Ontsnap de dagelijkse sleur met Zweedse YouTubers!

Tijdens de lockdowns vorig jaar ontdekte ik een van mijn meest recente obsessies: wegdromen bij de prachtige natuurbeelden en indrukwekkende verhalen van YouTubers die het leven in de stad verlieten voor een rood huisje in een Noord-Zweeds winter wonderland.

De lange maanden van quarantaine eisten best wel een tol op mijn geestelijke gezondheid. Compleet Netflix had ik al gekeken, en mijn boekenplank volledig opnieuw gelezen.

Ik scrolde dus maar wat op Youtube, op zoek naar iets om mijn gedachten af te leiden van het saaie thuiszitten. En het gebrek aan avontuur, uitgaan en sociale interactie.

Het was toen dat ik een video zag van een aantrekkelijke jonge vrouw, die baadde in wat een bevroren meer leek. Ik klikte op de volgende video, en zag haar in een luchtig zomerjurkje – en tot aan haar torso in de sneeuw – de was ophangen.

Onderschrift: lente in Zweden.

Ik schudde mijn hoofd. Het algoritme van YouTube was er weer in geslaagd mijn gedachten te lezen, en me precies te tonen wat ik nodig had om de verveling te doorbreken..

Ook nu ik weer druk aan het werk ben, maakt de sprookjeswereld van deze creators deel uit van mijn routine.

Het is heerlijk om na een lange dag af te schakelen met mooie mensen die een alternatief dagelijks leven tonen, vergezeld met holleywoodwaardige drone-beelden.

En deze boost wil ik graag met jullie delen…

Jonna Jinton

Maak kennis met Disney prinses look-a-like Jonna Jinton, een jonge Zweedse die tien jaar geleden de grote stap nam, en ver van haar familie en vrienden in de grote stad verhuisde naar het noordelijke dorp Grundtjärn.

Dit dorpje telt welgeteld 5 huizen, en naar de dichtstbijzijnde winkel moet ze ruim een half uur autorijden.

Hier vond Jonna de ongerepte natuur, inspiratie, en de stilte waar zij zo lang naar had verlangd.

Met cinematische precisie toont ze er haar idyllische leven in een rood huisje in the middle of nowhere, alwaar ze prachtige schilderijen maakt, hout hakt om warm te blijven, en met haar hond Nanook en knappe echtgenoot Johan de meters sneeuwval trotseert.

Jonna laat ons kennis maken met aurora borealis (de noorderlichten), de middernachtzon, en de donkere winterdagen.

Vanuit haar paradijs op aarde leeft ze nu haar droom, en die deelt ze graag met ons.

Tegenwoordig laat ze bijna drie miljoen volgers op haar sociale kanalen wegdromen bij magische beelden, schilderijen, zelfontworpen juwelen, en haar rustgevende zangstem.

Kalle Flodin

Na het bingewatchen van Jonna’s videos, zocht ik al snel verder naar meer Zweeds vertier.

Zo kwam ik terecht op Kalle’s kanaal, die in dezelfde regio vertoeft.

Kalle Flodin zat enorm met zichzelf in de knoop. Blut en gedesillusioneerd kwam hij vanuit het buitenland terug naar Stockholm, alwaar hij na enkele maanden zijn appartement en zijn baan wederom opgaf voor een vrijer leven.

Net zoals velen van ons, had hij er helemaal genoeg van.

Kalle pakte in 2018 zijn koffers en verhuisde naar een blokhut in het midden van het bos in Norrledinge.

Deze blokhut heeft geen vaste elektriciteit en geen stromend water. ‘s Winters is de weg naar zijn huis dan ook volledig onbegaanbaar.

Vandaag woont hij daar met zijn hond Tuss en Deense vriendin Christine Kjaer.

Zij nam in 2020 de grote stap om vanuit het bruisende Kopenhagen bij Kalle in te trekken. Sinds kort heeft ook zij een YouTube kanaal.

 

Talasbuan

Nog ‘extremer’ zijn de levensomstandigheden van het lieftallige gezin dat Talasbuan bewoont. De Finse Mathias, zijn Zweedse vrouw Tova en hun zoontje Ivar wonen niet in een gewoon huis.

De familie verhuisde acht jaar geleden naar een piepkleine houten hut, midden in de Zweedse wildernis, en is er sindsdien niet meer weggegaan.

De familie leeft volledig off-grid – zonder elektriciteit of stromend water – en besteedt hun tijd aan het verzorgen van hun boerderijdieren (denk aan kippen, schaapjes, biggetjes… de hele beestenboel), het ontwikkelen van projecten op hun landgoed en het filmen van materiaal voor hun YouTube-kanaal.

De familie is dan ook bijna volledig zelfvoorzienend. Tuva maakt zelfs haar eigen kaas!

A Nordic Herbal Shaman

Hoe verrast was ik, toen ik in Zweeds YouTube-land ook een Nederlandse vrouw tegenkwam!

Whitney Korzelius verliet op 27-jarige leeftijd haar geboorteland, en verruilde al wat ze kende voor een idyllisch rood huis in de bosrijke regio Jamtland.

In video’s gevuld met prachtige beelden van de natuur waarmee ze zich omringd heeft, praat ze over haar passies: spiritualiteit en kruidengeneeskunde.

Recentelijk heeft ook de prachtige Whitney de liefde gevonden: een Zweedse singer-songwriter genaamd Bobby Sant, met wie ze een productiebedrijf genaamd Morkriden heeft opgezet.

Waarom zijn dit soort content creators zo populair?

YouTube had voor mij al langer een functie in het dagelijks leven. Zo keek ik regelmatig naar recensies van bijvoorbeeld duurdere technologie of elektrische apparatuur. Ook voor tutorials wat betreft klussen in huis, en het kiezen van reisbestemmingen, worstel ik me regelmatig door de videos van verschillende creators.

Maar wat maakt juist de content van mensen die de sleur van het stadsleven verlieten voor een idyllisch hutje op de hei zo interessant voor mij – en vele honderdduizenden volgers?

Het is een reactie tegen het kapitalisme en de tijd die we steeds meer voor het scherm doorbrengen. Maar het houdt ook verband met onze voortdurend groeiende belangstelling voor welzijn en duurzaamheid.

En meer in het algemeen: het idee van een sociaal bewustzijn, dat het leven buiten de stad ook amusant en aantrekkelijk kan zijn.

De pandemie deed zijn intrede, en het ging van een ontluikende YouTube-trend naar een volledig bloeiende community.

Meer en meer jonge mensen kiezen ervoor om terug naar het platteland te verhuizen.

Verlangen naar een andere levensstijl

Toen de pandemie uitbrak en quarantaine over de hele wereld gemeengoed werd, hadden we veel tijd over en gingen we op zoek naar vervulling en een doel buiten ons monetaire potentieel – en het leven door de ogen van mensen met een alternatieve levensstijl was het perfecte middel om dat te doen.

En plots, met zoveel tijd thuis, leek het wel of iedereen focaccia bakte met kruiden en kleurrijke groenten, zomertuintjes in hun achtertuin plande, en zich bezighield met door oma geïnspireerde handwerkprojecten zoals breien en borduren.

Zie het als een tegenrevolutie – door middel van technologie en social media kunnen we ontsnappen van ons drukke, alledaagse bestaan en ons een rustige, simpelere levensstijl aanmeten. Dit, terwijl juist die technologie het financieel mogelijk maakt voor vele jongeren om op hun droombestemming hun geld te verdienen.

Het zij op Bali, of een ander tropisch paradijs.

Of zoals Jonna, Kalle, Tuva en Whitney, in een houtgestookt huisje in Noord-Zweden.

Hedwig Kuijpers” Hedwig Kuijpers”

Mijn gekozen waardering € -

Hedwig is een zeventalige Belgische auteur. Zij vertoeft graag in het Midden-Oosten en brengt daar verslag van de huidige stand van zaken. Haar favoriete onderwerpen zijn dan ook Iran, Syrië, en de Koerdische kwestie. Daarnaast schrijft Hedwig over allerhande onderwerpen die zij zelf interessant of bizar vindt. Denk daarbij aan kwesties in de Europese politiek, geschiedenis en True Crime.

Naast de gebruikelijk Europese talen (Nederlands/Frans/Engels/Duits), spreekt Hedwig vloeiend Turks, Koerdisch en Perzisch. Momenteel verdiept zij zich ook in de Arabische taal.

Je kunt haar e-mailen en terug vinden op twitter. Ze schrijft sporadisch over de verschillende Koerdische partijen op haar eigen engelstalige blog.