen week als zou er sprake zijn van een trendbreuk in de economische ontwikkeling, kwamen vooral uit Nederland zelf. De Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling – toch niet de eerste de beste – houdt gewoon vol dat de Nederlandse economie ook volgend jaar weer zal krimpen.
De internationale economische denktank ziet de werkloosheid nog niet afnemen en verwacht ook geen groei van de particuliere consumptie. De krimp over heel 2013 zou zelfs uitkomen op 2,1 procent. In 2014 zou nog een teruggang volgen met 1,6 procent. Pas voor 2015 zou de ontwikkeling zich stabiliseren.
Dan beginnen we maar voor onszelf
Ondanks de nog weinig rooskleurige macro-economische vooruitzichten, starten steeds meer mensen een eigen bedrijf. Alhoewel: ondanks? Misschien is het eerder: dankzij. In ieder geval hebben volgens het Economisch Bureau van de ING in het derde kwartaal van 2013 bijna 29.000 mensen een onderneming opgericht. Dat is 3 procent meer dan in 2012.
Iedere nieuwe ondernemer creëert op zijn minst zijn of haar eigen baan
Het aantal beginnende ondernemers groeit met name in de zakelijke dienstverlening, de detailhandel, de bouw en de gezondheidszorg. In Noord-Brabant en in Zuid- en Noord-Holland zijn de meeste nieuwe bedrijven opgestart. In Overijssel was de groei met 8 procent relatief het grootst. Alleen in de provincie Utrecht nam het aantal starters af.
In totaal zijn dit jaar al 98.000 mensen een eigen onderneming begonnen. Naar verwachting zal het totaal aantal starters rond de 123.000 uitkomen. Ook dat drukt de werkloosheid, want iedere nieuwe ondernemer creëert op zijn minst zijn of haar eigen baan.